Cartea lunii octombrie: Fahrenheit 451

de / October 4th, 2016 / 472 vizualizari

fahrenheit-451

Care este distopia care v-a impresionat cel mai mult până în momentul de față? Eu, recunosc, am fost “zguduită” de cartea lui George Orwell, 1984. Am devorat cartea aceea și de atunci privesc cu alți ochi realitatea înconjurătoare. Înainte de a-mi fi recomandată însă, pentru că da, a fost nevoie de cineva care să mă convingă să pun mâna pe carte, nu am fost atrasă de descrierea ei. Auzisem că ar fi o carte bună, citisem descrierea, câteva impresii, dar nimic care să mă convingă să o încep.

Când am citit descrierea cărții lui Ray Bradbury, mi-am dorit să o citesc. De fapt, a fost nevoie de o singură frază: este o parabolă a unei societăți în care valorile pe care le cunoaștem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul și legiferează arderea cărților. Am o slăbiciune atunci când vine vorba de cărți, de povești cu și despre cărți, de oameni care citesc, iar o poveste în care cărțile sunt arse nu face decât să mă intrige.

Luna aceasta avem o temă care se potrivește perfect cu trecerea de la sezonul fierbinte la cel rece: distopiile. Cartea care a primit cele mai multe voturi din partea cititorilor luna trecută este Fahrenheit 541 de Ray Bradbury și poartă titlul de cartea lunii octombrie.

Despre carte:

O poveste tulburatoare și poetică, Fahrenheit 451 este o parabolă a unei societăți în care valorile pe care le cunoaștem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul și legiferează arderea cărților. Cetățenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferență indusă de droguri și de mass-media.

Unul dintre ei este Guy Montag. El are o sarcină simplă: trebuie să dea foc tuturor cărților și caselor în care acestea sunt ascunse. Îi place meseria pe care-o practică de zece ani, simte că-și face pe deplin datoria și nu are niciodată îndoieli… până în momentul în care o adolescentă îi povestește despre un trecut în care oamenilor nu le era teamă.

La fel de proaspat și parcă mai relevant acum, la peste o jumătate de secol de la apariție, acest roman-cult reușește performanța de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului și un best-seller

Sunt convinsă că mulți dintre voi ați citit deja cartea, de aceea vă aștept de pe acum cu impresii. Când ați citit-o? Este o carte pe care ați recomanda-o prietenilor voștri? Aveți de gând să o recitiți? Eu am trecut-o pe lista de lecturi viitoare (lista scurtă!) și sper să se ridice la nivelul așteptărilor. Ce alte distopii aveți de gând să citiți în perioada următoare? Vă aștept comentariile mai jos , în zona de comentarii.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Fahrenheit 451, o puteți comanda de pe Libris.ro aici  și vă așteptăm la povești!

# # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare