Efectul FILIT sau cum e să fii voluntar la un festival de literatură

de / November 4th, 2016 / 458 vizualizari

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a pornit de la ideea a trei scriitori din zonă, și anume Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici. Deja au trecut patru ani de la prima ediție din 2013 și mă bucur să văd că festivalul a ținut piept tuturor piedicilor și continuă să încânte publicul ieșean și nu numai.

Mi-a surâs ideea unui festival de literatură așa că mi-am dorit din tot sufletul să devin voluntar, să pot să susțin și ajut cum pot această inițiativă și totodată să mă aflu în centrul activității și aproape de scriitori și cărți. Am vrut să fie un fel de tradiție a mea, așa că am reușit să fiu voluntar în toate cele patru ediții și tare mi-aș dori să nu mă opresc aici.

filit3

Să poți fi aproape de scriitori e de-a dreptul fascinant. E ca și cum ai coborî o statuie de pe un piedestal și ea să prindă viață. Avem uneori tendința să credem că ei sunt altfel, că duc o altă viață și că se află atât de departe de noi. Festivalul îi aduce aproape de noi, le putem simți emoțiile și descifra bucuria de pe chip atunci când sunt în preajma cititorilor. Sunt oameni ca și noi, oameni deosebiți ce au nevoie să vadă și să simtă că operele lor sunt citite și apreciate, au nevoie de susținere, de un imbold ca să continue. Acel imbold suntem noi, cititorii.

Nume mari au fost prezente la FILIT, scriitori precum Herta Müller, David Lodge, Guillermo Arriaga, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Evgheni Vodolazkin, Hanne Ørstavik, Marina Stepnova, Radu Parachivescu și mulți, mulți, mulți alții. Am redat doar câțiva dintre cei pe care i-am citit și pe care am dorit să-i văd și să le iau autograf, lista e mult mai lungă. Programul de evenimente de asemenea foarte încărcat și tentant, căci ți se rupe inima când trebuie să alegi între un eveniment sau altul.

filit4

filit5

FILIT pentru mine înseamnă zile însorite și vitamine pentru suflet, timp de reîncărcat mintea și cărți frumoase ce se adaugă la acea listă interminabilă de lectură. Ca voluntar ești mereu pe fugă, mereu pe drum spre un alt eveniment, cu un roll-up în spate și-o gustare în buzunar, însă mândru de omulețul FILIT ce ți-e imprimat pe spate (și-n suflet) și cu emoții la purtător căci știi că vei avea din nou în față un scriitor fain, că îi vei putea fura un surâs și-un autograf. Totodată, e o senzație genială să știi că ești înconjurat de alți oameni ca și tine, oameni pentru care lectura e refugiu și care așteaptă cu sufletul la gură să poată deschide cartea pe care o citesc ca să vadă ce se întâmplă mai departe.

filit2

Abia aștept să văd ce evenimente și scriitori faini vor fi în următoarea ediție. Până atunci, voi încerca să bifez mai multe lecturi de pe listă și astfel să fac loc pentru următoarele cărți frumoase. Închei cu câteva versuri din cântecul dedicat FILIT-ului, scris de Cosmin Vaman și Trupa SPAM:

“Oamenii care citesc trăiesc mai multe vieți,
Adesea visează cai verzi pe pereți!
Sunt de-a dreptul enervanți că sunt plini de mirări
Și le place să își pună întrebări!

Oamenii care citesc găsesc frumosul mai ușor,
Iar uneori sunt cu capul în nori!
Le place mai mult libertate și mai puțin cancan
Și se-ntâlnesc la Iași o dată pe an!”

Foto: arhiva personală. Mai multe găsiți aici.

 

# # # # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare