yorick10

Editura Nemira sărbătorește primii 10 ani de Yorick

de / March 8th, 2019 / 65 vizualizari

Anul 2019 este plin de motive de sărbătoare: Yorick, singura revistă online de teatru din România împlineşte 10 ani de existenţă şi 440 de numere publicate. Colecția de carte de artele spectacolului, purtând acelasi nume, însumează până în acest moment peste 70 de titluri publicate sub egida editurii Nemira. Evident, nu putem lăsa acest prilej să treacă pe lângă noi fără să amintim că în mai împlinim şi noi 10 ani de citit în serie. #10yearschallenge, într-adevăr!

În cei zece ani de existență, atât revista, cât și colecția au fost partenere ale celor mai importante evenimente din lumea teatrului, de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu la Festivalul Național de Teatru, Gala Premiilor UNITER etc., urmărind săptămânal cele mai relevante apariții din domeniu. Din colectivul revistei fac parte critici de teatru și jurnaliști cunoscuți: Monica Andronescu, Alina Epîngeac, Dana Ionescu, Elena Coman, Mircea Morariu, Maria Zărnescu.

Colecția de carte Yorick cuprinde scrieri fundamentale, atât din domeniul teatrului, cât și al filmului, publicate pentru prima dată în România, printre ele numărându-se: Șapte tratate secrete de teatru No, de Zeami, Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski, Munca actorului cu sine însuși în varianta necenzurata și integrală, Scrieri despre teatru, de Giorgio Strehler, Punct și de la capăt, de Peter Brook, alături de Păcatul originar al lui Anthony Quinn sau Viața mea, de Charlie Chaplin.

„Critica de teatru este, înainte de toate, o formă de creaţie. O formă de creaţie care poate şi trebuie să-și seducă cititorul, pentru că aici avem un teren greu de recuperat: publicul larg. Şi tocmai pentru că are mijloacele teoretice de a seduce, deci de a impune un spectacol, o direcţie etc., criticul ar trebui să aibă şi responsabilitatea lor. E o datorie faţă de natura efemeră a spectacolului de teatru, care poate depune mărturie despre sine doar o vreme, atâta timp cât există pe scenă. Aceasta este linia pe care a mers revista Yorick în acești zece ani de existență, de când Valentin Nicolau a crezut în necesitatea ei și i-a sprijinit apariția, și acesta este traseul pe care-și propune să-l urmeze și de-acum înainte.” (Monica Andronescu, redactor-șef)

Cu această ocazie, cei de la Nemira îşi invită cititorii pe canalele yorick.ro, pagina de Facebook Yorick.ro, blogul și pagina de Facebook a editurii, unde vor putea să cunoască redacția revistei și autorii din colecție printr-o serie scurte portrete-video, dar şi să participe la concursuri având ca premii invitații la teatru, film și dans. De asemenea, va fi inaugurat contul de Instagram: Yorick.ro, unde se vor posta cele mai noi apariții din colecție, precum și scena teatrală și artistică actuală văzută prin ochii redacției.

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare