jurnal de librar

Despre Jurnal de librar de Anca Zaharia, direct din spatele gratiilor

de / December 6th, 2017 / 266 vizualizari

Pe Anca Zaharia o cunosc (virtual) de vreo 4 ani. Prin 2015, vara, am vizitat-o în Brașov, ne-am întâlnit în librăria unde lucra, apoi am povestit la o limonadă. E o tipă mișto tare, care scrie foarte fain. Mai întâi am fost colege de redacție la o revistă online, după care am migrat amândouă la Serial Readers. Apoi Anca a construit Irrefutabilis, iar eu, Patricia Lidia. Anca a publicat Sertarul cu ură, eu nu am publicat nimic. Acum Anca a publicat Jurnal de librar, iar eu mă bucur enorm că o cunosc. 10 exemplare din acest minunat volum au ajuns la mine prin bunăvoința și generozitatea echipei de la Editura Herg Benet pentru clubul de lectură de la Penitenciarul Timișoara. Iar părerile au fost extrem de împărțite… dintre toți, doi deținuți (mai curajoși) au împărtășit cu noi opiniile lor: C.I. și Ș.L. Cum vi se pare?

Anca Zaharia Jurnal de librar

 C.I.

Autoarea cărții, Anca Zaharia, s-a născut acum “niște ani” după cum mărturisește chiar ea însăși, într-un sat din zona Bacăului și regretă că s-a născut și a trăit, tot după spusele sale, în zona Moldovei. De scris și citit s-a apucat cam pe la la 2-3 ani (cam neverosimil după părerea mea), a absolvit facultatea de litere din Brașov, dar consideră că aceste studii îi sunt inutile. A scris pe Hyperliteratura.ro, a lucrat ca librar timp de 3 ani de zile la Litera, Humanitas și Bookcity, iar cel mai longeviv proiect personal este Blogul irrefutabilis. A câștigat mai multe premii la concursuri de creație literară, îi place să scrie și să citească, iar scrisul este singura activitate constantă din viața sa. În prezent lucrează la o agenție de publicitate și este mulțumită că nu mai interacționează cu oameni la librărie, dar, contrar acestei afirmații, susține că îi plac cititorii.

Sintagma „Jurnal lde librar” a fost la început un hashtag pe care autoarea îl folosea la finalul fiecărei povestiri legate de ceea ce i se întâmpla la locul de muncă (ea fiind atunci librar), având dorința de a arăta cititorilor că meseria de librar nu este așa de ușoară și amuzantă, ba chiar este plină de frustrări, una dintre ele fiind generată de faptul că nu ai voie nici măcar să citești.

Cartea pune laolaltă peste o sută de întâmplări din viața de zi cu zi a unui librar și conține momente în care unul dintre cei doi actori implicați în acțiune (vânzătorul și cumpărătorul de carte ) par să aibă discuții ireale, absurde, incredibile, care nu prea au ce căuta într-un loc ca o librărie. Dar, din păcate, aceste discuții au avut loc în librării. Oamenii sunt cu atât mai încrezuți cu cât nivelul lor de inteligență, de cultură este mai scăzut și, în loc să-și umple golurile prin asimilarea de cunoștințe folositoare, ei sunt infatuați și superiori. Mai mult, unii au comportamente de neam prost, încearcă replici de agățat vânzătoarea, replici care crează disconfort și repulsie.

Scenele redate în carte, chiar dacă la prima vedere par amuzante, sunt, de fapt, triste. Poate, citind cartea, vom realiza că librarul este și el un om, un om care citește cărți, un om care la locul de muncă trebuie să suporte multe, dar nu are ce face, tace și muncește.

Cartea scoate în evidență și frustrarea autoarei pentru problemele pe care le-a avut cu cei ce veneau să cumpere cărți, dar și cu colegii și șefii, care, din păcate, niciunii dintre ei nu înțeleg sensibilitatea muncii de librar.

Recomand cu căldură ca această carte să fie citită deoarece, astfel, putem să vedem în alt mod și omul din spatele tejghelei pline cu cărți și să nu-l mai șicanăm sau să-l desconsiderăm.

 

Ș.L.

În anul 2013, Anca Zaharia se angajează ca librar la un stand de carte din galeria comercială a unui supermarket. Pe parcursul a trei ani de zile, timp în care a schimbat de mai multe ori angajatorul sau locația librăriei, întâlnește diverși oameni veniți să cumpere cărți, dialogul cu aceștia ar fi amuzant dacă nu ar fi trist de cele mai multe ori. La prima vedere râzi, dar în spatele dialogurilor vezi realitatea de cele mai multe ori tristă și șocantă. Vedem omul din spatele cărților și oamenii pe care îi întâlnim zilnic, unii dintre ei superficiali și ignoranți. Citind această carte este posibil să îți schimbi părerea despre librari, care nu sunt de cele mai multe ori niște simpli vânzători, ci sunt oameni cu știință de carte, prietenoși și răbdători.

În ziua de azi, în era computerelor și a telefoanelor mobile și a cărților în format electronic, tot mai puțini oameni intră într-o librărie pentru a cumpăra o carte și tot mai puțini citesc cărți editate pe hârtie. Vedem în carte că mulți intră pentru a cumpăra albume pentru cadouri fără a ști ce să ceară, alții au impresia că volumele sunt prea scumpe fără să înțeleagă importanța cărților sau sunt alții care intră pentru copiii lor fără să știe ce ar trebui să cumpere.

Mie mi-a plăcut cartea în primul rând pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Cu toții ne întâlnim în viața de zi cu zi cu astfel de oameni, care gândesc și se poartă urât. Cred că viața plină de greutăți și de obstacole ne-a făcut indiferenți și insensibili. De aceea cred, cu atât mai mult, că trebuie să citim cărți cât mai multe pentru a ne lărgi orizontul, pentru a învăța cât mai multe și pentru a nu pierde sensibilitatea și rațiunea și bunul simț.

„ Numai librar să nu fii într-o zi ca asta, când copiii sunt mai rău ca niște câini salvați din lanț și duși cu fastul și respectul pe care îl merită la mall, la fast food, în locuri d-astea mișto, unde părintele implicat nici nu s-ar gândi în restul anului să-și care urmașii.”

Un alt lucru de remarcat este optimismul și perseverența autoarei, care, după atâtea întâmplări și pățanii, a rezistat în această meserie atâta timp, după părerea mea, din dragoste de carte.

 

Anca, de la iubitor de carte la iubitor de carte, sunt mândră că îți sunt contemporană!

 

Cartea este disponibilă pe Cartepedia, aici, pe Libris, aici, şi pe Cărturești, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare