cum sa schimbi lumea

Cum să schimbi lumea cu acțiuni mici în număr mare

de / December 7th, 2017 / 266 vizualizari

Dacă ți s-ar oferi șansa, ai schimba lumea în care trăim?” ne întreabă încă de la început John-Paul Flintoff (autorul cărții Cum să schimbi lumea, editura Vellant), parcă făcând referire la ce se întâmplă în România zilelor noastre. Nicicând această întrebare nu mi-a părut mai actuală, astfel încât a citi cum au sensibilizat alții (cu pași mici și exemplul personal) sisteme, persoane, mentalități și cum au reușit să schimbe ceea ce nu le place este nu numai educativ ci chiar un imbold. Chiar și Tolstoi spune că istoria este creată printr-un număr infinit de mare de acțiuni infinit de mici. Am auzit deseori în jurul meu oameni spunând sau îndoindu-se: de ce să protestez? de ce să mă exprim? de ce să încerc? că tot nu se schimbă nimic…

Suntem încurajați să credem că angajatorii ori guvernanții sunt atotputernici sau că puterea se află numai în mâinile celor aflați la vârf fără să ne gândim că nimeni nu este mai presus de lege… Dar eu una cred cu tărie că nu este așa și că fiecare din noi avem puterea de a schimba lucruri începând cu o idee, apoi cu o acțiune și mai târziu alăturându-ne forțelor unui grup mai mare care gândește la fel ca noi.

cum sa schimbi lumea

Acționând în direcția unei schimbări am avea și o serie de beneficii: am descoperi astfel rezerve importante de empatie și posibilități de a ne folosi creativitatea, cultivând-ne totodată obiceiul de a acționa fără teamă. John-Paul Flintoff prezintă cazuri de oameni care prin exemplul personal au mobilizat cumva și pe alții și puterea lor a schimbat lucrurile. ”Acțiunile mărunte, de zi cu zi, ale oamenilor ”obișnuiți” au un mare potențial de a schimba lumea”.

Să schimbi lumea te face să te simți bine, mai bine decât atunci când urmărești simple interese meschine și egoiste. Autorul mai spune că libertatea și sclavia sunt stări mentale și că nu există destin care să nu poată fi învins.

Totuși, primul pas pentru a schimba ceva care afectează nu numai persoana noastră ci poate viitorul copiilor noștri, este să acceptăm cu adevărat faptul că avem o problemă și abia apoi să găsim hotărârea necesară pentru a o rezolva. ”Dacă nu știi ce anume vrei să rezolvi, nu poți trece la acțiune. Implicându-te activ poți găsi soluții pentru probleme dificile”.

Unul dintre motivele pentru care ezităm să facem ceea ce trebuie făcut este acela că nimeni altcineva nu pare deranjat de lucrul respectiv. Cred că vi s-a întâmplat asta și ați stat o clipă să vă gândiți dacă voi sunteți cei defecți ori cei din jur… (??)

La sfârșitul cărții veți găsi o secțiune intitulată “Exerciții pentru Acasă“, o bibliografie pentru cititorii care doresc să investigheze subiecte specifice. Flintoff include, de asemenea, site-uri web și bloguri care merită explorate. Tot la final, în Anexă, veți găsi o listă cu 198 de feluri de a acționa non-violent, întocmită de Gene Sharp de-a lungul a câteva decenii.

Cred că această carte micuță, în ediție de buzunar – care nu-ți răpește decât două ore din viață – are capacitatea ca, în momentul când o termini de citit să fii mult mai hotărât și mai bine pregătit să faci o schimbare.

Ce am mai reținut din carte (citate):

Libertatea este, prin definiție, capacitatea oamenilor de a-și fi proprii conducători.

Să facem o schimbare pozitivă înseamnă, deseori, să reducem suferința celorlalți.

Calea cea dreaptă nu este doar o chestiune personală, ci o formă de responsabilitate colectivă.

Nu toate nevoile oamenilor sunt de natură materială. Uneori este nevoie de un ajutor personal. Uneori este nevoie de iubire.

Pentru a atinge niveluri profunde ale compasiunii, trebuie să ne antrenăm, așa cum fac sportivii profesioniști.

Oamenii implicați – în loc să se plângă că munca nu se termină niciodată, descoperă tot felul de motive de a fi bucuroși: pentru că mereu va mai fi ceva de făcut.

Cartea este disponibilă pe Cartepedia, aici, pe Elefant, aici, şi pe Libris, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: Pexels.com

# # # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare