baiatul care nu credea in mos craciun

Despre “Băiatul care nu credea în Moș Crăciun”, cu Liana Alexandru

de / December 18th, 2019 / 249 vizualizari

Pe Liana Alexandru am descoperit-o la televizor, ca prezentatoare a Jurnalului orei 19 la Digi24. În noiembrie 2018 a părăsit lumea știrilor și s-a dedicat unei alte lumi, devenind un om liber care scrie, ajută, învață și are grijă de propriul copil. După ani de muncă fără sărbători, fără timp pentru ea și mereu atentă la nevoile altora de a se exprima, și-a luat libertatea înapoi: Am plecat din televiziune acum un an, am reînceput să scriu, am făcut cursuri de actorie, am apărut pe marele ecran într-un film documentar despre magistrați, am moderat dezbateri și am ținut cursuri de comunicare în public. Am ajutat oameni acolo unde a fost nevoie de mine. Dar, cel mai mult, am fost alături de Selona, fetița mea, căreia i-am dedicat prima mea poveste, Băiatul care nu credea în Moș Crăciun.

Liana a cochetat dintotdeauna cu scrisul, a avut de când era copil încercări, unele chiar emoționante, versuri, gânduri, pagini de jurnal, mereu cu o sensibilitate care s-a împăcat în scris. E adevărat, Facultatea de Filologie, apoi anii de presă au ajutat-o să ajungă mai repede și mai structurat la oameni: Am publicat o vreme în online editoriale, articole de opinie, comentarii politice, dar în ultimii ani de televiziune n-am mai avut timp de nimic. Cu puțin timp înainte de a pleca, am început să scriu la povestea Băiatului care nu credea în Moș Crăciun. Voiam să fie un semn de recunoștință față de toți oamenii care, în țara noastră administrată strâmb, reușesc să îndrepte lucrurile și să determine schimbări reale, provocând adevărate miracole. Dar și-a dat seama că, în ritmul în care muncea, n-o să poată duce nimic la bun sfârșit, așa că a tras linie pe toate planurile și s-a reașezat în propria poveste: Așa am început să lucrez la poveștile pe care le aveam în cap, să fac cursuri de actorie și alte lucruri care să se apropie de ce simt eu ca om nevoia să exprim.

Liana Alexandru

Băiatul care nu credea în Moș Crăciun spune povestea emoționantă a lui Ian, un copil ca oricare altul, „nici supărăcios, nici exagerat de vesel, nici vorbăreț, nici cuminte mereu“, care are parte de grija oamenilor mari, de cadouri frumoase și de brazi minunat împodobiți de sărbători, însă uneori se simte singur și nu-și dorește nimic mai mult pe lume decât ca Moșul, dacă există cu adevărat, să-l ia și să-l ducă într-o poveste numai a lui! Iar într-o noapte magică, ceva nebănuit i se întâmplă… iar o poveste tragică se transformă într-un miracol care îi aduce înapoi bucuria Crăciunului.

O carte frumoasă și emoționantă despre visuri care se adeveresc și puterea poveștilor de a crește binele din oameni nu poate decât să pornească de la o poveste adevărată: Pe acest băiețel l-am cunoscut când eram copil. Povestea e reală, iar doctorul nu e doar un personaj, a existat și el. Numai că eu am folosit amprenta acestei amintiri pentru o poveste despre fragilitatea din noi, singurătate și sentimentul abandonului.

Scrierea are un nivel de lectură pentru copii, foarte frumos completat de desenele Anei Alfianu, cât și un nivel de lectură pentru adulți: Le-am conceput așa pentru că știu, ca părinte, că dacă adultului îi place povestea, i-o va citi și copilului. Un copil nu-și cumpără singur cărți, iar o poveste trebuie să atingă sufletul, indiferent de vârstă.

Băiatul care nu credea în Moș Crăciun a ieșit Bestseller Gaudeamus 2019, iar Liana vede această reușită ca o promisiune, exact ca în carte: Când primești un astfel de dar ca autor, trebuie să ai grijă de el, să-l prețuiești și să-l faci să crească. Eu am primit prin acest debut un semn de încredere și de la Editura Humanitas și de la cititori. Promit să am grijă de el.

Am citit povestea la Campionatul poveștilor de la Librăria Humanitas Timișoara și copiii s-au întristat tare mult pentru Ian. La final, m-au întrebat cu toții: Bunicul era Ian? Copiii au înțeles. Ei sunt foarte empatici și se conectează imediat la atmosfera poveștii. Sensul meu acesta a fost, să cresc emoția cu fiecare rând, pentru ca intensitatea din final să te copleșească, iar sfârșitul să fie luminos, să-ți dea încredere. E un pasaj în fragmentul de final care funcționează ca un epilog, în care bunicul revede ‘cămăruța dinspre pădurea deasă și foaia pe care își așternuse prima dată inima’. E limpede că asta e o amintire a lui Ian, ajuns la vârsta la care le spune nepoților propria poveste. În acest fel, povestea se închide rotund, în propria ramă.

Copiii află tot mai devreme adevărul despre Moș Crăciun și magia se spulberă iremediabil. Dar Liana Alexandru pare să fi găsit portița prin care magia rămâne în sufletul nostru: Moș Crăciun este spiritul bun al faptelor noastre. Asta le scriu eu în dedicații copiilor care vin să ia cartea. Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de explicații coerente, nu de ruperea vrajei. E important pentru ei ca Moș Crăciun să rămână personaj, să nu dispară, altminteri le frângem puterea fantastică de a imagina cu care pot face, mai târziu, ca adulți, miracole. Deci, Moș Crăciun este un spirit care crește din oameni. Și este cu atât mai puternic, mai bun, mai generos, cu cât oamenii cred unii în alții.

Liana Alexandru

Planurile de viitor nu lipsesc. Liana pare să se concentreze tot mai mult pe scris: Sunt câteva povești de iarnă, despre cine este azi Moș Crăciun, pe care le-am scris deja. Trebuie doar să le completez, să le reorganizez și să le atribui unor grupe de vârstă, căci am aflat că unele sunt pentru adulți. Am acest proiect cu mai multe povești de sărbători, care să fie emoționante, să aibă și umor. Dar, nevoia mea e să scriu proză scurtă pentru adulți, povestiri de citit seara la culcare, despre rolurile nostre azi și relații în era supertehnologizată. Sper să am răgazul să aștern pe hârtie această colecție de short-stories, din care multe îmi sunt foarte clare în minte deja.

Vă recomand această carte cu tot dragul. Povestea lui Ian este povestea tuturor, cu toții ne dorim propria noastră poveste!

Comandă cartea pe
pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cenușa Angelei cover

Recomandări

Povestea unei copilării irlandeze

de / September 28th, 2020

Copilăria lui Frank McCourt, povestită în romanul autobiografic “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză“, reprezintă o carte remarcabilă, diferită din toate punctele de vedere de celelalte cărți citite anul acesta și de majoritatea pe care le-am citit. Bănuiesc că efectul pozitiv...

Citeste mai mult