Cursa catre eroul dinauntru

de / September 24th, 2011 / 413 vizualizari

Some heroes are real.

Premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes. Ryan Gosling in rol principal. Un subiect interesant. Motive suficiente sa imi doresc sa vad Drive (Cursa), film pe care, judecand dupa trailer, il catalogasem ca fiind pentru baieti.

Prima surpriza: genericul de inceput, unde citesc cum ca filmul este bazat pe romanul lui James Sallis cu acelasi titlu. Evident, cum am ajuns acasa am cautat informatii despre carte pe internet. Recenzii mai mult decat favorabile si critici covarsitor pozitive pentru o cartulie de numai 158 de pagini. Se pare ca James Sallis este “unul dintre cei mai buni autori ai genului mistery de care nu am auzit niciodata” (Knight Ridder Tribune). Ei bine, multumita filmului, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. Eu, cel putin, mi-am trecut cartea pe lista de citit.

A doua surpriza: filmul nu e nici pe departe un alt Fast and Furious. Cadrele lungi, coloana sonora linistita, privirea trista si “vocatia” de erou a lui Driver, fac ca eticheta de “film pentru baieti” sa fie nepotrivita. Se simte ca Drive este film de festival, cele cateva faze sangeroase si violente nefacand altceva decat sa sporeasca, prin contrast, efectul hipnotic. Pentru ca pelicula exact asta face: te hipnotizeaza.

Personajul principal, construit parca special pentru Ryan Gosling, este denumit simplu: Driver sau Kid (Pustiul). Imi place sa cred ca lipsa unui nume a fost o alegere deliberata, astfel incat oricine sa se poata regasi in pielea personajului. Cel putin, oricine in stare sa puna fericirea persoanei iubite mai presus de propria viata.

Pelicula lui Nicolas Winding Refn te face sa te gandesti si acesta este intotdeauna un lucru bun. La nivel profund te face sa iti re-evaluezi optiunile, iar la nivel superficial, sa iti doresti sa conduci noaptea pe un drum nesufocat de trafic, invaluit de luminile orasului, cu melodia din film repetandu-se obsedant in minte. Ca bonus,unii dintre voi s-ar putea sa plece dorindu-si sa citeasca si cartea, asa cum mi s-a intamplat mie.

Dupa cum ati observat, nu am zis nimic despre subiectul filmului. Aproape ca nici nu mai conteaza. Dupa ce va uitati, alegeti voi despre ce vreti sa fie filmul. Eu am ales: despre eroi, dar sunteti liberi sa ma contraziceti si chiar va rog sa o faceti!

De vazut? Cu siguranta. De citit? Mai intrebati?

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare