Ghidul… aromat al New York-ului

de / September 23rd, 2011 / 447 vizualizari

New York, Phew York este un ghid de genul “atinge si miroase”, cuprinzand “arome” dintre cele mai variate, de la mirosul de hot-dog pana la cel de… balega de cal.

Multe ghiduri s-au scris despre acest oras, imortalizat si in romanele lui F Scott Fitzgerald si Joseph O’Neill, dar nici unul ca acesta. New York, PHEW York descrie orasul prin prisma mirosurilor care il caracterizeaza, atat cele placute (capsuni, pizza, hot dogs), cat si cele rele (gunoi, canalizare, balega de cal). Originala idee ii apartine lui Amber Jones: “Lucrez in Times Square si intr-o zi, pe cand ma duceam la tren, am simtit o adiere delicioasa de pizza. In timp ce ma uitam in vitrina la pizza, incercand sa ma decid daca sa imi cumpar o felie sau nu, fara sa imi dau seama am calcat intr-o balega de cal. M-am dus dupa colt ca sa ma asigur ca nu mi-a ramas nimic pe pantof si am fost invaluita de fumul de frigarui de la un carucior cu mancare. Atunci m-am gandit ca este nevoie de un ghid al New York-ului de genul ‘atinge si miroase’. Si iata! Asa s-a nascut ideea.”

Ea a contactat cateva edituri, dar nu a reusit sa semneze niciun contract de publicare. Cartea ilustrata pentru copii, scrisa in rimete cuplate care prezinta aventurile unei familii ce viziteaza orasul, nu i-a impresionat pe editori. “Costurile erau principala lor grija. Mi s-a spus ca ar trebui fie sa reduc din mirosuri, fie sa le pun numai pe cele placute”, a declarat Amber Jones. “Dar nu ar mai fi o carte sincera despre New York. Oricat de mult ne-am dori ca acest oras sa miroasa doar a scortisoara si cacao… nu miroase.”

Ce alte mirosuri mai sunt curpinse in carte? Mere rosii, peste, arahide, kebab, fum, covrigi, iarba, muraturi, etc. Multe dintre acestea sunt personalizate si integrate in cerneala folosita pentru ilustratii, de aici si costurile ridicate.

Amber Jones s-a hotarat sa isi publice singura cartea, strangand repede suma necesara, de 22000 dolari. Lansarea va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie, iar volumele vor fi disponibile la pretul de 34.99 dolari. Deoarece comenzile nu au intarziat sa apara (au fost deja comandate 450 de exemplare), autoarea planuieste sa isi indrepte aventurile de tip “atinge si miroase” si inspre alte orase.

Nu pot sa nu ma intreb: cum ar arata un astfel de ghid pentru Bucuresti? Ceva idei?

Sursa

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare