Creatorii de cosmaruri suntem noi!

de / November 19th, 2011 / 162 vizualizari

“Lived any good books lately?”

Ai citit vreo carte care sa te urmareasca si dupa ce ai stins lumina? O carte pe care sa o traiesti la propriu? Acestea sunt doua dintre intrebarile care pot sta la baza filmului In the Mouth of Madness (Creatorii de Cosmaruri).

Sutter Cane este cel mai bine vandut autor al timpului, detronandu-l chiar pe Stephen King. Misterioasa disparitie a acestuia inaintea lansarii ultimei carti declanseaza o adevarata isterie in randul fanilor si ii pune pe editori intr-o situatie nu tocmai placuta. Pentru a-l gasi pe Cane editura il angajeaza pe John Trent (Sam Neil), care impreuna cu editoarea Linda Styles pleaca in cautarea unui orasel fantoma. Hobb’s End nu figureaza pe nicio harta, insa acesta exista intr-una dintre cartile autorului si e cu atat mai infricosator cu cat personajele si intamplarile din carte prind viata sub ochii ingroziti, dar neincrezatori ai lui Trent. Linda, care citise manuscrisul ultimei carti, incearca sa-l convinga de veridicitatea faptelor pentru ca in final sa se piarda pe fundalul cartii lui Cane. Trent devine astfel personajul principal nu numai al cartii scrise de Cane, In the Mouth of Madness, dar si al filmului cu acelasi nume.

Desi simplu ca si idee, filmul vine sa sublinieze cumva zicala “imaginatia omului naste monstri”. Este un moment in care realitatea se intrepatrunde cu fictiunea si, desi esti constient de faptul ca totul se intampla in mintea cuiva, nu reusesti sa descoperi granita catre realitate. E ca si cum te-ai trezi dintr-un cosmar, in alt cosmar, in alt cosmar… Prin trairile personajului ajungi sa intelegi reactiile fanilor lui Cane. Acestia erau afectati unul cate unul de o nebunie ciudata, dezorientare, pierderea memoriei, paranoia, transformandu-se in personaje grotesti.

Trent gaseste totusi o portita de salvare, stie ca nu toata lumea va citi ultima carte (care duce nebunia la apogeu), asta pana cand afla de ecranizarea cartii.

Desi filmul este din ’95, am regasit in el elemente care mi-au adus aminte de filme mai noi, cum sunt Wrong Turn, Jeepers Creepers sau Unborn  si, mai mult de atat, de suspansul filmelor ce au la baza cartile lui Stephen King. Cred ca ar fi putut bate multe filme de acum daca nu trecea atat de mult in fictiune, chiar SF. Cel putin asa mi s-au parut monstrii aia lipiciosi cu multe tentacule, demni de un SF prost!

Nu este filmul cel care te sperie – asta daca esti amator de horror – ci senzatia cu care ramai. E ca si cum ceva iti intra pe sub piele si nu-ti da pace. De data asta iti intra cumva in subconstient si iti spune in soapta lucruri, acele lucruri care te trezesc noaptea din somn. Se numesc cosmaruri.

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare