Colecția ʺCe să faci…ʺ – 6 ghiduri practice pentru copiii care vor să își depășească sentimentele negative

de / September 7th, 2016 / 948 vizualizari

Fricile copiilor, și mă refer mai ales la cei între 2 și 4 ani, sunt, din punct de vedere psihologic, normale și sunt legate, mai ales, de dezvoltarea imaginației în această fază de creștere. Am citit mult pe acest subiect și am ajuns la concluzia că unele frici sunt inevitabile, deoarece copilul nu distinge încă foarte bine diferența dintre realitate și ficțiune, iar experiențele pe care le are din contactul cu lumea exterioară îl pot speria prin imprevizibilitatea vieții.

Ce am identificat la al meu flăcău acum este teama de oameni costumați, oameni a căror mimică el nu o poate desluși, și abia am trecut cu succes peste teama de separare. Însă sunt multe alte tipuri de frici pe care le putem descoperi la micuții noștri: teama de zgomote puternice, teama de a dormi singuri, de întuneric, de monștri, pirați, vrăjitoare, fantome și personaje pe care le-au descoperit în desene animate sau în poveștile ascultate. Se spune că toate acestea sunt firești, majoritatea dispărând până aproape de 9 ani, însă din cauza gradului de stress exercitat asupra copilului este extrem de important să creăm copilului un mediu plin de încredere și siguranță, în care să se poată dezvolta armonios.

Ce sa faci

Așa am ajuns la colecția “Ce să faci….”, o serie de ghiduri pentru copii în care autorii, psihologi clinicieni cu o vastă experiență de lucru cu familiile, prezintă copiilor și părinților tehnici cognitiv comportamentale care pot fi folosite pentru a trata diverse probleme legate de sentimente negative care îi încearcă în unele situații. Cărțile se adresează copiilor de la cele mai mici vârste până în anii de școală gimnazială. Adoptând o metodă interactivă și prietenoasă de prezentare a sugestiilor și apelând totodată și la povești terapeutice, cărțile au rolul de a-i învăța pe copii să evadeze din problemele care îi țin prizonieri, fiind validate și publicate de Asociația Americană de Psihologie.

Cele 6 cărți publicate de Editura Trei abordează subiecte sensibile pentru copii, dar într-un mod eficient și util:

  • Ce să faci când ţi-e teamă de greşeli îi învaţă pe copii şi părinţi cum să facă faţă emoţiilor care se ascund în spatele fricii de a greşi,
  • Ce să faci… când nu-ţi convine nimic le prezintă copiilor şi părinţilor tehnicile cognitiv-comportamentale folosite pentru a trata gândirea negativă.
  • Ce să faci… când nu e corect îi ghidează pe copii şi părinţi în gestionarea dificilelor emoţii de invidie şi gelozie
  • Ce să faci când ţi-e frică să te bagi în pat prezintă strategii pentru a trata dificultăţile legate de somn.
  • Ce să faci să scapi de griji este un ghid practic dedicat soluționării problemelor legate de anxietate.
  • Ce să faci când îţi ieşi din fire prezintă tehnici pentru gestionarea și tratarea problemelor legate de furie.

 

ce-sa-faci-cand-ti-e-teama-de-greseliCe să faci când ţi-e teamă de greşeli

Îți amintești vremurile demult apuse din școala primară când trebuia să ieși în fața clasei și să reciți o poezie sau să răspunzi oral pentru o notă în catalog? Ce simțeai? O, ce groază mă apuca pe mine… parcă ar fi fost sfârșitul lumii dacă greșeam și luam o notă mică. Trebuia totul să fie fără cusur, de la notele din catalog, până la comportamentul meu de zi cu zi. Nu îmi dădeam voie să greșesc (da, știu, par o perfecționistă!). Dar sunt convinsă că aceasta este atitudinea tuturor copiilor, și ei pot avea griji, fie că sunt copii sensibili, fie că au crescut într-un mediu în care au fost expuși grijilor și problemelor adulților, fie că se fac presiuni exterioare asupra lor… cea mai potrivită abordare ca să ajutăm un copil să depășească o situație este să îl învățăm cum să abordeze și să înțeleagă problemele care apar și să își asume responsabilitatea rezolvării lor, nu îi oferim noi soluția pentru a o rezolva.

Pentru a-și atinge scopul, autorii folosesc ca exemplu exploratorii: dacă exploratorii n-ar putea să-şi accepte greşelile şi să meargă mai departe, n-ar mai face nicio descoperire! Ce să faci când ţi-e teamă de greşeli îi învaţă pe copii şi părinţi cum să facă faţă emoţiilor care se ascund în spatele fricii de a greşi, folosind strategii şi tehnici bazate pe principii cognitiv-comportamentale. Această carte interactivă de auto-dezvoltare oferă resurse complete pentru a educa, a motiva şi a-i ajuta pe copii să facă faţă greşelilor astfel încât să nu le fie frică să exploreze noi orizonturi! Grijile le sunt prezentate copiilor ca fiind niște dușmani care pot fi învinși daca se respectă consecvent anumite reguli. De exemplu, se alocă în intervalul unei zile un anume „timp destinat grijilor“. Totodată, autorii sugerează că înainte de a ajuta copiii să își descopere soluțiile, este important ca părinții să se analizeze și să își găsească în trecutul propriu soluțiile aplicate pentru a depăși autocritica excesivă și sentimentele negative generate de aceasta.

Ce să faci când ţi-e teamă de greşeli este o carte foarte bine scrisă, cu ilustrații încântătoare, care te ajută să te ierți tu pe tine greșelile pe care le faci și care te încurajează să nu renunți la a încerca lucruri noi pe viitor. Cu toate că această carte este concepută pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, este de fapt un ghid excelent și pentru adulți. Cu toții facem greșeli, dar asta nu ar trebui să ne oprească din drumul nostru. Cartea aici >>

 

ce-sa-faci-cand-nu-ti-convine-nimicCe să faci… când nu-ţi convine nimic

În viața de zi cu zi nu de puține ori am întânit oameni care se plâng continuu și din orice. Nimic nu le convine, sunt veșnic nemulțumiți. Aceste persoane sunt extreme de obositoare și generează în jurul lor o energie extrem de negativă. Dar ei sunt așa cam dintotdeauna, ar fi putut în copilărie să se schimbe, dar nimeni nu i-a ajutat să își depășească sentimentele generate de faptul că viaţa este ca o cursă cu obstacole, incitantă şi distractivă, dar plină de locuri înşelătoare prin care trebuie să treacă. Astfel ei se umplu de frustrări și nu se mai pot bucura de lucrurile frumoase din viaţă.

Concepută pentru a fi utilizată împreună cu un adult – un părinte, de preferință – cartea începe prin a explica adulților modul în care unii copii reacționează diferit la factorii de stres și modul în care aceștia îi pot ajuta pe copii să își schimbe atitudinea și reacțiile, doar prin practică asiduă și consecvență.

Cele 12 capitole scurte ale cărții sunt interactive si prezintă progresiv trecerea de la mormăială, bosumflare, nemulțumire, la recunoașterea sentimentelor care generează aceste reacții și identificarea lor în sine de către copil, ca la final să ofere alternative viabile. Exemplele interesante şi ilustraţiile îi ajută pe copii să vadă altfel obstacolele vieţii, în timp ce desenele şi activităţile îi determină să îşi folosească abilităţile pentru a depăşi aceste obstacole. Instrucţiunile pas cu pas îi îndrumă pentru a deveni copii mai fericiţi şi pozitivi. Sugestiile și activitățile sunt în așa fel concepute încât pot fi oricând reluate, obținând rezultate diferite de fiecare dată. În schimb, autorul sugerează încă de la început că acest ghid ar trebui folosit în paralel cu consiliere profesionistă dacă problemele sunt mai complexe.

Ce să faci… când nu-ţi convine nimic este o carte interactivă, ce oferă resurse complete pentru a educa, a motiva şi a le da copiilor puterea de a se strădui să facă o schimbare. Cartea aici >>

 

ce-sa-faci-cand-nu-e-corectCe să faci… când nu e corect

Toți copiii experimentează la un moment dat sentimente de invidie sau gelozie. Un copil poate fi invidios pe o jucărie sau un joc a unui alt copil sau poate fi gelos pe unul din frați care primește mai multă atenție sau care face ceva ce copilul nu are voie. Cei mai mulți copii cred că ei sunt tratați nedrept atunci când întâmpină situațiile numite anterior și se enervează, plâng, se bosumflă sau strigă “Nu e corect!”

În această carte metafora utilizată pentru înțelegerea conceptelor este cea a piraților: așa cum aceștia se uită cu ocheanul la alte vapoare sau la ţinuturile îndepărtate și când focalizează pe lucruri mărunte aflate la distanţă, ei nu mai văd ce se întâmplă în preajma lor și pierd toată distracţia sau nu văd comoara nepreţuită pe care deja o au, așa și copiii se pot concentra asupra unui lucru pe care şi-l doresc şi nu le observă pe toate celelalte de care se pot bucura. Ceea ce am apreciat în lectura acestei cărți este felul în care copiii sunt învățați să recunoască ceea ce le declanșează invidia sau gelozia și să își reorienteze gândurile. De exemplu, copiilor li se explică despre “gândurile acum” – care apar într-o situație temporară sau “gândurile de fiecare dată” – situația este una fără schimbare și sunt încurajați să își analizeze gândurile și să le transforme din gânduri “de fiecare dată” în gânduri “de data asta”. Reorientarea modului de gândire a copiilor îi va ajuta să vadă că situația lor poate fi diferită, că nu este un sfârșit de lume.

Copiii vor aprecia activitățile și imaginile din această carte distractivă. Exercițiile pe care copiii le pot face pentru a se calma îi vor ajuta pe termen lung să își gestioneze furia generată de invidie și gelozie. Recomand cartea tuturor părinților, cadrelor didactice și consilierilor școlari, care o vor găsi utilă în lucrul cu copiii cu probleme comportamentale. Cartea aici >>

 

ce-sa-faci-cand-ti-e-frica-sa-te-bagi-in-patCe să faci când ţi-e frică să te bagi în pat

O teamă des întâlnită la copii este cea de a dormi singuri, sunt plini de frământări când vine ora de culcare, le e frică de întuneric, hoți sau monștri sau pur și simplu se trezesc de nenumărate ori peste noapte, din cauza coșmarurilor. Studiile arată că unul din trei copii are probleme cu somnul, ceea ce impactează major toate aspectele vieții lor, de la starea de spirit de a doua zi, la abilitatea de a se concentra asupra activităților de la școală. Copiii neodihniți sunt mult mai susceptibili în a avea probleme, de la anxietate, la furie necontrolată și chiar boli psihice. Iar lucrurile nu stau deloc mai bine nici în cazul părinților. Obiceiurile proaste se formează rapid și se schimbă extrem de greu. Reducerea numărului de ore de somn duce la schimbări fiziologice, ceea ce determină ca în seara următoare adormirea să fie și mai grea, creând astfel un cerc vicios. Toți știm asta. Și la fel de bine știm că toți părinții au încercat orice le-a stat în putință să își pună copilul la somn într-un mod rezonabil, la o oră rezonabilă. Dar nu există nici un pătuț care să îl țină pe copilul de 8 ani să se mute în patul părinților, nici o explicație logică ce poate funcționa în cazul unui copil speriat de 11 ani sau vreo rutină care să îl ajute pe copilul de 10 ani să se relaxeze înainte de a adormi. Părinții joacă un rol esențial în schimbarea obiceiurilor de somn ale copiilor, dar, peste vârsta de 6 ani, aceștia nu mai pot rezolva aceste probleme singuri și au nevoie de ajutorul și dorința copilului de a schimba ceva. Ghidul se adresează acestora din urmă.

Cartea este o combinație echilibrată de teorie scrisă într-un limbaj lejer, accesibil copiilor, cu exerciții distractive, jocuri și trucuri magice cu informații reale, fiind utilă atât copiilor insomniaci, cât și părinților lor. Există și o introducere de două pagini scrisă pentru părinți și terapeuți, dar cartea în sine este scrisă pentru copii. Trucurile magice sunt folosite pentru a le da copiilor informații reale într-un mod metaforic – de exemplu, explicarea numărul de ore de somn necesar pentru odihnă, jocurile îi ajută să depășească mai ușor obstacolele și temerile – de exemplu, Faimosul Joc De-a-v-ați Ascunselea Care Topește Monștri le prezintă copiilor pașii ce trebuie parcurși pentru a putea adormi singuri și exercițiile îi învață să își elibereze mintea de miile de gânduri frământătoare și să se relaxeze – de exemplu, exercițiile de respirație și întinderile musculare.

Pentru copiii cu probleme de somn simplul fapt că știu că nu sunt singurii în această situație, că sunt și alți copii care au aceleași dificultăți ca și ei, ar trebui să fie reconfortant, și doar punând în practică unele dintre trucurile magice distractive ar trebui să fie de mare ajutor în a-și depăși frica de somn.

Pe scurt, Ce să faci când ţi-e frică să te bagi în pat este un ghid scris pentru copiii de 6-11 ani cu probleme grave de somn, el poate fi folosit, în anumite limite, și de copii mai mici, numai sub supravegherea părinților, deoarece unele abilitățile necesare și concepte depășesc capacitatea celor mai mici, moment în care intervine rațiunea adultului de a mula și remodela informația pe înțelesul interlocutorilor. Cartea aici >>

 

ce-sa-faci-sa-scapi-de-grijiCe să faci să scapi de griji

Tulburările de anxietate sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii. Încercarea de a determina un copil înspăimântat să discute despre problemele pe care le are și să încerce să le abordeze într-o manieră adecvată personalității lor este adesea dificil. Copiii se tem că până și aducerea în discuție a problemei o va înrăutăți. și, de cele mai multe ori, grijile și temerile pe care copiii le au le umbresc fericirea și îi poate aduce în pragul depresiei.

Cartea, a doua pe această temă în cadrul colecției, prezintă grijile ca fiind nişte duşmani care pot fi învinşi dacă se urmează consecvent anumiţi paşi şi anumite trucuri. Se creează, de exemplu, în intervalul unei zile un anume „timp destinat grijilor”. Se recurge, de asemenea, şi la puterea imaginaţiei: copilul va crea un cufăr pentru griji, în care acestea vor fi închise sau se va desena pe sine lipsit de griji. Trucuri de acest fel şi multe altele sunt elementele-cheie pentru o confruntare eficientă a copiilor şi părinţilor cu problema anxietăţii la vârste fragede. Ba mai mult, cartea nu numai că îi ajută pe copii să depășească obstacolele, ba îi determină să devină mai încrezători în propriile forțe și îi reasigură că atunci când încep să se îngrijoreze, au toate resursele interne necesare ca să iasă singuri la suprafață și temerile și grijile vor deveni din ce în ce mai mici.

Cele 12 capitole scurte ale cărții sunt interactive și prezintă progresiv conceptele de teamă și comportament anxios, trece apoi la recunoașterea sentimentelor care generează aceste reacții și identificarea lor în sine de către copil, ca la final să ofere alternative viabile. Exemplele interesante şi ilustraţiile îi ajută pe copii să vadă altfel obstacolele vieţii, în timp ce desenele şi activităţile îi determină să îşi folosească abilităţile pentru a depăşi aceste obstacole. Instrucţiunile pas cu pas îi îndrumă pentru a deveni copii mai fericiţi şi pozitivi. Sugestiile și activitățile sunt în așa fel concepute încât pot fi oricând reluate, obținând rezultate diferite de fiecare dată. În schimb, autorul sugerează încă de la început că acest ghid ar trebui folosit în paralel cu consiliere profesionistă dacă problemele sunt mai complexe.

Pe scurt, Ce să faci să scapi de griji este o carte esențială în evoluția copiilor zilelor noastre, care se confruntă tot mai des cu tulburări de anxietate. Cartea aici >>

 

ce-sa-faci-cand-iti-iesi-din-fireCe să faci când îţi ieşi din fire

Orice copil are momente când se înfurie…. la fel ca noi, adulții, doar că la copii, într-o măsură mai mare decât la adulți, furia e de necontrolat și, de cele mai multe ori, foarte greu de înțeles. Vârsta de 2 ani este renumită pentru acele crize de furie, tantrumuri (nu degeaba se numește mica adolescență), care cu vârsta se atenuează și se răresc. Cele mai multe crize de furie ale fiului meu, de exemplu, sunt date de frustrarea că nu se face înțeles când vrea să exprime ceva. Oricât de mult aș încerca să îl înțeleg, lipsa unui limbaj coerent este un obstacol greu de trecut, care generează tantrumuri de minutele par ore. Și oricât de calmă aș încerca să fiu și cât de înțelegătoare și iubitoare mă dovedesc, furia poate fi distrugătoare: adesea în timpul crizei își face sieși rău sau aruncă obiecte spre mine sau pe jos. Până nu am înțeles pe deplin că această furie este justificată și care este dedesubtul ei, m-am simțit o mamă denaturată. Consider că este foarte util pentru părinți să învețe cum să “transforme” această furie în ceva mai domol, mai puțin agresiv și distrugător. Furia este o emoție puternică și trebuie dată afară, însă comportamentul care o însoțește poate fi influențat în bine. Recunosc, în ultimele luni tantrumurile au scăzut în frecvență și în intensitate. Sau pur și simplu m-am obișnuit eu cu ele…

Fiind vorba despre o carte de dezvoltare personală, în mod cert nu se poate aplica direct și fără modificări toddlerilor – în special pentru că autorii apelează la analogii pentru a se face înțeleși. Ea se adresează preponderent copiilor de clase primare și gimnaziale mici și se recomandă a fi parcursă împreună cu părinții. Pe scurt, cartea este un ghid care îi ajută pe aceștia să își înțeleagă sentimentele, efectele reacțiilor lor asupra celor din jur și, mai ales, să își controleze impulsurile în cel mai adecvat mod. Copiii sunt încurajați să își reprezinte sentimentele pe hârtie, să le discute și să le analizeze împreună cu părinții. Deși unele exerciții pot părea mult prea copilărești pentru copiii mai mari, principiile pe care se bazează se adresează chiar și adulților.

Cartea îi poartă pe copii prin pașii necesari identificării problemelor care îi supără și metodele pe care le pot aplica pentru a depăși furia rezultată cu rezultate constructive. Din punctul meu de vedere, cea mai faină lecție este conștientizarea ideii că suntem singurii responsabili pentru reacțiile pe care le avem la o problemă cu care ne confruntăm. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu putem împiedica apariția problemelor, putem decide cum le vom aborda și ce vom învăța din ele.

Pe scurt, Ce să faci când îţi ieşi din fire este o carte pentru copii și părinți deopotrivă, care învață să facă față frustrărilor de zi cu zi și să își canalizeze energia în mod pozitiv și contructiv. Cartea aici >>
Mi-e greu să trag o concluzie generală despre această colecție. Mi se pare extrem de utilă pentru copiii de toate vârstele, putând aborda încă de la început, împreună cu părinții, diversele probleme legate de sentimente negative care îi încearcă în unele situații.

Cărțile pot fi comandate pe Libris aici sau pe Elefant aici

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare