Cei învinși. De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial

Cei învinși. De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial

de / December 22nd, 2018 / 202 vizualizari

Istoria este scrisă de învingători, spune un cunoscut citat. Dar chiar și cei ce pierd, fie că sunt sau nu inițiatori ai conflictelor, au locul lor în această istorie. Iar dacă vrem să avem o perspectivă cât de cât obiectivă și o imagine reală a trecutului, e indicat să privim și în curtea celor care au pierdut. Cei învinși, cartea scrisă de profesorul de istorie modernă Robert Gerwarth, tocmai asta face. Aruncă o privire în trecut pentru ca noi, cititorii, să cunoaștem consecințele Primului Război Mondial asupra, ei bine… celor învinși.

Marele Război, cum mai este numit Primul Război Mondial, a schimbat lumea în multe privințe, mai ales din punct de vedere geopolitic. A modificat granițe, a dărâmat imperii, a dat naștere unor noi țări și ideologii. A fost un război cum nu se mai văzuse la acea vreme, care a angrenat un numar imens de combatanți și resurse, ca să nu mai pomenesc și de câte țări au fost implicate. Dispariția Imperiilor Otoman, Habsburgic și a Rusiei țariste a fost una dintre consecințele majore, urmată de împărțirea teritorială și apariția a nu mai puțin de 10 state doar în Europa. De asemenea, a însemnat și sfârșitul puternicului Imperiu German, ca și a monarhiei, prin abdicarea ultimului rege, Wilhelm al II-lea.  Și dacă tot ziceam de Rusia, a fost prima țară care s-a retras din război, în 1917, ca efect al frământărilor interne și a spectrului războiului civil. Și cum un lucru duce la altul, spectrul a devenit realitate și războiul civil între regimul țarist și bolșevicii conduși de Lenin a început, sfârșindu-se cu victoria celor din urmă.

Dar ce este bolșevismul? La origine, cuvântul bolșevic poate fi tradus ca “majoritate”. Mai simplu și mai pe înțeles, comunism. Ca ideologie, a fost sperietoarea de serviciu a perioadei imediat următoare încheierii războiului. Evoluția lui Lenin și a revoluției bolșevice a dus la o succesiune de evenimente culminate cu ascesiunea neșteptată și neobișnuită a unui gangster gruzin pe nume Ioseb Besarionis Dze Jugashvili, mult mai cunoscut sub numele de Stalin. Și de acolo cunoaștem restul istoriei recente, măcar în mare.

Ca să mă întorc la tema cărții, cum spuneam și mai sus, Rusia a fost prima serios afectată, dar nu și singura. Austro-Ungaria s-a destrămat, fărâmițată în state mai mici. Au apărut Ungaria, Iugoslavia, Serbia, Austria, Finlanda, Polonia și altele. Marele Imperiu Otoman (supranumit în perioada aceea Bolnavul Europei) s-a transformat în Turcia, sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk (tatăl turcilor). Și încă multe alte schimbări importante s-au petrecut atunci, pe care le veți găsi relatate în carte. Însă nu numai  tările beligerante, declanșatoare ale Războiului Națiunilor, au suferit consecințe grave. Războiul nu s-a sfârșit chiar bătând din palme, la data de 11 noiembrie 1918, data oficială a încheierii conflictelor, atunci când Imperiul German a trebuit să recunoască capitularea. În Italia începea să-și facă simțită prezența fascismul și ultra-naționalismul, cel mai fervent susținător a acestor ideologii fiind Benito Mussolini, viitorul dictator al Italiei. Pe plan local, a început un alt război între Grecia și Turcia, pe motivul revendicării unor teritorii la care ambele râvneau. Și chiar dacă Marele Război încetase, noile state formate trebuiau să lupte pentru independența și recunoașterea lor.

Cartea aceasta mi-a satisfăcut multe dintre curiozitățile pe care le aveam despre acea perioadă a începutului de secol XX, o perioadă care mă interesează în mod deosebit. Dar nu o recomand oricui, ci numai acelora care sunt cu adevărat pasionați de istorie. Are multă informație densă, care nu e ușor de asimilat. Însă, cu toate că are vreo 540 de pagini, istoria scrisă acolo și cartea în sine are doar puțin peste 300. Restul paginilor sunt note și trimiteri către surse care pot fi utile celor interesați; deci cam 200 de pagini numai cu note. Imaginați-vă vastitatea subiectului, câte cărți și tratate au fost scrise despre acest război. Și e bine că-i așa, cred. Pentru că nu trebuie să uităm niciodată.

Când ne-au spus că războiul se terminase, am izbucnit în râs, deoarece noi eram războiul. Flacăra lui continua să ardă în noi, trăia prin faptele noastre, înconjurată de aura strălucitoare și înspăimântătoare a distrugerii. Ne-am urmat chemarea interioară și am mărșăluit pe câmpurile de luptă ale epocii postbelice…

Comandă cartea Cei învinși
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: muzeuldefotografie.ro, arhiva personală

# # # # # # # # #

Costin Beda

Îmi plac deopotrivă trecutul și viitorul, deși sunt bine ancorat în prezent. Trăiesc mai multe vieți prin cărțile pe care le citesc. Ai putea să dai de mine prin vreo librărie, cu nasul într-un roman de Stephen King, ori poate colind străzile făcând fotografii. Dacă nu, sigur mă ascund într-un local, ascultându-l pe Bob Marley.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare