de vorba cu necunoscuti

Ce se întâmplă când NU știm să stăm de vorbă cu necunoscuții

de / August 13th, 2020 / 190 vizualizari

Să fim sinceri: de câte ori nu am judecat pe cineva pentru comportamentul inadecvat într-o anumită situație? Nu ni se întâmplă numai nouă. Ci și justiției, cea care ar trebui să fie garantul drepturilor și libertăților noastre.

Cartea lui Malcolm Gladwell – De vorbă cu necunoscuți. Ce ar trebui să știm despre oamenii pe care nu îi cunoaștem, apărută la editura Publica, este de fapt despre cum NU ȘTIM să interpretăm aparența. Despre cum prejudecățile și incompetența ne întunecă judecata, despre faptul că nu știm să ne purtăm cu străinii, că interpretăm greșit gesturi și fapte și ne grăbim să tragem concluzii. Despre cum nu folosim corect instrumentele și strategiile pe care le folosim ca să-i înțelegem pe oamenii pe care nu-i cunoaștem. Și vine cu dovezi din multe domenii, dar mai ales dă exemple de politiști care au interpretat greșit și au făcut rău semenilor lor. Gladwell își începe povestirea cu cazul Sandra Bland, care a fost și subiectul unui documentar realizat în 2018 de HBO, intitulat ”Spune-i pe nume: Viața și moartea Sandrei Bland”, regizat și produs de Kate Davis și David Heilbroner.

Din carte am aflat că din 2014 a luat naștere mișcarea pentru drepturi civice, Black Lives Matter – ”Viețile negrilor contează!”. În 2014 au avut loc mai multe revolte față de măsurile discriminatorii luate de poliție față de cetățenii negri. Asta mi-a dat un sentiment de deșertăciune, gândindu-mă la faptul că revoltele din 2020 din SUA și Europa sunt doar alte picături într-un pahar cu apă. De ce se sting, din nou, fără nicio schimbare?

În carte m-a mai surprins o poveste despre un agent DIA, Regina Cubaneză, o tipă cu funcție care a fost agent dublu și care a fost prinsă târziu – după mulți ani în care nimeni nu a bănuit-o. Iubitul nu știa, fratele nu știa și ambii erau agenți DIA, pentru că disimula foarte bine, iar aparențele spuneau altceva despre ea. ”Regina Cubaneză” beneficiază și de un documentar ”Shoot Down”, regizat de Cristina Khuly și produs de Palisades Pictures (nu l-am găsit pe canalele din .ro).

”De vorbă cu necunoscuții” ne explică de ce suntem atât de inabili în actul de traducere. În viața reală, acumularea volumului de dovezi necesare pentru a ne învinge îndoielile cere timp. Este înspăimântător când te gândești de câte ori judecăm pe cineva greșit, din prima, fără a ne lăsa timp să acumulăm dovezi, fără a pleca de la premise greșite. Dacă în SUA acționăm pripit când e vorba de cetățeni de culoare, în România cred că facem la fel când e vorba de persoane rome (”țigani”, cum le spunem). Dacă îi vedem în preajmă presupunem, din prima că dacă a dispărut ceva ei au făcut-o, dacă cineva miroase, de la ei vine. E doar un exemplu de felul similar în care se acționează în America, dar și la noi. De acțiunile și gândurile fără judecată pe care le avem cu privire la semenii noștri.

Prejudecățile și incompetența explică o bună parte dintre disfuncțiile sociale pe care le găsim în America”, spune Gladwell. Necunoscuții nu ne sunt ușor accesibili și nu ne gândim serios la faptul că există o mare deosebire între ”unele dubii” și ”suficiente îndoieli”.

El spune că cei mai mulți dintre noi nu suntem prea grozavi în depistarea minciunilor, ceea ce este foarte adevărat.

Pentru cei interesați de mișcarea Black Lives Matter și de felul cum sunt judecați cetățenii de culoare de către polițiști, recomand un film în același registru – Ura pe care o simți (2018) – The Hate U Give, pe HBO Go (bazat pe cartea cu același titlu).

Cei de la revista People spun că din această carte veți afla: ”Sfaturi remarcabile despre modul în care îi poți înțelege cu adevărat pe ceilalți. Demonstrațiile sclipitoare ale lui Gladwell arată că trebuie să încetăm să facem presupuneri, să înțelegem că nimeni nu este transparent și să ne dăm seama că orice comportament este legat de circumstanțe nevăzute”.

Caută cartea pe
Elefant, aici, pe Cartepedia, aici, sau pe Libris, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

# # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare