viata secreta a albinelor

Ce poți să înveți din ”viața secretă a albinelor”

de / January 16th, 2018 / 177 vizualizari

Pentru Lily –  o fetiță de 14 ani – cel mai dorit lucru era să fie iubită și acceptată. Față de mamă avea o amintire vagă, iar tatălui nu-i păsa de ea. Rosaleen, bona de culoare care a crescut-o și îngrijit-o avea propriile probleme, iar cele trei femei de culoare cu nume de luni ale anului erau singura ei speranță de iubire. Să-ți împuști mama și să trăiești cu acest coșmar nu este ușor pentru nimeni. Să crești cu un tată indiferent la nevoile tale și cu o bonă de culoare în anii `60 când rasismul nu era încă eradicat îți îngreunează iarăși viața. Romanul Viața secretă a albinelor, apărut la editura Polirom Junior este plin de metafore încă din titlu.

viata secreta a albinelor

Chiar dacă personajul principal este adolescent, cartea este pentru toate vârstele. Eu mi-am luat libertatea de a o citi înaintea Mariei (fata mea) și sper să o aprecieze și ea la fel de mult cum am făcut eu. Este o carte emoționantă, plină de învățăminte, o poveste care te ține cu sufletul la gură și care te învață să trăiești cu povara, să ierți și să apreciezi micile bucurii.

Scrisă în 2002 de Sue Monk Kidd și ecranizată în 2008, povestea ”Viața secretă a albinelor” emoționează pe oricine, indiferent de vârstă sau de sex. Filmul reflectă destul de bine cartea și nu are înflorituri sau abateri de la subiectul ei. Poate doar scurtături, simboluri în imagini care să înlocuiască cuvintele. Legătura cu albinele – ca să înțelegeți mai bine titlul – apare abia pe la jumătatea acțiunii, când Lily și Rosaleen dau de borcanele de miere inscripționate cu Madona neagră și ajung să locuiască la cele trei surori afro-americane – May, June și August – care se ocupă cu stupăritul. Abia aici înțelege Lily ce înseamnă familie, prietenie, iubire.

Mi-a plăcut că visa să devină scriitoare și într-unul din caietele ei a notat că a decis să nu mai vadă partea tristă a vieții – lipsită de mamă și neiubită de tată – ci să privească partea bună: are trei mame care o iubesc, mai mult ca oricine pe lumea asta.

Comandă cartea pe Cartepedia, aici, Elefant, aici, şi pe Libris, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare