Biblioteca carti clasice

Cât de mult contează aspectul fizic… la cărți?

de / May 18th, 2020 / 200 vizualizari

Sunt departe de a mă declara omul pentru care aspectul fizic nu contează. Îmi recunosc înclinația spre estetic, pe care îl admir la alții și îl cultiv la mine – în măsura în care și laturile interioare sunt bifate. M-a surprins să realizez că aspectul fizic al cărților este destul de important pentru cel puțin o parte dintre cititori, dar este un lucru pe care aproape l-am ignorat până recent. Nu că nu mi-ar fi păsat, pur și simplu treceam cu vederea următoarele detalii și am crezut că toți cititorii fac la fel: cât de rezistentă este coperta, dacă hârtia este de bună calitate, dacă designul copertei este unul atrăgător sau lucrat amator, dacă la atingerea mâinilor se simte la fel de plăcut ca la atingerea… imaginației atunci când o citești etc.

Neavând această preocupare, am citit până acum ce mi-a picat în mână – și aici mă refer la orice ediție, oricât de veche, urâțică sau uzată ar fi fost. Am remarcat, evident, faptul că editurile investesc și în partea de design, fără să cred că acest lucru este remarcat în vreun fel. Și majoritatea alegerilor pe care le-am făcut, au fost bazate pe descrierea scurtă a subiectului, notorietatea autorului sau interesul pentru genul respectiv de poveste.

În câteva situații excepționale am ales cărți doar fiindcă am fost atrasă de copertă. Și atunci am regretat, acele alegeri neinspirate ocupând acum raftul cărților care nu mi-au plăcut și pentru care aștept ocazia potrivită de a le dona. E clar că un titlu și o copertă atrăgătoare nu garantează absolut deloc că nu vei găsi în interior un dezastru.

Deși înțeleg faptul că, alegând cărți care arată bine vei avea la final o bibliotecă ce arată bine, eu am încălcat această regulă, păstrând un raft cu cărți vechi, cu coperți scorojite. Cele din imagine sunt aduse din biblioteca bunicii și țin mult la ele. Sincer nu prea îmi pasă că sunt ediții care au traversat câteva decenii cel puțin.

Carti vechi in biblioteca

Dar numeroșii bookstagrameri pe care i-am găsit (pe Instagram) în ultima vreme, și a căror poze cu cărți par desprinse din colțuri de rai, m-au făcut să realizez de ce este totuși important și aspectul cărții. Până la urmă, și cartea are nevoie de un ambalaj, la fel ca multe produse de consum. Trebuie să atragă prin ceva și dacă am avea doar ediții gri mat uni, fără fotografie pe prima copertă, cartea și-ar pierde din atractivitate, fără să mai conteze povestea dintre pagini. Fiindcă noi, oamenii suntem ființe vizuale, orice s-ar spune. Poate că eu am depășit faza asta în alegerea cărților (sau nu am trecut prin ea deloc), dar pentru alții contează și pot înțelege de ce. Poate chiar reprezintă un factor în a face din citit un hobby, în rândul tinerilor.

Ca să rezum ce cred despre aspectul cărților pe care le citesc:

  • Da, contează într-o anumită măsură, chiar dacă nu i-am acordat în mod direct atenție. Și contează pentru alții mai mult (cititori sau potențiali cititori), așadar trebuie să conteze și pentru edituri. În același timp, cred că ce iese din tipar, cel puțin în ziua de azi, este plăcut ochiului. Atâta timp cât hârtia folosită rezistă la purtat în geantă și la praf sau umezeală – și chiar o face – nu am de ce să mă plâng.
  • Nu contează să am cea mai frumoasă / scumpă ediție, eventual placată cu aur și cu desene în relief. Dacă am o ediție simplă, minimalistă și de dimensiuni relativ mici, nu consider că merită vreun pic de efort procurarea alteia, fie că e mai nouă, cartonată sau din vreo colecție mai elegantă.
  • Nu consider că editurile ar trebui să investească mai mult decât o fac în designul copertei sau în calitatea de top a hârtiei. Mă gândesc la implicații de genul costurilor de tipărire sau a celor de protecție a mediului. Deși nu am studiat ponderea acestor factori, cred că trebuie să ne gândim și la aceste lucruri atunci când ne dorim hârtie ne-reciclată sau coperți pe care să poți toca zarzavaturi (la figurat, sperăm) fără să se distrugă.

Voi ce credeți, este un lucru care contează mult aspectul cărții, sau mai puțin?

Foto: pexels.com

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare