Cartea lunii decembrie: Medeea și copiii ei

de / December 2nd, 2015 / 253 vizualizari

Medeea si copiii eiUltimul capitol al lui 2015 ni s-a așezat în față mai senin ca în alți ani. Deși suntem la început de decembrie, luna va trece repede. Are talentul acesta de a se scurge cu grabă printre zilele de sărbătoare, printre cozonaci, portocale și ramuri de brad. Decembrie este copilul care aleargă printre cadouri, le desface repede și se trezește apoi cu dorința de a o lua de la capăt. Noi, cititorii, suntem la fel: ne grăbim să trecem prin paginile cărților pe care le îndrăgim, devorăm poveștile pentru ca apoi, la final, să ne dorim să mai fie o pagină, o continuare. Oare așa va fi și cu cartea lunii?

Tema lunii decembrie, literatura rusă, ne-a adus propuneri minunate. Dintre ele, cartea care a fost în totul preferințelor și poartă acum titlul de cartea lunii decembrie este Medeea și copiii ei scrisa Ludmila Ulitkaya.

Reeditând parcă întemeierea coloniilor antice în Crimeea, familia Sinopli, alături de alte familii de greci, armeni sau evrei, s-a stabilit printre tătari în oraşul Feodosia în secolul al XIX-lea. De atunci, de-a lungul mai multor generaţii, evenimentele care au zguduit Rusia i-au purtat pe descendenţii ei care încotro, de la Moscova până la Tbilisi sau Taşkent.

Odată cu relativa domolire a istoriei însă, în sezonul estival, cei plecaţi încep să fie atraşi înapoi şi, împreună cu copiii lor, se întorc an de an să-şi petreacă vacanţa în casa primitoare a bătrânei Medeea, singura rămasă în locurile de baştină. Sub soarele de vară, ca un ecou al pasiunilor ce-au bântuit dintotdeauna numeroasa familie, între tineri se înnoadă şi se deznoadă năvalnice iubiri, cu derizoriul lor inevitabil şi tragicul lor de neînţeles. Medeea, femeie fără copii, îi urmăreşte discret pe tot mai numeroşii urmaşi ai părinţilor şi bunicilor ei, amintindu-şi totodată întâmplările petrecute în familia Sinopli în lunga ei istorie. Le înţelege vieţile complicate şi îi compătimeşte în sinea ei, dar îi acceptă senină pe toţi, aşa cum sunt, cu bunele şi relele lor, pentru a-i vedea adunaţi laolaltă.

Ați citit cartea? Ați citit alte cărți ale autoarei? Noi suntem tare curioși cum este această poveste și vă așteptăm cu impresii mai jos, în zona de comentarii, sau pe site, aici.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Medeea și copiii ei, o puteți comanda pe  Libris.ro aici sau Elefent.ro aici și vă așteptăm în club, la discuții!

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare