Doua maturi stau de vorba - cover

Cartea lunii Aprilie: Două mături stau de vorbă

de / April 1st, 2019 / 191 vizualizari

Doua maturi stau de vorbaNu s-au lipit de mine păcălelile în această primă zi de aprilie. Cred că le ocolesc cu talent din ziua în care o colegă de clasă a venit la mine, a bătut în repetate rânduri la ușă, iar atunci când i-am deschis mi-a spus că doamna dirigintă ne așteaptă la școală, avea ceva foarte important să ne comunice. Ușa de la intrarea profesorilor era închisă. Am bătut și eu de mai multe ori până ce portarul mi-a deschis. Avea ochii cârpiți de somn. Hai, domnișoară, mi-a spus el, lasă glumele. Nu e nimeni în școală sâmbăta. Colega mea se ascunsese într-un boschet și râdea ținându-se de burtă.

În zilele noastre nu ar mai ține păcăleala asta, dar pe atunci, fără internet, fără telefoane mobile, păcălelile erau mai simple și, de multe ori, mai amuzante. Dacă stau bine să mă gândesc, ne amuzam din toate nimicurile. Acum ne rămân doar filmele, cărțile și, pentru norocoși, prietenii cu haz.

Și pentru că tot am ajuns la subiectul nostru, cărțile, v-am propus pentru luna aceasta să “ne îndreptăm atenția literară către comedii, satire, chick lit, proză scurtă și orice altceva în stare să ne deseneze (măcar) un zâmbet pe chip”, iar recomandările voastre ne-au bucurat. Se (mai) citesc și cărți hazlii! Dintre ele, patru titluri au intrat la vot (vezi aici care au fost). Cea care a primit cele mai multe voturi și care poartă titlul de cartea lunii aprilie este Două mături stau de vorbă, scrisă de Radu Paraschivescu. Frumos titlul, așa-i?

Despre carte:

„Pasiunea pentru superlative rămâne nestinsă în România de-a lungul timpului. Casa de avocatură spirituală a excepționalismului carpatin nu doarme și insistă să susțină, în acest avânt insomniac, că trăim într-un spațiu unde cel mai bun lucru pe care-l putem face e să ne admirăm singuri măreția. România nu e singura țară care se pretinde mare pentru a uita că e mică. Dar e cea care ne interesează, fiindcă în ea trăim. Or, a inventa formule superlative când ești corigent la atâtea criterii elementare trădează un fel de-a fugi din realitate care va trebui introdus rapid în calendarul sporturilor olimpice.

O țară lipsită de autostrăzi și spitale se leagănă în iluzia excepționalismului și a fratelui său de cruce, celmaicelismul. O țară plină de analfabeți funcțional se chinuie să-și ilustreze detenta fabricând produse care ies din conturul normalității. O țară cu școli în care plouă și în care veceul e în fundul curții se păcălește singură prin îndelungi artificii cosmetice. O țară unde lumea nu mai citește adulmecă lacom Cartea – e adevărat, a Recordurilor. O țară plină de gropi și de boli cochetează cu vârful clasamentului. O țară cu mortalitatea infantilă cea mai mare din Europa exaltă traiul bun și se visează deasupra celorlalte.“ (Radu Paraschivescu)

Nu am citit cartea încă, dar tare bine sună! Iar dacă nu ar fi vorba de realitatea imediată, de lumea care ne înconjoară, poate că ar fi cu mult mai amuzantă. Nu de alta, dar am citit descrierea de câteva ori. Prima dată am râs, apoi am râs mai puțin, apoi o umbră de tristețe mi s-a așternut în fața ochilor. Nu vreau să ne întristăm, de aceea recomand lectura o singură dată, cu notițe (pe hârtie sau mentale) și cu invitat prietenii la discuții. Eu vă invit pe voi să-mi lăsați impresiile mai jos, în zona de comentarii.

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like & share.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Două mături stau de vorbă, o puteți comanda
pe Cartepedia, aici, sau pe Elefant, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

Foto cover: Pexels.com

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare