Baietelul cu aripa de fluture

Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc și copiii clasei a II-a de la Școala din Bucovăț

de / September 30th, 2019 / 443 vizualizari

Noul an școlar m-a readus printre copii, în școală la Bucovăț. Mă simt bine acolo, mă încarc cu energia lor, cu puritatea lor, cu bucuria lor. Sunt copii simpli, sinceri, care sunt foarte recunoscători, așa că mereu simt o presiune mare de a nu-i dezamăgi. Clubul de lectură acum îl realizăm prin intermediul Asociației COPII, cu facilitarea și ajutorul lor. Adică, pe scurt, colaborăm spre binele copiilor, iar această colaborare a dus la un rezultat tare frumos de fiecare dată. Azi vă voi vorbi doar despre impactul pe care l-a avut asupra lor povestea Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Cea de a treia carte pentru copii a bloggeriței Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa urbană) este o fantezie despre viața unui copil diferit. David este un băiețel care s-a născut cu o aripă de fluture în loc de mâna dreaptă. Părinții lui îl duc la medici și specialiști, însă, văzând că el e fericit cu aripa lui de fluture, decid să-l lase în pace. Deși nu poate aplauda și nu se poate cățăra ca ceilalți copii, David e foarte mulțumit cu aripa lui de fluture. Visează că zboară, are mulți prieteni, e iubit și are încredere în oameni. Scena cea mai puternică din carte este cea în care un băiețel mai mare râde de el în parc. Dar David reușește să transforme situația tensionată într-o lecție de acceptare și personajul amenințător într-un prieten.

Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Niciodată nu i-am văzut atât de atenți. Copiii sunt clasa a II-a, foarte energici, mai ales după ce au stat toată ziua în bancă, în clasă, dar acum au ascultat în liniște povestea și vedeam în privirea lor curiozitatea continuării. Când am închis cartea, au răsuflat parcă ușurați, un oftat prelung al eliberării. Am discutat despre ce înseamnă să fii altfel. Fizic, psihic, emoțional. Mi-au dat exemple din viața lor de copii altfel – copii cu defecte fizice sau imobili din cauza unor afecțiuni grave, tineri cu hipoacuzie… le-am povestit despre copiii timizi, care nu știu să-și facă prieteni, sau copiii gălăgioși, care încearcă să atragă atenția asupra lor, și cum putem să ne implicăm în viața lor, ajutându-i să devină fericiți.

Apoi Anamaria, de la Asociația Copii, a continuat activitatea cu crearea propriilor povești, prin desen, despre personaje care întâmpină obstacole și despre cum reușesc să le depășească. Unii copii au rămas foarte impresionați de povestea băiețelului cu aripa de fluture, alții au fost mai creativi…

Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Unul din băieței ne-a spus povestea unui cerb diferit, care dorea să se împrietenească cu căprioarele, pentru că nu îl plăcea nimeni și era nefericit, iar pentru asta a încercat să îi impresioneze urcând un munte în toiul unei furtuni. Pe drum însă s-a speriat tare de tunete, dar a continuat să urce și deodată s-a înseninat și s-a oprit ploaia, iar el a ajuns pe vârful muntelui.

Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Un grup ne-a vorbit despre Walli care locuia singur printre gunoaie și la un moment dat a apărut o navă spațială care căuta “ceva verde”, pentru combustibil și hrană. A apărut Eva la un moment dat, o fetiță prietenoasă, și împreună au căutat printre gunoaie pentru a duce pe navă ce aveau nevoie extratereștri.

Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Copiii au nevoie de ajutor să înțeleagă anumite situații și să știe cum să se raporteze la ele. Noul sperie, iar din lipsă de experiență, reacția este una instinctuală: de apărare. Preîntâmpinând prin povești, ei vor ști cum să abordeze problemele și cum să se comporte în fața noilor situații.

Caută cartea pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici
sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare