A Year of Books by Mark Zuckerberg

de / June 18th, 2015 / 282 vizualizari

face-bookA Year of Books este o comunitate infiintata de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, chiar pe terenul lui de joaca. Ideea este nou-nouta, pusa in aplicare in forma unei provocari personale pe anul 2015, de a citi o carte la doua saptamani.

Cine spune ca Facebook-ul nu are si partile lui pozitive? Stim, creaza dependenta, inghite periculos de multe date personale si, in ciuda dorintei mari de a sterge odata pentru totdeauna contul (prezenta in cazul meu), sunt constienta ca acest lucru nu prea are sanse de reusita. 

Dar iata ca avem parte si de surprize placute, cum ar fi comunitatea “A Year of Books” la care putem adera cu totii, pentru a face schimb de impresii literare. “Jocul” functioneaza astfel: la fiecare doua saptamani, Mark ne propune o carte citita de el. Subiectul se dezbate la sfarsitul dead-line-ului, pe care evident, cei implicati trebuie sa-l respecte. Sugestiile sunt bine-venite iar membrii grupului pot avea satisfactia de a participa la o discutie pe marginea unei carti de care sunt interesati.

Mark isi declara seriozitatea si consecventa in acest proiect: “Provocarea mea pe 2015 este sa citesc o carte la doua saptamani, punand accent pe a invata despre diferite culturi, credinte, istorie si tehnologie. (…) Sunt nerabdator sa accept provocarea la lectura. Consider cititul o adevarata implinire intelectuala.” spune el.

Din observatiile mele, pot spune ca proiectul are mult succes: fiecare carte propusa aduna zeci de comentarii, iar pagina de Facebook are aproape 430 de mii de like-uri. Printre cartile propuse, preferate ale autorului, regasim destule cu tematica istorica (de exemplu “Muqaddimah” – nu e tocmai lectura usurica de vacanta, fiind scrisa in 1377 de un istoric arab, Ibn Khaldun). Insa putem urmari preferintele literare ale autorului iar sugestiile noastre sa ajunga sa fie luate in considerare de fondatorul retelei. Ceea ce ar fi… o onoare, nu?

In final, provocarea – sau indemnul – de a citi doua carti pe luna mi se pare binevenita din partea omului care ne-a incarcat viata de socializare virtuala. Si nu este dificil de realizat, mai ales daca subiectul cartii este arzator. De asemenea, n-ar strica o terasa cu vedere la mare, o cana de cafea, multa liniste si mai putin Facebook.

foto:  theday.co.uk  

# # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Celebrități

Cărți iubite de celebrități

de / July 28th, 2016

Nu e nimic surprinzător în faptul că anumite mesaje din cărți ajung la sufletul celor care sunt urcați pe piedestaluri. Cei care fie au cucerit ecranele prin carismă sau prin talent actoricesc, fie au pornit afaceri mici cu rezultate spectaculoase,...

Citeste mai mult