Seara japoneza dedicata romanului “Papadiile”, de Yasunari Kawabata

de / June 17th, 2015 / 275 vizualizari

Miercuri, 17 iunie, ora 19:00, sunteti invitati la Libraria Humanitas de la Cismigiu la o seara japoneza dedicata ultimului mare roman al lui Yasunari Kawabata, “Papadiile”.

news-Papadiile

La eveniment vor participa Dana Jenaru, critic literar, Andreea Sion, filolog, presedintele Asociatiei profesorilor de limba japoneza din Romania si traducatoarea volumului si Serban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru” din cadrul Universitstii Romano-Americane. Moderatorul intalnirii este Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. In a doua parte a evenimentului, plecand de la o tema centrala a romanului “Papadiile”, publicul va asista la o prezentare cu titlul “Clopote in Japonia. Mesageri intre sacru si profan” si la un moment de taiko (tobe traditionale japoneze) sustinut de Alex Crisu.

Scrisa cu intermitente, cartea a fost publicata in foileton in revista Shinchō intre 1964 si 1968. De la finele anului 1968, cand i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatura, pana in 1972, cand isi ia viata, Kawabata nu a mai putut sa se aplece asupra textului, iar textul neterminat al Papadiilor va vedea lumina tiparului postum, editat, conform notelor din manuscris, de ginerele autorului, Kaori Kawabata.

Tanara Ineko este oarba. Dar orbirea ei nu tine de o afectiune fizica, ci de o maladie ciudata, care se manifesta sporadic. A inceput in adolescenta – mingea de ping-pong i-a disparut din fata ochilor in timpul unui meci –, dar acum aceasta boala o impiedica sa vada trupul iubitului ei, Hisano. In ziua cand o interneaza intr-un spital pentru boli mintale, aflat in imprejurimile orasului Ikuta, mama lui Ineko si Hisano raman peste noapte la un han si isi vor petrece seara cantarind consecintele actiunii lor. Conversatia celor doi protagonisti, punctata mereu de chinuitoare intrebari fara raspuns, dezvaluie povestea lui Ineko fara a o epuiza. Moartea violenta a tatalui fetei a survenit sub ochii ei, iar imaginea cumplita a marcat-o, poate, atat de profund, incat mintea ei alege cecitatea. Dialogul dintre Hisano cel optimist, convins ca dragostea lui o va vindeca pe Ineko, si mama sceptica si indurerata este ritmat de sunetul melancolic al clopotului de la templul de langa azil, care razbate asemenea unei chemari a fetei izolate de lume.Va putea dragostea lui Hisano sa o salveze de consecintele traumei care i-a afectat spiritul? Kawabata, recunoscut drept marele scriitor al clar-obscurului, l-a lasat pe cititor sa-si ofere singur un raspuns.

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare