James Franco JFK

JFK 11.22.63 – Ziua care a schimbat lumea

de / May 9th, 2018 / 576 vizualizari

Filmele făcute după cărți bune, chiar cărți excepționale, nu sunt mereu reușite. De la viziunea autorului și până la produsul finit pe care îl vedem pe micile sau marile ecrane e cale lungă. Fie că e scenaristul, regizorul sau producătorul, oricare dintre aceștia își lasă, inevitabil, propria amprentă. Și nu iese mereu cum ne imaginam citind cartea. Eu prefer oricând serialele în detrimentul filmelor de lung metraj, mai ales dacă e vorba de o carte mai stufoasă. Acolo măcar se poate dezvolta povestea, e loc de desfășurare și sunt mai multe șanse să iasă un film bun.

11.22.63, serialul despre care voi vorbi aici, este făcut după o carte stufoasă scrisă de Stephen King (are peste 800 de pagini). Îmi aduc aminte de momentul în care am aflat că va fi realizat, eram ca un copil nerăbdător care vrea să primească încă din vara cadourile de Crăciun. Îl voiam repede, îl voiam imediat, îl voiam acum. Și “acum” a venit, într-un final, la începutul lui 2016. Eu citisem cartea de două ori până la apariția serialului, și încă o dată după. Știți că se zice că-i bine să citești cartea înainte de a vedea filmul adaptat, lucru cu care sunt foarte de acord. Personajele erau deja imaginate în mintea mea, mai rămânea să văd dacă și filmul se va ridica la înălțimea așteptărilor. Ei bine, nu m-a dezamăgit. E genul de film pe care-l poți urmări liniștit și fără a citi cartea în prealabil (deci vă puteți relaxa, nu trebuie să citiți neapărat cele 800 de pagini).

JFK

Dar eu tot vorbesc aici și nu vă spun și despre ce e vorba în serial. Păi e despre John Fitzgerald Kennedy (pe scurt JFK), fost președinte al Statelor Unite ale Americii și asasinarea acestuia, în anul 1963. Sunt sigur că vă întrebați ce legătură poate fi între Stephen King, autor de romane și povestiri horror, și uciderea lui JFK. Pe scurt, este vorba despre un profesor de engleză care descoperă un portal temporal ce îl poartă din 2016 tocmai în 1960, și hotărârea acestuia de a salva viața Președintelui. Lucru aproape imposibil de înfăptuit, mai ales când trecutul i se împotrivește cu toată puterea, consecințele putând fi dezastruoase. Aici am scris mai multe despre cartea pe care se bazează serialul.

V-am zis că mi-a plăcut serialul? Parcă da… Mi-a plăcut muzica și coloana sonoră, deseori mă trezeam că dădeam involuntar din picior în ritmul vreunei melodii. Mi-au plăcut decorurile redate fidel, atenția la detalii, îmbrăcămintea și automobilele specifice anilor ’60, tabuurile și obiceiurile epocii. Dar cel mai mult mi-au plăcut actorii, mai ales James Franco în rolul profesorului Jake Epping / Jake Amberson și Sarah Gadon în cel al iubitei sale, bibliotecara Sadie Dunhill. Chimia dintre cei doi este incredibilă, chiar te emoționează. Nici Daniel Webber, care-l joacă pe Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al lui JFK, nu este mai prejos. Îl puteți vedea și în The Punisher, un alt serial excelent. Dar nu numai  ei, toți ceilalți actori care apar în film, de la mic la mare, reușesc să te transpună în poveste, în lumea de atunci.

Jame Franco

Acum să nu aveți impresia că-i perfect. Dar voi spune ce nu mi-a plăcut dintr-o perspectivă pur subiectivă, prin comparație cu romanul lui King (celebrul scriitor este unul dintre producătorii executivi). De exemplu, în carte, anul în care îl duce acel portal pe Jake Epping este 1958, nu 1960, cum e în film. Hai să zicem că e de înțeles, ar fi trebuit să-l lungească în acest caz. Dar chiar și în film se sare din 1960 în 1962, fară a ne spune ce s-a întâmplat în acei doi ani. Apoi, și asta este doar pentru cei care se numără printre cititorii Regelui, așteptam cu interes vizita lui Jake în Derry, orașul clovnului malefic din IT (Orașul bântuit). Care nu s-a mai petrecut, fiind schimbat cu un orășel obscur din Kentucky. Totuși, chiar și așa, îl recomand deopotrivă și celor care au citit cartea, cât și celor care n-au făcut-o.

Va fi JFK salvat? Ori istoria își va urma cursul?

Comandă cartea JFK 11.22.63 pe Elefant, aici, pe Libris, aici, sau pe Cartepedia, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Costin Beda

Îmi plac deopotrivă trecutul și viitorul, deși sunt bine ancorat în prezent. Trăiesc mai multe vieți prin cărțile pe care le citesc. Ai putea să dai de mine prin vreo librărie, cu nasul într-un roman de Stephen King, ori poate colind străzile făcând fotografii. Dacă nu, sigur mă ascund într-un local, ascultându-l pe Bob Marley.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare