carti dezvoltare personala

Când dezvoltarea personală nu funcționează

de / May 7th, 2018 / 170 vizualizari

Sectorul dezvoltării personale este unul extrem de vast. În fiecare librărie reprezintă cam jumătate din oferta de cărți. Domeniul este împărțit în mai multe ramuri și categorii și, chiar dacă poate nu vor fi toți de acord, prefer ca în acest articol să încadrez la “dezvoltare personală” următoarele cărți:

  • Self-help: acele cărți care te ajută să te dezvolți pe anumite planuri, prin exemple reale, exerciții și “reguli” sau pași de urmat, întocmite în urma experienței vaste a autorului în domeniul respectiv.
  • Psihologie: cărți care detaliază anumite aspecte psihologice, care ne ajută să ne înțelegem mai ușor propriile comportamente, motivații sau obstacole.
  • Spiritualitate: cărți ce cuprind căi prin care putem intra mai ușor în contact cu latura noastră spirituală, fie că este vorba despre practicarea meditației, explorarea credinței sau învățăturile marilor înțelepți ai lumii.
  • Parenting: tot un fel de literatură self-help, destinată exclusiv părinților, cu sfaturi legate de creșterea copiilor. (Nu voi detalia aici, pentru că nu cunosc subiectul aproape deloc).

Toate categoriile de dezvoltare personală sunt disponibile oricând și aproape oriunde, întru ajutorul nostru. Cu un minim de efort, putem găsi o carte care să trateze exclusiv problema cu care ne confruntăm la un moment dat. Și, cu siguranță, oamenii se folosesc din plin de aceste “instrumente” literare. Discursul unor experți cu rezultate dovedite printre atâția alți cititori și adepți ai teoriilor respective, are darul de a ne impulsiona. Avem speranța că ne putem afla și noi printre norocoșii care au experimentat schimbări radicale cu rezultate uimitoare.

dezvoltare personala

De cele mai multe ori, speranțele sunt îndreptățite. Autorul cărții de dezvoltare personală vine cu studii aprofundate pe sute de subiecți, cu argumente științifice, cu o siguranță a discursului de neclintit. Nu le contest teoriile, nici faptul că te pot transforma într-un om nou – același om minus toate problemele de care dorești să scapi.

Dar din experiența personală, mulți dintre noi nu reușim să ne rezolvăm problemele, indiferent cât de avizi cititori de dezvoltare personală suntem.

Pe undeva, este vorba de un echilibru natural imperturbabil. Cum ar fi să citim cu toții cărți dedicate afacerilor de succes, să respectăm toate sfaturile dintre paginile lor și să devenim o planetă întreagă de afaceriști de succes? Ar dispărea sărăcia, probabil multe s-ar echilibra în societate… Cu toate astea, singurii antreprenori de succes rămân cei cu talent și pasiune pentru așa ceva. Bonus, ei vor reuși în afaceri indiferent dacă citesc sau nu acest gen de literatură. Eu știu că nu voi deveni niciodată un antreprenor care să transforme o afacere de apartament într-o corporație. Nu am înclinație pentru așa ceva și nu mă vor ajuta în veci discursurile lui Napoleon Hill sau alți mari speakeri sau scriitori de profil.

Cum să ne învingem: timiditatea/ dependența emoțională/ traumele/ problemele de caracter/ dependența de tutun/ kilogramele în plus. Alte subiecte exploatate cu poftă, care induc în cititori (sau clienți!) speranța că viața lor se va schimba în bine. Dintre cele de mai sus, problema cu care m-am confruntat cel mai intens a fost timiditatea. Și, chiar dacă la vremea respectivă am avut surse literare care m-ar fi putut ajuta să o depășesc, schimbarea nu s-a produs datorită lor. Am citit, poate am și aplicat sfaturile de acolo. Nu am experimentat o schimbare, treptată sau radicală. În schimb, problema s-a rezolvat de la sine, într-un timp mult mai lung, fără să urmez pași, rețete sau sfaturi. S-a petrecut datorită unui cumul de factori, greu de explicat până și într-o carte de specialitate: oamenii pe care i-am întâlnit și schimbările psihologice prin care am trecut în mod natural, fără a mă disciplina și chiar fără a mă gândi vreun pic la asta.

dezvoltare personala

Propria mea experiență mă face să mă întreb dacă evoluția la care tânjim, indiferent de aspectele vieții care o vizează, nu pornește, în final, mai mult din interiorul nostru decât din cărți? Există ceva în ființa umană care e rezistent la schimbare ca un catâr, chiar și atunci când, poate o dorește mult. Însă dacă anumite energii din interior nu se aliniază cum trebuie, mă tem că nici o carte, oricât de bine scrisă, nu va da rezultat.

Văd adesea oameni citind despre spriritualitate, având interes activ în acest domeniu: dorința să ajungă la echilibru și pace cu alții și cu propria lor persoană, fiecare prin metoda pe care o consideră mai eficientă. Și în același timp, văd oameni stresați, frustrați, predispuși la conflicte, pasiv-agresivi. Sunt atât de mulți, și de o parte și de alta, încât m-ar mira să nu se suprapună deloc cele două grupuri: activ preocupați de latura lor spirituală, dar care emană prin toți porii energie negativă. Din acest motiv, înainte să ne dezvoltăm alte laturi, ar trebui, poate, să ne aliniem percepția interioară cu cea a lumii exterioare. Nu pare prea ușor, nu?

# # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare