Graffiti Moon mi-a amintit că am fost adolescentă

de / July 20th, 2017 / 288 vizualizari

Adolescentă. Ai fost și tu una. De fapt, cum se numesc oamenii care tocmai termină liceul? Sper că adolescenți. Oameni foarte tineri oricum, despre care aveam părerea că habar n-au de capul lor, de unde vin și unde se duc, dar că au multe pretenții greu de satisfăcut – de vreme ce n-au idee ce vor cu exactitate.

Graffiti Moon

Citind Graffiti Moon mi-am amintit, cu greu, că și eu am trecut prin această perioadă penibilă în care, oricât ți-ai dori, habar n-ai de tine, de viața ta, de ce vrei ceea ce vrei și de ce nu te poți descurca cu ce ar crede un adult că e de bun-simț să faci. Și așa a căpătat foarte mult sens cartea asta, ba chiar mi-a stârnit nostalgii și-am avut câte un „of, ce fraieri suntem!” pentru fiecare paragraf care mi-a reconfirmat că și oamenii din viața reală, și oamenii din cărți se izbesc grav de pereții din vată de zahăr și trec ca prin bule de săpun prin zidurile pe care refuză să le vadă. Da, când suntem foarte, foarte tineri, doar atunci suntem în stare să nu facem nimic și, totuși, să facem totul. Chiar totul.

Suntem amuzanți și penibili, suntem fix opusul a ceea ce ne imaginăm despre noi, dar cel mai important e că suntem rebeli în acel mod nesăbuit specific nebunilor, adolescenților, copiilor sau cățeilor – cu toții prea entuziasmați de vreun detaliu invizibil pentru ceilalți, dar complet dedicați. Poate că pasiunea ne lipsește nouă, adulților netrecuți de mult timp prin adolescență, dar de o veșnicie parcă plecați din zona aceea a siguranței nesiguranței noastre.

Graffiti Moon

Povestea poate fi rezumată simplu: o mână de tineri au la dispoziție o noapte pentru a se distra. Ce e mai important este, de fapt, că-n noaptea respectivă îi descoperă cu adevărat pe cei de lângă ei, dar își dau seama de ceva esențial și despre ei înșiși. Cath Crowley, autoarea, constuiește o intrigă interesantă și credibilă în jurul unor personaje care se bucură de terminarea liceului sau care, prinse în valurile unor vieți nu tocmai așa cum și-au dorit, sunt puse în fața unor decizii mai mari decât ele.

Lucy e o adolescentă care își petrece o noapte întreagă încercând să dea de Shadow, grafferul orașului australian în care locuiește și de care e îndrăgostită fără ca măcar să-l fi văzut vreodată. Se bucură de ajutorul lui Ed în această misiune anevoioasă și cred că e evident că, la un moment dat, va trăi puternic și șocant, ca pe un pumn în față, dilema: oare-l vreau pe Ed, tipul ăsta care mă ajută și care parcă nu-i chiar așa nasol sau îl vânăm în continuare pe Shadow, flăcăul artist pe care nu-l cunosc și care, cel mai probabil, are o viață în care nu e loc pentru mine?

Jazz, prietena lui Lucy, tot adolescentă și ea, la fel ca Daisy, ajung să vadă zorile în ipostaze diferite și neașteptate în seara precedentă. Fiecare identifică un potențial partener de vânat, dar fac asta subtil și cu dedicare aproape elegant.

E tare simpatică întreaga poveste, dar e și frustrant pe alocuri – mai ales atunci când te gândești că personajele fac niște greșeli inocente, născute din naivitate, dar tot greșeli pe care, dacă nu le privești cu mintea ta de adolescent, n-ai cum să le înțelegi, n-ai cum să le simți și, de fapt, nu ai cum să le remarci. O recomand cu drag pe Graffiti Moon adolescenților, evident, dar mai ales celor care au depășit etapa asta cu câțiva ani și care sigur au uitat ce și mai ales cum a fost.

Storia Books

În plus, dacă ești pasionat de artă, e posibil să fie și pentru tine cartea asta: avem personaje experte-n graffiti, altele care scriu super-poezii și unele care prelucrează sticla în moduri nemaivăzute. E ca o gură de aer de la cărțile în care o adolescentă își împarte viața între laptop și telefon, ieșit la mall și mersul arar pe la școală.

Pe de altă parte, deși e singura carte pe care am citit-o de la editura Storia Books, țin neapărat să-i salut cu bucurie apariția și în special modul în care se prezintă: titlurile publicate, autorii aduși astfel cititorilor din România, coperțile fabuloase și hârtia reader-friendly. Graffiti Moon e începutul prieteniei mele cu Storia Books!

Cartea este disponibilă pe Libris.ro, aici, sau pe Elefant.ro, aici >>

Foto: arhiva personală

# # # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare