imprumut

8 motive pentru care nu împrumut cărți

de / May 4th, 2017 / 1,606 vizualizari

Împrumut cărți de când mă știu, de cele mai multe ori pentru că mi-e nu știu cum să refuz. Nu mă înțelege greșit, mă bucur enorm când cineva se arată interesat de vreo carte din biblioteca mea sau caută o carte pe care eu o am și îi pot veni în ajutor. Totuși, nu mă încântă deloc când cartea mi se întoarce ca și cum s-ar fi jucat volei cu ea sau, și mai rău, când nu se mai întoarce.

Așa că, dacă te simți cu musca pe căciulă sau te încadrezi în vreunul din motivele enumerate mai jos, te rog, nu-mi cere să-ți împrumut vreo carte.

  1. Îndoi paginile cărților. Când e cartea ta fă ce vrei cu ea, însă atunci când împrumuți o carte ai grijă să o înapoiezi în condițiile în care ai primit-o. Asta nu înseamnă să o dai înapoi în țiplă, ci să folosești un semn de carte.
  2. Lași cartea deschisă cu fața-n jos. Paginile se boțesc, știi? Dacă nu mai ai de gând să citești sau ceva/cineva îți întrerupe lectura, închide-o frumos și reiei lectura mai târziu.
  3. O lași aproape de mâncare sau băutură. Se poate întâmpla să o stropești, să scapi mâncare pe ea și nu este ok. Pune cartea undeva unde să fie în siguranță, departe de astfel de pericole.
  4. Subliniezi fragmentele ce-ți plac. Poți foarte bine să le transcrii sau să faci o poză paginii. Mie poți să-mi spui prin viu grai ce ți-a plăcut, nu e nevoie să-mi lași însemnări prin carte!
  5. O lași la îndemâna copiilor sau animalelor. N-am nimic împotriva lor, însă n-ar fi prea frumos să-mi înapoiezi cartea plină de mâzgâlituri sau roasă de cățel/linsă de pisică etc.
  6. Îmi vorbești urât despre ea. E ok să nu-ți placă, gusturile nu se discută. Totuși, e posibil ca mie să-mi fi plăcut foarte mult cartea și comentariile tale să mă jignească. Așa că ori ți le păstrezi, ori ți le exprimi într-un mod elegant, altfel nu-ți voi mai împrumuta/recomanda o altă carte.
  7. Nu o mai înapoiezi. Ai uitat unde ai pus cartea? Îmi cumperi alta. Îți place așa mult încât nu vrei să te desparți de ea? Mi-o înapoiezi și după aceea îți cumperi un exemplar pentru tine.
  8. Nu ne cunoaștem. Sorry, însă nu-mi las cărțile pe mâna străinilor. Mi s-au întâmplat cele de mai sus din partea unor apropiați, așa că n-aș risca să împrumut  cărțile unor necunoscuți. No offense!

imprumut carte

Dacă-mi promiți solemn că tu ești altfel, ai grijă de cărți și ții la ele la fel de mult ca mine, atunci îți împrumut fără probleme (desigur, nu se sare pentru motivul 8). Dar dacă nu, las-o baltă. Nu mă pune în situația stânjenitoare de a nu ști cum să te refuz. Apropo, dacă ți-ai adus aminte că ai să-mi înapoiezi vreo carte, știi cum să dai de mine.

Poate mă înțelegi, ai pățit și tu ca mine. Ai imprumutat și după aceea ți-a părut rău. Cum reacționezi atunci când persoana în cauză îți cere să-i împrumuți o altă carte?

Sau poate nu mă înțelegi. Poate ai impresia că sunt prea protectoare și paranoică, poate chiar sunt, însă am dreptul să vreau să-mi păstrez cărțile în cele mai bune condiții. Clar?!

Foto: pexels.com

# # # # # # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

6 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare