harry potter

8 cărți fantasy pentru copiii încă nepregătiți să citească Harry Potter

de / May 5th, 2017 / 3,030 vizualizari

Pe vremea când Harry Potter era mare fenomen mondial, preferințele mele beletristice erau în altă direcție, astfel că am preferat să văd inițial doar filmele. Le-am apreciat, așa că am decis să citesc și cărțile. Faptul că văzusem deja ecranizările le-a făcut predictibile și mi-a fost clar că nu voi fi o fană înfocată Harry Potter. Dar apreciez cărțile și le recomand tuturor, sunt un bun punct de pornire pentru a crea dependența lecturii la copii.

Am stat și m-am gândit însă cum am putea stârni interesul copiilor mai mici pentru cărțile fantasy, copii încă nepregătiți să citească romanele scriitoarei J. K. Rowling, copii încă nepregătiți pentru intensitatea și implicarea magică dată de viața în Hogwarts.

Așadar, am întocmit o listă cu 8 cărți numai bune pentru a introduce copiii în atmosfera magică a vrăjitorilor.

Winnie și Wilbur: Iarna lui Winnie

Autor: Valerie Thomas și Korky Paul
Editura: Arthur
Gen: carte ilustrată
Vârsta: 0-7 ani

 

Winnie Baba-Cloanța e sătulă până peste cap de iarnă, iar Wilbur, motanul ei, s-a săturat și el să-i tot înghețe mustățile. Așa că Winnie face o vrajă care aduce vara în grădina lor. Dar, în timp ce Winnie se tolănește în șezlong, curtea îi este invadată de hoarde de oameni, care vor să se bucure și ei de razele dogoritoare ale soarelui…

Recomand povestea tuturor copiilor mici și foarte mici, fiind numai bună de citit în sezonul rece. Plină de haz și tâlc, îi ține pe copii fascinați, încercând să descopere detaliile menționate în text în ilustrațiile foarte detaliate.

Cumpără cartea de la Libris, aici, sau de la Elefant, aici >>

 

Winnie și Wilbur: Winnie Baba-Cloanța

Autor: Valerie Thomas și Korky Paul
Editura: Arthur
Gen: carte ilustrată
Vârsta: 0-7 ani

 

Winnie Baba-Cloanța își duce veacul într-o casă neagră ca tăciunele. Fotoliile sunt negre, scările sunt negre, podelele sunt negre și ele, până și ușile sunt tot negre. Problema e că Wilbur, cotoiul lui Winnie, e negru și el. Winnie face o vrajă sau două, ca să fie sigură că o să-l vadă pe Wilbur pe oriunde s-ar tolăni…

Recomand povestea tuturor copiilor mici și foarte mici, fiind un excelent punct de pornire pentru discuții legate de felul în care ne simțim în propria piele și dorința de a ne schimba pentru a le face pe plac altora.

Cumpără cartea de la Libris, aici, sau de la Elefant, aici >>

 

Cum să-ți dresezi dragonul

Autor: Cressida Cowell
Editura: Nemira
Gen carte: roman
Vârsta: 8 – 12 aniCum sa-ti dresezi dragonul

 

Sughiț, fiul conducătorului vikingilor de pe insula Berk, pare cel mai slab viking dintre toți locuitorii insulei, locuitori aflați într-un permanent război cu dragonii înaripați. Cu un aspect fizic nu tocmai vânjos și cu alte preocupări decât tinerii vikingi de-o seamă cu el, Sughiț este ținta tuturor ironiilor și o permanentă dezamagire pentru neînfricatul său tată. Ajuns la vârsta la care trebuie să-și dovedească bărbăția, Sughiț trebuie să omoare primul său dragon și să arate astfel că merită să fie fiul tatălui său. Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar Sughiț ajunge să se împrietenească cu cel mai temut dintre dragoni, căruia îi dă și un nume, Știrbul. Prietenia neașteptată dintre cei doi și aventurile pe care le trăiesc împreună vor schimba pentru totdeauna destinul insulei Berk…

Copiii vor fi fascinați să citească această carte, știind că există un film de animație ce are la bază textul și se vor distra de minune regăsind personajele și întâmplările din film în rândurile lecturate.

Cumpără cartea de la Libris, aici, sau de la Elefant, aici >>

 

O vrăjitoare îngrozitoare

Autor: Jill Murphy
Editura: Arthur
Gen carte: roman
Vârsta: 7+ aniO vrajitoare ingrozitoare

 

Mildred Hubble are cele mai nobile intenţii. Vrea să fie o elevă model, o prietenă bună şi, mai ales, o vrăjitoare pe măsura aşteptărilor celor din jur. Dar cu toată străduinţa şi încercările ei de a se ţine departe de necazuri, intră în cele mai grozave încurcături. E drept, uneori nici sorţii nu sunt de partea ei: colegele îi joacă feste vrăjitoreşti, pisoiul Dunguliţă nu se poate ţine drept pe mătură, nici vrăjile nu-i ies tocmai bine. Ce mai! Mildred e cea mai îngrozitoare vrăjitoare care a trecut vreodată pe la Academia de vrăjitoare a doamnei Cackle. Doar cea mai bună prietenă a ei, Maud, o mai poate scăpa de exmatricularea care o ameninţă. Sau poate o vrajă miraculoasă?

Aceasta este prima carte dintr-o serie de 7 volume și este excelentă pentru copiii care stăpânesc deja cititul cursiv. Aventurile micuței vrăjitoare efectiv îi țin pe copii captivați!


O vrăjitoare îngrozitoare și o vrajă nefastă

Autor: Jill Murphy
Editura: Arthur
Gen carte: roman
Vârsta: 7+ aniO vrajitoare ingrozitoare si o vraja nefasta

 

Al doilea volum care o are protagonist pe micuța vrăjitoare Mildred prezintă reîntoarcerea ei la Academia de Vrăjitoare a doamnei Cackle odată cu terminarea vacanței de vară. În cel de-al doilea ei an aici, și-a propus să scape o dată pentru totdeauna de eticheta de “cea mai îngrozitoare vrăjitoare”, dar nu e chiar atât de simplu… Mai mult, intră iar în conflict cu Ethel, o dușmană aprigă, și aceasta aruncă asupra ei o vrajă nefastă. Ajunsă într-un mare bucluc, Mildred încalcă tot mai multe dintre regulile atât de dragi domnișoarei diriginte Hardbroom. Mai are o șansă, totuși: poate că bunătatea și dorința de a le fi alături celor aflați la ananghie o vor ajuta să găsească o cale de ieșire.

Micii cititori care o cunosc deja pe Mildred din primul volum al seriei vor fi fascinați de această continuare a poveștii și se vor identifica în mare măsură cu vrăjitoarea buclucașă, întrucât ea este proiecția tuturor copiilor!

Cumpără cartea de la Libris, aici>>

 

Flora Iute-Ca-Săgeata

Autor: Eleni Livanios
Editura: Univers Enciclopedic Gold
Gen carte: roman
Vârsta: 4 – 7 aniFlora Iute-ca-sageata

 

Flora este cea mai rapidă zburătoare pe mătură din orășelul Valea Trandafirilor Vrăjiți. Ea iubește animalele mai presus de toate: motanul răsfățat Colăcel și corbii vorbitori Nux și Borax sunt unii dintre cei mai buni prieteni ai ei din orășelul vrăjitoarelor. Așa că Flora se supără foarte tare când află că vrăjitorul trufaș Turdus Merula se poartă urât cu animalele sale magice. Împreună cu prietenii ei, Flora ticluiește un plan temerar: vor elibera animalele magice și le vor ascunde în Pădurea Vrăjită! Dar lucrurile nu merg chiar cum plănuiește ea…

Deși recomandată pentru copiii de 4 – 7 ani (probabil pentru a le fi citită), cred cu tărie că ea este fascinantă pentru micii cititori proaspăt descifratori ai tainelor literelor. Este o carte ce se citește extrem de ușor, suspansul este dozat în așa fel încât copilul va vrea să citească tot mai repede și mai mult, ca să afle deznodământul.

Cumpără cartea de la Libris, aici>>

 

Petronela Piure-de-Mere. Care vrăjește și lipește

Autor: Sabine Stading
Editura: Univers Enciclopedic Gold
Gen carte: roman
Vârsta: 7+Petronela Piure-de-Mere

 

Petronela Piure-de-Mere este o vrăjitoare mititică și drăgălașă care trăiește în grădina unei mori vechi. Acolo, înauntrul unui măr, și-a făcut o căsuță minunată. Dar, într-o bună zi, o familie cu doi copii vine să locuiască la moară, tulburându-i liniștea micuței vrăjitoare. La început, ea încearcă să-i sperie și să-i alunge pe acești chiriași nedoriți, dar apoi copiii găsesc scara magică a Petronelei și ajung chiar în mijlocul căsuței ei… astfel că lucrurile se schimbat drastic și abia acum începe adevărata aventură!

Povestea este un roman pentru micii cititori, cu ilustrații haioase și text ușor. Fontul relativ mare și spațierea rândurilor încurajează lectura, iar povestea îi prinde încă de la primele pagini.

Cumpără cartea de la Libris, aici, sau de la Elefant, aici >>

 

Petronela Piure de Mere. Somnul vrajit si tumultul pocnitorilor

Autor: Sabine Stading
Editura: Univers Enciclopedic Gold
Gen carte: roman
Vârsta: 7+Petronela

 

De când locuiesc în casa morarului, gemenii Kuchenbrand au parte de lucruri magice. Venirea în oraș a unui circ neobișnuit aduce cu sine noi aventuri. Gemenii se împrietenesc cu niște copii de la circ și au ocazia să pătrundă în culise, unde întâlnesc tot felul de personaje bizare. Însă lucrurile nu stau tocmai roz la „Circul sub Clar de Lună”, din cauza lui Barbă-Ascuțită, un magician malefic. Un director adormit și un număr la trapez riscant au nevoie de o intervenție specială din partea micuței și simpaticei vrăjitoare Petronela Piure-de-Mere!

Este o poveste frumoasă, haioasă, fără tragedii, cu frați care se înțeleg, deși se tachinează ușor, cu o vrăjitoare bună și binevoitoare, pe care copiii care au citit primul volum o îndrăgesc cu siguranță. Ca limbaj, e decent, mai apare câte un “la naiba” pe ici, pe colo, dar pot fi omise fără a distorsiona firul întâmplărilor.

Cumpără cartea de la Libris, aici, sau de la Elefant, aici >>

 

Foto: Pinterest.com

# # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare