8 moduri în care lectura m-a influențat

de / May 15th, 2017 / 2,632 vizualizari

Cărțile au fost și sunt o prezență constantă în viața mea, fiind înconjurată de ele de când mă știu. De când am descoperit lumea magică a literaturii, această activitate a devenit atât de importantă pentru mine, încât nici nu îmi mai dau seama că este, de fapt, un dar și o minune. Totuși, am realizat că este imposibil ca lectura să nu mă fi influențat deloc în viața de zi cu zi. Până la urmă, pasiunile ne definesc, iar cine mă cunoaște știe că cele două mari iubiri ale mele sunt literatura și muzica. Ambele mi-au conturat viața și personalitatea, iar tot mai des încerc să îmi dau seama cum exact am fost schimbată de acestea.

Pentru un cititor în serie, a fi influențat de o poveste, un personaj sau un autor este un lucru firesc. La polul opus, oamenii care nu au descoperit încă farmecul indiscutabil al cărților, nu înțeleg cum se poate ca niște cuvinte pe câteva pagini să îți schimbe întreaga perspectivă asupra lumii. Până la urmă, este doar o lume imaginară! Ei bine, teoretic așa este, dar poveștile sunt inspirate din realitatea celor care le scriu.

La fel ca în orice altă formă de artă, un scriitor se folosește de trăirile și sentimentele lui pentru a crea o carte în care ceilalți să se regăsească. De asemenea, la baza celor mai multe personaje fictive se află persoane reale, care au trecut prin viața autorului. Ce vreau să spun este că lumile imaginare pot fi cât se poate de reale și, uneori, ajungem să ne gândim la un roman ca la un loc unde putem găsi răspunsurile la întrebările care ne macină. Depinde, bineînțeles, și de felul în care fiecare cititor interpretează o poveste. Personal, pot afirma cu certitudine că toate romanele pe care le-am citit au avut un rol important în formarea personalității mele, iar astăzi vreau să împărtășesc cu voi cele opt moduri în care lectura m-a influențat.

1. În primul rând, mi-am dezvoltat vocabularul și am dobândit o ușurință în exprimare pe care mă îndoiesc că aș fi avut-o dacă nu aș fi fost o cititoare înrăită. De altfel, acesta a fost un pas foarte important în drumul meu ca blogger de carte. Pentru a scrie bine, trebuie mai întâi să citești cât mai mult. Cărțile bune te învață să scrii și să vorbești, iar cele mai puțin reușite îți demonstrează cât de important este să te exprimi într-un mod adecvat.

2. De altfel, a sta cu un roman în mână în fiecare moment liber al zilei mele, chiar și în condiții nefavorabile, mi-a oferit o abilitate de concentrare incredibilă. Mă adaptez ușor la situații noi, gălăgia nu mă deranjează și nu numai că pot citi oriunde și oricând, dar de fiecare dată când dau un test sau un examen, îmi este de-ajuns să citesc întrebările pentru a mă concentra și a rămâne în starea aceasta oricât am nevoie.

cititor

3. Poveștile și experiențele diverselor personaje pe care le-am ”cunoscut” de-a lungul anilor m-au determinat să încerc să mă pun în locul lor pentru a-i înțelege. Astfel, am devenit mult mai empatică și mai înțelegătoare cu lumea din jurul meu. Am realizat că pentru a înțelege reacțiile unei persoane, trebuie să încerci să le înțelegi mentalitatea și motivele din spatele anumitor acțiuni. Am învățat că nu toată lumea gândește și reacționează la fel ca mine, iar aceasta este o lecție pe care o folosesc și o prețuiesc în fiecare zi.

4. Ca și cititoare, am încercat să cuprind o gamă cât mai variată de genuri, pentru a ști ce îmi place cu adevărat. Începând de la fantasy, până la literatură clasică sau contemporană, pot spune că am citit orice. Cert este că fiecare carte citită mi-a oferit o perspectivă nouă asupra lumii. Chiar dacă nu sunt de acord cu tot ce citesc, am acces la diferite perspective și opinii și astfel pot înțelege principiile lumii și ale societății în care trăim. În ultima vreme, am descoperit că îmi plac mult cărțile despre oameni, care nu au neapărat intrigi incredibil de complicate, dar care arată adevărata față a omenirii.

5. Punctul de mai sus este puternic legat de faptul că lectura m-a ajutat să mă cunosc mai bine. Uneori ni se întâmplă să dăm peste o carte care să ne placă mult mai mult decât orice am citit vreodată, pentru că trezește în noi anumite sentimente, ne reamintește de momente de care ne bucurăm și ne face să ne punem întrebările necesare pentru a ne cunoaște mai bine pe noi înșine.

6. Lumea este un loc unic pentru fiecare persoană, iar definiția lucrurilor cu adevărat importante diferă de la om la om. Cărțile mă fac să îmi dau seama ce contează în viață și ce îmi aduce mie fericirea, acestea având puterea de a ne deschide ochii și de a ne face să vedem că fericirea nu are nimic de-a face cu lucrurile materiale. Mulțumirea și fericirea provin din momentele care ne rămân în suflet și în minte pentru totdeauna, iar în majoritatea cazurilor acestea sunt asociate cu persoanele iubite și relațiile pe care le avem cu ele.

7. Magia există. Ea se află în toate lucrurile care ne înconjoară, atât timp cât alegem să credem asta. Până la urmă, magia nu trebuie să însemne doar zâne, dragoni și baghete care să ne împlinească toate dorințele. Ea se găsește într-o prietenie care durează o viață, într-o iubire care te face să crezi că lumea este a ta și într-o pasiune care te trezește la viață zi de zi. Acest lucru mi-a fost demonstrat de literatură în nenumărate rânduri și sunt recunoscătoare pentru asta, pentru că viața este mult mai frumoasă atunci când crezi în puterea magiei.

8. Cel mai valoros lucru pe care lectura mi-l oferă este o cantitate interminabilă de inspirație atunci când fac muzică. Pentru muzica mea mă inspir din orice, însă cărțile mă ajută în mod deosebit, pentru că aceste două forme de artă sunt strâns legate între ele și mă simt foarte norocoasă că sunt pasionată de ambele și le pot îmbina. Mă implic foarte mult în cărți și tocmai datorită acestui motiv reușesc să mă folosesc de anumite lucruri citite pentru a da o nouă culoare muzicii mele.

lectura

Și, chiar dacă am enumerat toate cele opt moduri în care literatura mi-a schimbat viața, nu pot să nu menționez oamenii minunați pe care i-am întâlnit prin intermediul acesteia. Pe parcursul celor aproape șapte ani de book blogging, am lucrat cu niște oameni la fel de pasionați ca și mine, pe care îi respect enorm pentru tot ce m-au învățat și cu care am legat prietenii strânse. În final, totul se întoarce la oamenii pe care îi avem în viețile noastre.

Sunt sigură că viața va continua să îmi fie influențată de romanele pe care le citesc și de-abia aștept să văd ce îmi rezervă viitorul în privința aceasta. Sunt, de asemenea, extrem de curioasă să aud părerile voastre asupra acestui subiect. Dacă considerați că literatura a ajutat la dezvoltarea personalităților voastre, aștept să îmi spuneți cum.

Sursă foto: Pinterest

# # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare