Cele 8 etape in procesul de a cumpara o carte

de / October 15th, 2015 / 384 vizualizari

large

Daca va aflati aici, sunt sigura ca nu sunt rare datile in care intrati intr-o librarie si iesiti de acolo cu o sacosa plina de carti si cu un zambet larg pe fata. Pana la urma, este si normal. Ca cititori in serie, a cumpara o carte este una dintre actiunile noastre preferate. Cred ca sentimentul de extaz din momentul in care va intoarceti acasa cu o carte noua va este foarte cunoscut. La fel de cunoscuta va este si lupta dinainte de a decide sa achizitionati o noua carte. “Am destule carti!” va spune partea rationala a mintii voastre. “Nu exista asa ceva. Intotdeauna mai este loc de o carte”, raspunde partea de cititor inrait din voi. Oricat de multe motive rationale ati avea sa nu cumparati o carte, ajungeti sa o cumparati. Pentru noi, cititorii in serie, nimic nu este mai satisfacator decat a avea un nou “bebelus” in biblioteca.

Din acest motiv, am adunat intr-un singur articol toate etapele in procesul de a cumpara o carte.

1. Descoperirea cartii

Partea cea mai usoara. Fie ca esti pe un site/blog dedicat cartilor, intr-o librarie sau cu un prieten (tot cititor in serie, neaparat!) la o cafea, este imposibil sa nu gasesti o carte noua care sa iti atraga atentia. Admiri coperta mult timp, citesti de vreo 5-6 ori descrierea, te indragostesti. Gata, trebuie sa o ai!

2. Indoielile

Ai descoperit cartea, te-a indragostit de ea, insa stii ca nu ar trebui sa o cumperi. Ai cincizeci de carti in biblioteca care asteapta sa fie citite, ai mai citit cateva carti pe subiectul asta, nu prea te lasa portofelul sau sesiunea… Exista multi factori care te pot face sa te indoiesti de faptul ca trebuie sa ai cartea. Inauntrul tau se duce o lupta, iar intrebarea de baza nu iti da pace. “Sa cumpar sau nu cartea?” O tii in maini, o admiri, o mirosi, in timp ce incerci sa raspunzi la intrebare. Pana la urma, cu jumatate de inima, o pui la loc pe raft, mai dai cateva ture prin librarie, poate iti vei schimba parerea, si pana la urma pleci acasa, invins si cu inima indoita.

3. Intoarcerea la librarie

Au trecut doua saptamani de cand ai gasit cartea si inima inca iti tresalta atunci cand te gandesti la ea. Indoielile nu au disparut, insa acum esti mai sigur ca oricand ca ar fi trebuit sa cumpari cartea. Pana la urma, ce conteaza daca ai o carte in plus sau in minus? Ori cu mai multi bani in buzunar, ori fara. Multumirea pe care ti-o poate aduce cartea respectiva nu se compara cu nimic, iar descrierea aceea suna atat de bine si o vrei atat de mult… Gata, te-ai hotarat. Te intorci la librarie, cu pasi repezi, un zambet pe fata si inima batandu-ti mai repede in piept. Te rogi sa o mai gasesti acolo, iar cand o vezi pe raft poti auzi ingerii cantand. O iei rapid de pe raft, sa nu cumva sa ti-o ia altcineva inainte. O strangi la piept, zambetul nu-ti mai dispare, si aproape ca faci un dans in mijlocul librariei.

4. La casa

Randul la casa este infernal. „Foarte bine” te gandesti. De-abia ai timp sa te uiti prin carte. O deschizi si incepi sa te uiti pe ea, incercand sa eviti orice spoiler important. Incepi sa devii nerabdator. Domnul de la casa se misca prea incet. Sari de pe un picior pe altul, incercand sa ignori privirile ciudate pe care ti le arunca ceilalti. Hey! E randul tau. Cartea va fi oficial a ta. Platesti si ii zambesti casierului prea larg.

5. Drumul spre casa

Nu conteaza daca mergi spre casa pe jos, cu autobuzul sau cu masina. Drumul spre casa este incredibil de lung! Parca poti auzi cartea cum te trage de maneca sa o rasfoiesti. Inca un pic si ajungi acasa.

6. Acomodarea cu cartea

Cred ca stiti despre ce vorbesc. Momentul acela cand ajungi in sfarsit acasa. Primul lucru pe care il faci este sa scoti cartea din plasa si sa ii scoti eticheta cu grija. Te uiti la coperta, care inca te uimeste cu frumusetea ei si admiri fiecare detaliu. Iei cartea in maini, iar greutatea cartii in maina ta este cel mai bun sentiment pe care l-ai avut. Te uiti cu dragoste la noul tau roman, iar inima iti e asaltata de mandrie. Apoi o intorci pe toate partile, o strangi la piept cu grija si multa dragoste. Insa nu e de-ajuns. O deschizi si mirosi fiecare pagina. Admiri fiecare pagina. Citesti cateva pasaje. „Cartea asta este divina!” Iti promiti ca o vei citi cat mai curand.

7. Post pone

Chiar daca iti promiti ca o vei citi cat mai curand, lasi cartea pe noptiera. Repeti procesul de la punctul sase de cateva ori in urmatoarele zile, cu acelasi sentiment de fericire si satisfactie. Insa viata te face sa lasi cartea pe noptiera si sa iti continui celelalte lecturi. Pana la urma, decizi sa pui cartea in biblioteca, la loc de cinste, sa o poti vedea. Te uiti cu lung la ea in timp ce citesti celelalte carti pe care le ai incepute. „Ajung si la tine!” ii promiti, insa momentul intarzie. Probabil cartea va sta acolo pentru multe luni pana cand o vei lua si o vei deschide.

8. Cititul

Cu aceasta etapa, procesul de a cumpara o carte ajunge la final. Dupa luni, saptamani sau zile, poti in sfarsit sa citesti cartea care ti-a adus atat de multa fericire. O iei de pe raft, repeti etapa nr. 6 si gata! O poti citi. Nerabdarea este la cote maxime. Te adancesti in lumea ei cu prima ocazie, iar procesul de cumparare se incheie! Poti trece la o noua vanatoare de carti.

Opt etape care ne aduc atat de multe sentimente. Dubii, fericire, nerabdare, extaz, tristete si multe altele. Procesul de a cumpara o carte este o experienta unica de fiecare data.

Sunt foarte curioasa daca si voi procedati la fel atunci cand cumparati o carte si cat de des se intampla asta. Puteti lasa peripetiile voastre cu cartile si librariile in zona de comentarii. 🙂

# # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

7 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare