Marlon James, castigatorul premiului Man Booker pe 2015

de / October 14th, 2015 / 163 vizualizari

Man Booker 2015Anul acesta, premiul Man Booker a fost acordat, in premiera, unui scriitor jamaican – Marlon James (44 ani) a cucerit juriul cu romanul sau intesat de violenta, limbaj licentios, sex, droguri, dar si de hohote de ras. “A Brief History of Seven Killings” este un roman care nu face compromisuri si care nu se adreseaza celor slabi de inima.

Michael Wood, presedintele juriului, declara ca decizia privind cartea castigatoare a fost suprinzatoare, dar unanima: “… a fost foarte interesanta, foarte violenta, plina de injuraturi. A fost o carte asupra careia ne-am decis fara nicio dificultate”.

Marlon James, primul scriitor jamaican care a castigat Man Booker in istoria de 47 de ani a premiului, spera ca aceasta reusita va aduce in atentie literatura caraibiana, dar recunoaste ca a fost nevoit sa plece din Jamaica pentru a scrie aceasta carte. James a declarat ca acest volum este cel mai riscant pe care l-a scris vreodata, atat ca subiect, cat si ca forma, si ca ar fi fost multumit si daca romanul ar fi fost pe placul a doar doua persoane.

Cartea, publicata de editura independenta Oneworld, desi se numeste “Brief History / Scurta istorie”, cu cele 686 pagini ale sale este oricum, numai scurta nu. Subiectul cartii se invarte in jurul tentativei de asasinat a lui Bob Marley din 1976, in poveste regasindu-se huligani, agenti CIA si FBI, fantome, regine de frumusete, dar si furnizorul de droguri al lui Keith Richards.

Pe lista scurta din acest an a premiilor Man Booker au mai ajuns urmatoarele titluri: “A Little Life”, de Hanya Yanigahara; “Satin Island”, de Tom McCarthy; “The Year of the Runaways” de Sunjeev Sahota; “The Fishermen”, de Chigozie Obioma si “A Spool of Blue Thread”, de Anne Tyler. Cei sase finalisti sunt recompensati fiecare cu un cec de 2.500 de lire sterline.

Premiul, insotit de un cec in valoare de 50.000 lire sterline, a fost inmanat marti, 13 octombrie, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Guildhall, in Londra. Mai mult ca sigur, si vanzarile romanului castigator vor creste. Ca referinta, volumul castigator de anul trecut – “The Narrow Road to the Deep North”, de Richard Flanagan – a fost vandut in 300.000 exemplare in Marea Britanie si 800.000 copii in intreaga lume.

Acesta este al doilea an in care pot fi nominalizati scriitori de orice nationalitate, dar care scriu in limba engleza, ceea ce inseamna ca si autorii americani sunt eligibili.

Sursa

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare