Am fost în vacanță

Am fost în vacanță! 7 cărți am citit, sunteți curioși care?

de / September 24th, 2018 / 373 vizualizari

Pentru mine nu există concediu fără cărți. Nu concep să am oportunitatea de a mă relaxa și de a petrece ore de liniște departe de cărți. Când fac bagajul de vacanță, cântăresc bine ce cărți iau cu mine. Raportez titlurile la numărul de pagini și numărul de pagini la lungimea vacanței și activitățile deja stabilite. Prefer să am mai multe cărți la mine, să le car și aduc înapoi neatinse, decât să rămân fără cărți de citit în concediu.

Carti pentru o vacanta minunata

Pentru 12 zile de concediu, pregătisem 5 cărți, cumva, chiar înainte să ies pe ușă, am pus mână pe primul roman citit în vacanță, Mr. Mercedes de Stephen King, că nu strică să îl am la mine, iar norocul a făcut ca tata să ia la el ultimul roman citit, Solenoid de Mircea Cărtărescu, pe care demult îmi doream să îl finalizez. Iată că am reușit să dau gata, fără prea mare efort, 7 cărți, 1343 de pagini.

Sunt #proudserialreader și sunt a naibii de mândră de asta! Îmi place să citesc, nu, corectez, ador să citesc, lectura mă poartă în lumi altfel inaccesibile fizic mie, mă rupe din (i)realitatea imediată și mă duce în vacanțe nesfârșite…

Așadar, fără să mai lungim vorba, în ordinea citirii:

Mr. Mercedes de Stephen King (Editura Nemira)

Mr. Mercedes de Stephen King (Editura Nemira)

Cu această carte mi-am început concediul, e primul roman al maestrului pe care l-am citit, m-am îndrăgostit de stilul lui, abia aștept continuarea! Este cunoscut faptul că îmi plac poveștile thriller, detective, cu întorsături de situație bruște și șocante, iar romanul de față are de toate. Poate fi considerat, totodată, și un roman din care să înveți lecții prețioase de scriere creativă, deoarece limbajul personajelor este disecat și analizat în detaliu. În acest roman, maestrul thrillerului, Stephen King, ne arată mecanismele înfricoșătoare din mintea rece a unui criminal lipsit de emoție.

În orele friguroase ale dimineții, sute de șomeri disperați se așează la coada unui târg de joburi într-un oraș din Midwest. Din senin, șoferul unui Mercedes furat sparge mulțimea și îi calcă cu mașina pe oamenii nevinovați care așteptau la porțile târgului, apoi dă cu spatele și îi atacă din nou pe cei rămași în picioare. Opt oameni sunt uciși și alți cincisprezece sunt răniți. Ucigașul fuge de la locul faptei.

După câteva luni de la incident, într-o altă parte a orașului, Bill Hodges, un polițist pensionat, este încă bântuit de această crimă neelucidată. Într-o zi, o scrisoare anonimă primită de la cel care revendica atacul îl scoate pe Hodges din depresie și apatie în momentul în care amenință cu o nouă agresiune și mai violentă. Bill Hodges nu mai are timp de pierdut și trebuie să pornească pe urmele ucigașului pentru a preveni moartea a mii de oameni nevinovați.

O să mă știi de undeva de Petronela Rotar (Editura Herg Benet)

O să mă știi de undeva de Petronela Rotar (Editura Herg Benet)

Îmi propusesem să citesc această carte demult, însă abia acum i-a venit rândul. Poeziile cuprinse în volum îmi vor aminti de acea dimineață ploioasă de început de toamnă pe Riviera Omiš, când am savurat cea mai bună cafea cu vanilie și un kiwano senzațional, în timp ce îmi îngrijeam manichiura zdrențuită de apele sărate ale Mării Adriatice.

Poezia Petronelei este brută, directă, plină de riscuri asumate, este o experiență de viață pusă în versuri.

M-am hotărât să devin prost de Martin Page (Editura Humanitas)

M-am hotărât să devin prost de Martin Page (Editura Humanitas)

Am auzit multe despre această carte, iar părerile erau mereu împărțite. Prima impresie a fost una de confuzie: mi s-a părut… tâmpițică, fără logică și noimă. Dar mi-am trecut peste impulsul de a o arunca în mare și am continuat să o citesc. Ba chiar i-am și urmat sfatul de a mă apuca de băut, cu o bere (Radler, e drept; dovada în primul comentariu!). Și nu regret o clipă că i-am alocat o zi din viața mea: cartea este o mare satiră, un amestec de umor negru, aș zice britanic dacă autorul nu ar fi francez, ironie și sarcasm asupra unei societăți ipocrite, sufocată de autosuficiență și iluzia depășirii condiției de babuin. O lectură lejeră, perfectă pentru zile când creierul are nevoie de relaxare.

Să devii ceva mai prost poate fi o idee inteligentă. Să gândești mult este, în lumea de azi, un handicap ca oricare altul. Cel puțin așa crede Antoine, un tânăr de 25 de ani, care suferă de boala gânditului și se simte foarte bătrân. Drept urmare, își pune toată inteligența la bătaie ca să intre și el în categoria reconfortantă a imbecililor fericiți. Într-o acțiune alertă, plină de surprize, veți afla câte neajunsuri aduce inteligența, la ce e bună prostia și, mai ales, cum poți s-o dobândești.

Alive de Petronela Rotar (Editura Herg Benet)

Alive de Petronela Rotar (Editura Herg Benet)

Cumva, cartea Petronelei m-a făcut să mă gândesc “Bă, dar si eu pot scrie de-astea!”, ca apoi vocea bipolarității să spună “Da, dar n-ai făcut-o!”. Nu știu dacă Alive e literatură pe bune, cert e că e de o sinceritate pură, dură, care te duce spre propria introspecție. E o carte pe care nu o poți lăsa din mână, care te provoacă, o combinație de jurnal personal și proză filosofico-realistă.

Cartea conține 67 de texte, o parte scrise la persoana I, fiind evenimente și întâmplări pe care autoarea le-a trăit de-a lungul vieții, altele la persoana a III-a, creații personale.

Terapia de 30 de minute pentru managementul furiei de Ronald T. Potter-Efron & Patricia S. Potter-Efron (Editura All)

Terapia de 30 de minute pentru managementul furiei de Ronald T. Potter-Efron & Patricia S. Potter-Efron (Editura All)

Fac eforturi pentru eliberarea de furie. Am încercat o carte de self help. Nu cred în ele, dar cred că ne pot da idei pe care le putem adapta personalității noastre. Cartea de față e tare faină; cuprinde trei părți: prima parte te ajută să indentifici punctele problematice, partea a doua te ajută să îți fixezi ținte realiste pentru a gestiona furia, iar partea a treia se ocupă de aspectul practic al problemei, tehnici specifice care pot fi folosite pentru managementul furiei. Capitolele sunt însoțite de exerciții ușoare, dar care te ajută să vezi unde e buba.

Adevărul este că fiecare dintre noi se înfurie din când în când. Furia ne inundă cu un val intens de adrenalină și preia controlul asupra gândurilor și comportamentului nostru. Din fericire, există mai multe tehnici eficiente de gestionare a furiei și de dezamorsare a stărilor conflictuale. Cu alte cuvinte, furia poate fi la rândul ei controlată. Dacă vrei să înveți cum să reacționezi calm și eficient în momentele tensionate, când oricine altcineva și-ar pierde cumpătul, înseamnă că ai conștientizat că ai o problemă și ești pe calea cea bună.

Orbi de Petronela Rotar  (Editura Herg Benet)

Orbi de Petronela Rotar  (Editura Herg Benet)

Cartea m-a însoțit în trecerea de la mare la munte, de la apele calde ale Adriaticii la apele albastre ale lacurilor din Plitvice. O carte pe care nu am putut-o lăsa din mână până la final, o carte ce vorbește despre abuz și violență și rezistența în fața lor. Povestea pare o uitare pe gaura cheii în viața personajelor, în care gelozia, consumul de alcool, paranoia aduc drame și tensiuni de nedescris. Amintirile se întretaie, perspectivele personajelor completează punctele de suspensie și aduc în fața cititorului o imagine halucinantă completă și complexă din viața protagoniștilor. Finalul, deși parțial previzibil, aduce un suflu nou și binevenit asupra importanței psihologului în ajutorarea persoanelor abuzate.

Solenoid de Mircea Cărtărescu (Editura Humanitas)

Solenoid de Mircea Cărtărescu (Editura Humanitas)

Încununarea concediului a fost faptul că am reușit să finalizez lectura romanului lui Mircea Cărtărescu. L-am început și abandonat de 3 ori, cumva din lipsă de timp și teamă. Am făcut-o poștă de câteva ori, un du-te-vino între Oradea și Timișoara, în speranța ca măcar unul dintre noi, eu sau tata, o vom lectura până la capăt. Și, ce să vezi, am reușit amândoi să o citim până la urmă, în aceeași perioadă. S-a dovedit că primele 300 de pagini (din 840) au fost cele mai grele, restul se citește ușor, fluid, cu interes și curiozitate. Magia, iluzia, oniricul și realismul se întrepătrund și duc cititorul matur într-o călătorie intensă. O călătorie spectaculoasă în patru dimensiuni. Un profesor de școală generală, scriitor ratat, își cumpără o casă în formă de vapor, în mijlocul căreia tronează un mare solenoid. Romanul începe pe un ton autobiografic, într-un București comunist și cenușiu, cu incursiuni în viața profesorilor și elevilor acelor vremuri, pentru a aluneca apoi din în ce mai mult în fantastic.

„Vreau să scriu o dare de seamă despre anomaliile mele. În viaţa mea obscură, în afara oricărei istorii, şi pe care doar o istorie a literaturii ar fi putut-o fixa în taxinomiile ei, s-au întâmplat lucruri care nu se întâmplă, nici în viaţă şi nici în cărţi. Aş fi putut scrie despre ele romane, dar romanul tulbură şi ambiguizează sensul faptelor. Aş putea să le păstrez pentru mine, cum le-am ţinut până acum, şi să mă gândesc la ele până-mi crapă capul în fiecare seară în care stau ghemuit sub pătură, pe când afară ploaia izbeşte furios în geamuri. Dar nu mai vreau să le păstrez doar pentru mine. Vreau să scriu un raport, deşi nu ştiu încă în ce fel şi ce-am să fac cu paginile astea. Nu ştiu nici dacă e timpul potrivit pentru asta. Încă n-am ajuns la nici o concluzie, la nici o coerenţă, faptele mele sunt vagi fulgerări în netezimea banală a celei mai banale vieţi, mici crevase, mici inadvertenţe. Formele astea informe, aluziile şi insinuările, accidentele de teren uneori insignifiante în sine, dar căpătând, luate-mpreună, ceva străin şi obsedant, au nevoie de o formă ea însăşi nouă şi neobişnuită ca să poată fi relatate. Nu roman şi nici poem, căci ele nu sunt ficţiune (sau nu pe de-a-ntregul), nici studiu obiectiv, fiindcă multe dintre faptele mele sunt singularităţi ce nu se lasă reproduse nici măcar în laboratoarele minţii mele.“

Urmează o excursie la munte, vine vacanța de iarnă, wow, câte ocazii de lectură! Chiar și alegerea cărților e o plăcere în sine. Voi ce ați citit în vacanța aceasta?

Comandă cărțile pe Elefant, aici, pe Libris, aici
sau
 pe Cartepedia, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare