Cand infloreste liliacul

Când înflorește liliacul… și a înflorit

de / September 25th, 2018 / 171 vizualizari

Cred că ficțiunea istorică are șanse să fie printre genurile mele preferate. Atunci când ești pasionat de istoria secolului XX, inclusiv perioada interbelică și perioada celui de-al doilea Război Mondial, este minunat să găsești o carte care, pe lângă faptul că are o poveste ce stârnește interesul (am zis una? De fapt trei!), conturează atât de bine societatea din trecut, în cele mai mici detalii, compunând un tablou plin de savoare și culoare.

O să continui în aceeași notă de entuziasm. Am și critici la adresa cărții dar, pentru prima dată în istorie – a mea de data asta – criticile le recunosc ca fiind subiective (poate chiar nefondate) și nu scad calificativul final. Am citit cu atâta plăcere cartea, încât ocupă clar unul dintre locurile fruntașe în lista lecturilor pe acest an.

Când pătrunzi în atmosfera “Liliacului” scris de Marha Hall Kelly, întâlnești două lumi aproape diferite: În perioada premergătoare războiului, America încă avea o strălucire aparte, încă petrecea. Pe continentul European plutea o atmosferă sinistră și amenințătoare. Caroline este primul personaj de sex feminin pe care-l întâlnim. Lucrează la consulatul francez, unde se ocupă cu ajutorarea persoanelor mai puțin norocoase. Face numeroase acte de caritate și ține legătura cu francezii care caută să emigreze în America, fugind din calea tensiunilor din Europa. Caroline organizează în acest scop evenimente cu donații și cere ajutorul celor din înalta societate. Într-o seară, în cadrul unui eveniment important pentru imaginea ei în societate, îl cunoaște pe Paul Rodrierre: actor francez, seducător, talentat dar… însurat. Ghinion! Soția lui se află încă în Franța, motiv pentru care, dacă nu reușește să-i obțină viza cu ajutorul lui Caroline, va lua decizia să se întoarcă el însuși acasă. În timp ce Caroline se îndrăgostește de Paul și au împreună o tentativă de aventură, în Europa începe oficial Războiul.

Al doilea personaj, Kasia, este o poloneză adolescentă. Duce viața relativ simplă pe care nici un adolescent din prezent nu și-ar imagina-o. Este săracă, dar are câțiva prieteni pentru care ar face orice și o familie iubitoare. În momentul în care germanii conduși de Hitler devin o amenințare, Kasia îl urmează pe băiatul de care e îndrăgostită, Pietrik, alăturându-se mișcării de Rezistență. Inutil să mai spunem că era atât de ilegală această mișcare, că reprezenta un bilet direct către lagărul de concentrare, în caz că erai prins. Și mai trebuie să spunem că da, Kasia este prinsă. Astfel, împreună cu toate femeile din familia sa, este dusă în lagărul de concentrare Ravensbrück.

Al treilea personaj este Herta, o nemțoaică al cărei vis este să ajungă medic chirurg. Realizarea acestui vis este împiedicată de discriminarea de sex care se practica în acele vremuri, mai ales în cadrul meseriilor importante. Pe lângă unele probleme serioase de ordin financiar și emoțional, Herta este frustrată din cauza sentimentului de desconsiderare din partea societății. Iar ocazia unică ce i se oferă este un job la Ravensbrück, lagăr de concentrare pentru femei. Aici va avea ocazia să-și practice meseria, inclusiv chirurgia. Prejudecățile rasiale care i-au fost serios inoculate de regimul nazist o fac pe Herta să practice cu succes o formă de chirurgie inumană în lagăr, ignorând pagubele și riscurile la care-și supune pacientele. Experimentele cu sulfamidă au existat pe bune în aceste lagăre și distrugeau picioarele “pacientelor”, cauzând infirmități, infecții și decese.

Lilac girls

Cu răbdare, autoarea ne poartă prin viețile celor 3 femei, de-a lungul anilor în care s-a desfășurat războiul mondial. Una îngropându-se în acte de caritate pentru victimele războiului, în timp ce suferă pentru iubirea ei marcată de prea multe piedici. Una chinuindu-se să supraviețuiască într-un lagăr de concentrare, asistând la morți, umilințe și torturi. Iar alta, lucrând cu spor pentru naziști și gândind exact cât și ce îi spun ei să gândească, cu empatie tot mai diminuată.

Fiecare dintre aceste vieți este atât de bine zugrăvită încât îți taie răsuflarea. Autoarea ne prezintă detalii de vestimentație, de educație, obiceiuri, instrumente de comunicare și fel de fel de lucruri care aparțin trecutului și despre care mie una îmi face multă plăcere să citesc. Chiar dacă în prezent un smartphone are puterea supremă, magia lucrurilor vechi încă persistă în mintea mea, împreună cu senzația de simplitate și de trecere mai lentă a timpului.

Despre fetele-liliac

Să spun sincer, deși cartea este minunată, paradoxal doamnele nu m-au cucerit. Nu pentru că nu au fost bine zugrăvite – două dintre ele sunt chiar reale – dar personalitățile lor… nu prea mi-au inspirat afecțiune. Caroline are un avânt neobișnuit pentru acte de caritate, preferând chiar să vândă la un moment dat din tezaurul familiei sale pentru a mai ajuta câțiva orfani din Franța. În același timp îi judecă aspru pe cei din societatea ei, snobi și ipocriți și preferă să fie singură dacă Paul, cel pe care i s-a pus pata, dispare pe termen nedefinit din viața ei. Mi se pare puțin cam egocentric, cam prea “Uitați ce personaj pozitiv sunt și cât de mult rezist fără sex”.

Kasia a dezvoltat, după toți anii petrecuți în lagăr, un sindrom de stres posttraumatic care o transformă într-o persoană depresivă, acră și încărcată de resentimente. La un moment dat, capitolele cu ea devin observații despre cât de stupizi sunt toți din jurul ei, care nu-i înțeleg durerea. Știu că este cel mai firesc comportament în contextul dat. Eu însămi mă enervez rău numai din cauza unui guvern idiot, nu mai spun cum ar fi să trec prin lagăre, limitarea libertății și alte grozăvii. Tocmai de asta simt nevoia ca personajele despre care citesc să fie… cumva, deasupra mea. Ca greutățile să le șlefuiască și să le definească mai bine caracterul, nu să le facă malițioase și antipatice.

Repet, este foarte posibil să fiu subiectivă, poate vouă or să vi se pară adorabile. Dar cu siguranță, per ansamblu este o carte pe care o recomand, care satisface mai multe gusturi și așteptări. Este o carte suficient de lungă încât să nu simți că s-a terminat prea repede și nu te-ai putut bucura de ea. Și este o poveste palpitantă, cu efect de lipici la mâini și ochi. În plus, veți afla și când înflorește liliacul – în caz că vă interesează acest tiny fact.

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Libris, aici, sau pe Cartepedia, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: http://herlifemagazine.com

# # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare