lumea animalelor

7 cărți pentru copii despre fascinanta lume a animalelor

de / March 8th, 2018 / 416 vizualizari

Îmi plac toate anotimpurile, că deh, așa e prevăzut în „contract“: trăiești în România, ai 4 anotimpuri, dar nu sunt deloc fana extremelor. Nu îmi plac nici iernile geroase, cu zăpadă multă, nici verile caniculare, cu temperaturi fără număr, fără număr. Îmi place moderația. Așa că mereu, când viața mea e dată peste cap de una dintre extreme, mă refugiez în casă, cuminte, și îmi fac de lucru. Și ce mod mai plăcut de a petrece timpul alături de cel mic decât să citim? Timp de calitate pentru o educație de calitate. Așa că zilele acestea ni s-a pus pata pe cărți cu și despre animale.

4 cărți pentru copii despre fascinanta lume a animalelor de la Editura Nemi

Furnici și alte insecte

Autor: Olivia Brookes
Traducere: Laura Câlțea
Editura: Nemira
Dimensiuni: 150 x 175 mm
Pagini: 28

Pe Pământ există mai multe specii de insecte decât toate celelalte specii de animale puse la un loc. Cele mai multe insecte pot zbura și toate au de spus nenumărate povești despre viețile lor extraordinare. Cuprinzând ilustrații realiste și foarte detaliate, cartea ne introduce în lumea furnicilor, albinelor, muștelor, termitelor, călugărițelor, gărgărițelor și gândacilor. Povestea este scrisă la persoana I („noi“), astfel că cei mici se raportează la insecte ca la niște ființe vii, exact ca ei, astfel că în viața de zi cu zi nu se vor mai teme de ele.

Tigri și alte carnivore

Autor: Olivia Brookes
Traducere: Laura Câlțea
Editura: Nemira
Dimensiuni: 150 x 175 mm
Pagini: 28

Hrănirea animalelor este un subiect interesant pentru copii și de multe ori nu înțeleg (sau nu vor să înțeleagă) că hrănirea cu carne presupune sacrificarea/uciderea unui alt animal. Ilustrațiile sunt realiste, însă nu au nimic violent în ele, nimic care să îi sperie pe cei mici. Și cum fiecare carnivor are modul său de a vâna și povești foarte interesante de spus, cartea abordează într-o manieră mai delicată subiecte precum de ce este leul numit „regele animalelor“, cât de repede poate alerga un ghepard, cum fac rost de mâncare hienele, cum prind pisicile șoareci, cum prinde pește o pisică-pescar, ce mănâncă un urs sau cum își doboară lupii prada.

Primele ființe

Autor: Olivia Brookes
Traducere: Cristina Nan
Editura: Nemira
Dimensiuni: 150 x 175 mm
Pagini: 32

Pentru majoritatea copiilor „demult“ înseamnă când erau ei mici, așa că le este foarte greu să își imagineze cum era viața pe Pamant acum sute de milioane de ani. Pentru ei viața are o altă temporalitate. Cartea aceasta însă ne ajută să ne întoarcem (măcar cu gândul și imaginația) în timp și să facem cunoștință cu unele dintre animalele care au trăit cu atât de multă vreme în urmă, observând cum viețuitoarele s-au schimbat treptat. Pentru piticul meu de 3+ ani cel mai interesant a fost cum peștii au făcut picioare și au devenit amfibieni sau reptile. Sunt curioasă cum va reacționa când vom întâlni o șopârlă.

Viețuitoare din ocean

Autor: Olivia Brookes
Traducere: Cristina Nan
Editura: Nemira
Dimensiuni: 150 x 175 mm
Pagini: 28

Plănuim o vacanță la ocean. De când i-am spus micului meu ascultător de povești, nu contenește să mă întrebe dacă vom vedea balene, delfini, caracatițe, homari, anemone de mare, crustacee, meduze… Știe despre ele din carte și la Zoo nu le-a văzut (focile și țestoasele îi sunt cunoscute). Mi-am propus să îl duc la parcul acvatic, să vadă pe viu cele citite, mai ales că ilustrațiile sunt atât de realiste încât sunt convinsă că le va recunoaște imediat. Apele oceanice sunt habitatul natural pentru milioane de viețuitoare, iar viața din adâncuri este de-a dreptul fascinant.

3 cărți pentru copii despre fascinanta lume a animalelor de la Editura Univers Enciclopedic

Călătorii uimitoare ale animalelor

Autor: Chris Packham
Traducere: Cristina Muică
Editura: Univers Enciclopedic
Dimensiuni: 240 x 275 mm
Pagini: 32

După ce am citit despre animale, am învățat unde trăiesc, cum se hrănesc și care e rolul lor în lanțul trofic, am trecut la studierea migrației lor. Deși termenul este unul greu pentru copiii de 3-4 ani, procesul poate fi descris ca o călătorie uimitoare, prin care animalele se asigură că supraviețuiesc schimbărilor climatice. Cea mai interesantă (și tristă, totodată) călătorie i s-a părut cea a crabilor roșii, care ies din păduri o dată pe an, când plouă foarte tare, și coboară până la ocean ca să se reproducă, mulți fiind „accidentați“ de mașini când ajung pe șoselele circulate. De la balene la antilope gnu, fluturi şi lilieci, am fost alături de aceste animale incredibile în călătoriile lor extraordinare!

Pui de animale uimitori

Autor: Chris Packham
Traducere: Cristina Muică
Editura: Univers Enciclopedic
Dimensiuni: 240 x 275 mm
Pagini: 32

În fiecare zi, pe întinsul globului pământesc se nasc miliarde de animale. De la broscuţe şi mici râme până la pui de tigru şi de suricate, “există un singur copil frumos în lume, iar el aparține fiecărei mame” (proverb chinezesc). Cu ajutorul acestei cărți am făcut diferența între animale care se nasc și care ies din ou, am aflat despre animale născute de masculi, despre animale care sunt îngrijite de părinți sau care sunt lăsate să se descurce singure, despre evoluția broscuțelor sau reacțiile ciudate de supraviețuire ale dragonilor de Komodo… Pentru Greuceanu a fost interesant să descopere poveştile incredibile ale puilor de animale care îşi încep călătoria prin viaţă, mai ales că multe dintre acestea trăiesc chiar în preajma noastră, deci putem fi martori la viața lor magică.

Fascinanta lume a animalelor de companie

Autor: Susanne Riha
Traducere: Cristina Muică
Editura: Univers Enciclopedic
Dimensiuni: 240 x 300 mm
Pagini: 32

Am crescut cu animale pe lângă casă și mi-am propus ca și fiul meu să aibă un animal de companie. Când s-a născut, aveam deja o cățelușă de talie mică, apoi ne-am mutat în afara orașului și familia de necuvântătoare s-a înmulțit (dramatic!): doi câini de talie mare, 3 pisici și multe găini din vecini (așa e la țară, gardurile sunt mai mult imaginare), un pește betta. La bunici, pe lângă casă, iarăși e plin de animale, ca peste tot la sat. Așa că am profitat de această carte să aprofundăm subiectul, să îl fac să înțeleagă mai bine cum putem / trebuie să avem grijă de pisici, broaşte ţestoase, cobai, cai, iepuri, peşti sau hamsteri, ce le place cel mai mult câinilor și pisicilor să mănânce, dar și să aflăm lucruri inedite, de exemplu cum pot fi învăţaţi peruşii să vorbească. Eu recomand cartea și copiilor care nu au și își doresc un animal de companie, pentru a înțelege că un animăluț nu este o jucărie, ci o ființă vie, cu nevoi, și care presupune asumarea unei responsabilități. Cu ajutorul acestei cărți, prin intermediul textelor bine concepute și concise, însoţite de ilustraţii detaliate și corecte anatomic, putem afla totul despre nouă dintre cele mai iubite animale de companie.

Empatia și responsabilitatea față de lumea înconjurătoare începe din copilărie. Cu cât începem mai devreme să le vorbim copiilor despre lanțul trofic, faună, floră și interdependețele ce apar în natură (în termeni pe înțelesul lor, bineînțeles!), cu atât mai mult vor conștientiza ce rol important au ei în salvarea vieții pe pământ. Din păcate, extincția speciilor, schimbările climatice și încălzirea globală nu mai sunt doar niște povești, ci o realitate crudă. Și numai noi, oamenii, printr-o educație corectă și sustenabilă putem pune capăt dezastrului ce ne așteaptă altfel.

Comandă cărțile pe Libris, aici, pe Elefant, aici, sau pe Cartepedia, aici
sau click pe titlurile cărților, mai sus >>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare