Marele lup

5 cărți cu Lupul Wolfgang care îi învață pe copii să își gestioneze emoțiile

de / February 2nd, 2019 / 101 vizualizari

Greuceanu meu a observat că nu plec niciodată în deplasări (călătorii, concedii) fără cărți în geanta, așa că mereu când facem bagaje prioritatea lui este să își pună jucării (bineînțeles!) și cărți. Este foarte nostim să îi urmăresc criteriile de selecție, să îl văd cum se hotărăște și răzgândește, cum se năruie tot planul lui în momentul în care (re)descoperă o carte sau o serie de cărți care îl atrag (și) mai mult. Ne pregătim de vacanță, așa că am început să facem bagajele; după ce a trecut prin cărțile din biblioteca lui de câteva ori, luată una câte una, răsfoită, rezumată, a declarat învins: “Nu știu, alege tu.” Nu pot rata o asemenea invitație, nu știu când voi mai avea o așa libertate nemărginită, așa că am scos la iveală un set de 5 cărți noi (e reticent la nou în ultima vreme, fie că vorbim de cărți, mâncare sau desene animate, dar niciodată la jucării sau haine) de la Editura Curtea Veche, care îi au în centrul poveștii pe Lupușorul Wolfgang și prietenul său, Păianjenul: Lupul și puiul de dragon, Lupul și monstrul din umbră, Marele lup, Lupul nu-i invitat și Haina colorată a lupului...

Avril McDonaldAvril McDonald, autoarea acestor cărți, este de origine din Noua Zeelandă și are o diplomă în educație, pregătire ca profesoară învățământ primar în domeniul muzicii și dansului. A avut o carieră foarte dinamică și plină de provocări interesante în domeniul divertismentului digital. După ce a suferit din cauza anxietății, a devenit interesată în mod deosebit de emoții și psihologia pozitivă. Astfel, a încercat mereu să creeze personaje și povestiri pentru a ajuta copiii să înțeleagă emoțiile greu de exprimat și a lansat platforma Feel Brave, pentru a veni în întâmpinarea profesorilor și a părinților care sunt în căutarea modalităților de a ajuta copiii să învețe să își gestioneze emoțiile și să-și atingă potențialul.

 

Marele lup de Avril McDonald

Marele lup

Wolfgang și prietenii lui îl vizitează adesea pe Marele Lup. Dar, într-o bună zi, ajungând la locuința lui, își dau seama că prietenul lor a dispărut. Motiv pentru care se întristează cu toții foarte tare. Cu această ocazie, Păianjenul îi arată lui Wolfi că doar privind lucrurile puțin diferit, poți fi din nou fericit. Pentru că dragostea adevărată este nemuritoare.

În viețile noastre, se petrec mereu schimbări și nu putem ști cât de importantă este fiecare dintre ele. Dar cu cât ne împărtășim mai mult experiențele cu ceilalți și încercăm să le înțelegem, cu atât mai bine le vom face față.

Această carte m-a bucurat în mod particular pentru că moartea nu este un subiect ușor de atins cu cei mici. Trebuie păstrat un echilibru între realitatea tristă a dispariției dintre noi a persoanei dragi și dezvoltarea și stabilitatea emoțională a copiilor, astfel că o abordare diferită a subiectului mi se pare foarte binevenită:

“Wolfgang, dragul meu,” îi spuse,
“Plânsu-aduce alinare!
Lacrimile ne vorbesc
De iubirea ta cea mare.
Chiar dacă nu e de față,
Marele Lup n-a plecat –
Stă la tine-n inimioară
Și se simte împăcat.
Amintește-ți cu iubire
Vremea-n care vă distrați
Și apoi spune-ți în șoaptă –
Prietenii nu-s plecați.
Mereu va fi lângă tine!
în ochii tăi se citește.
Căci e-un adevăr pe lume:
Iubirea în veci trăiește!”

Lupul și puiul de dragon de Avril McDonald

Lupul și puiul de dragon

Când Wolfgang și prietenii lui află că într-o peșteră din pădure s-a născut un pui de dragon, fug degrabă să-l găsească. Wolfgang, însă, este lăsat în urmă. Rucsacul lui e plin de griji care nu-l lasă să se miște cu ușurință. Pur și simplu nu poate să renunțe la ele. Păianjenul îi arată cum să-și odihnească mintea obosită și îi spune că grijile nu sunt așa de rele dacă le împărtășești cu cei apropiați. Căci, nu-i așa, nimănui nu-i plac grijile! Haide să aruncăm împreună din rucsacul minții grijile care-l fac așa de greu!

De cele mai multe ori ne întrebăm ce griji ar putea să aibă cei mici, că singurele lor activități sunt să mănânce, să doarmă și să se joace, că de celelalte ne facem noi griji. Dar nu e chiar așa. În lumea lor, orice eveniment nou e o mare schimbare, care aduce cu sine temeri și griji. Este însă în responsabilitatea noastră să îi ajutăm să se descarce de astfel de poveri greu de dus de un suflet atât de pur:

“În suflet grijile nu le păstra!
Despre toate vorbește-i cuiva!”

Lupul nu-i invitat de Avril McDonald

Lupul nu-i invitat

Wolfgang este dezamăgit când prietena lui cea mai bună, Catreen, merge la o petrecere cu Clarissa și uită de el. Păianjenul îl învață, însă, cum să se joace singur. Rapid, Wolfgang își dă seama că are prieteni care abia așteaptă să-i țină companie!

Uneori putem schimba o situație, alteori, nu! Oricine poate fi fericit dacă învață când este cu putință să facă o schimbare și când nu. Nu putem să placem pe toată lumea, așa cum nu suntem plăcuți de toată lumea. E în natura lucrurilor. Putem însă să îi ajutăm pe copii să înțeleagă că e normal ca prietenii lor să aibă și alți prieteni, că este în regulă ca fiecare să avem preferințe și că asta nu înseamnă că sunt inferiori celorlaltor copii sau că nu mai sunt iubiți de prietenii lor, ci că așa stau lucrurile și e ok să fie așa.

Lupul și monstrul din umbră de Avril McDonald

Lupul și monstrul din umbră

Wolfgang este foarte încântat că prietenii lui vor rămâne la el acasă toată noaptea. Se distrează cu toții de minune până când luminile se sting și teama de întuneric, pe care Wolfi o ținea ascunsă bine, iese la iveală. La început amicii îl iau în râs, dar apoi pleacă urechea la povestea lui și îl văd cu ochii lor pe Monstrul din Umbră! Păianjenul îi sare în ajutor cu un descântec care pune pe fugă orice temere. Vraja se dovedește atât de bună, încât toți prietenii vor s-o încerce când ceva îi sperie.

Chiar dacă, uneori, în viață te confrunți și cu situații înspăimântătoare, poți învăța niște trucuri grozave. Ele te vor ajuta să nu te mai sperii așa ușor de lucrurile care-ți stârnesc frică. Ba poți chiar să te distrezi un pic pe seama lor!

Fobiile, temerile (pe care, de cele mai multe ori, le considerăm neîntemeiate) sunt normale în viața copiilor. Ele provin din imaginația bogată a copiilor, dar și din cauza necunoscutului. Necontrolate corespunzător și neexplicate copilului, sentimentele de teamă pot persista pe tot parcursul copilăriei și îi pot afecta dezvoltarea emoțională. Așa că orice metodă de a-i ajuta să se descurce singuri e binevenită:

“Dragă Wolfgang,” i-a spus el,
“Știi și tu că-n inimioară
E-o magie care-ndată
Face răul să dispară!
De te sperie năluca,
De te-atacă ori te-nhață,
Gândul tău cel magic – iată!-
O va transforma îndată!
Trage-adânc aer în piept,
Curajos stai și semeț!
Spune-ți că-i un monstruleț,
Că-i drăguț sau că-i glumeț!”

Haina colorata a lupului de Avril McDonald

Haina colorată a lupului

Wolfgang abia așteaptă să se facă destul de frig afară, ca să poarte noua lui haină colorată. Când, în sfârșit, vine vremea s-o îmbrace, niște creaturi răutăcioase își bat joc de el. Întristat și temător, Wolfgang se ascunde în casa lui din copac, ca să nu-l mai supere nimeni. Însă Păianjenul îl încurajează să nu țină în el gândurile negre, ci să le împărtășească prietenilor sau cuiva în care are încredere. Așa află Wolfgang că lucrurile nu sunt mereu ceea ce par a fi.

Uneori, ceilalți ne rănesc și trebuie să dăm dovadă de mult curaj pentru a continua să fim noi înșine. Dacă reușim, s-ar putea să ni se ivească în cale surprize foarte plăcute! Bullying-ul e un fenomen extrem de întâlnit, din păcate, copiii sunt etichetați, jigniți, luați în derâdere. Însă ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este felul în care Păianjen îi explică lui Wolfgang motivul pentru care unii copii ajung să îi agreseze (verbal sau fizic) pe alții:

“Unii dintre noi, cei care
Am fost grav răniți cândva
Ar zice că răutatea
E-un fel bun de-a te purta.
(…) Pe-acești indivizi iubește-i!
De-asta au nevoie toți! ”

CartiLupulWolfgang_AvrilMcDonald_CurteaVechePublishing

Recomand aceste cărți cu toată încrederea, ele sunt excelente atât ca mesaj direct, cât și ca punct de pornire pentru discuții mult mai ample pe teme precum cele abordate în cărți. Astfel, e mai ușor să ne ajutăm copiii să își gestioneze sentimentele, emoțiile și să se raporteze mai bine la mediul înconjurător. Anxietatea copiilor nu e un lucru de luat în derâdere.

Vezi toate cărțile pe Libris, aici, pe Elefant, aici, pe Cartepedia, aici
sau click pe titluri pentru linkuri directe>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare