5 (+1) cărți pentru (re)trezirea de sine

de / December 31st, 2017 / 2,332 vizualizari

Nu știu cum se face, dar din când în când astrele se aliniază în așa fel încât dau o palmă puternică subconștientului și conștientului și mă învârt pe loc de nu mă văd bine. Că asta de obicei se întâmplă în momente de cumpănă (final/început de an, aniversări cu schimbări de prefix, întâmplări nu tocmai fericite, lacrimi etc.), e o altă poveste (sau să nu fie doar o coincidență? măi, măi!) De această dată, (re)trezirea nu a mai fost atât de bruscă și dureroasă, deoarece nu s-a sincronizat cu vreun eveniment «schimbător de destine», ci s-a reliefat pe parcurs, prin cărți și întâmplări venite la momentul potrivit (sau să fi fost eu în locul potrivit? greu de spus!), însă apreciez tare intervențiile Universului.

Cărțile ce urmează (5 + 1 bonus) mi-au readus aminte că suntem ceea ce gândim, suntem un produs al propriilor intenții și că suntem responsabili de viața și destinul nostru, că suntem ființe complexe și complete și ține numai de noi să facem prezentul ideal.

Prima reamintire interesantă a fost când am redescoperit cărțile lui Vlad T. Popescu. Să tot fie vreo 7 ani de când o cutie gri stă neatinsă în dulapul din dormitor. Cutia mea cu minuni, îi ziceam de fiecare dată. La fiecare curățenie generală, o scoteam pe birou, o ștergeam bine de praf și o puneam înapoi.

«Orice lucru îşi are vremea lui; Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.» Ecl 3:17; Ecl 8:6

Se pare că a fost nevoie de 7 ani ca spiritualitatea și vindecarea energetică să își găsească sălașul într-o persoană echilibrată! Așa că am redeschis cutia, odată cu revenirea în lumea «magică» Reiki (tradițional sau non-tradițional).

Vlad T Popescu, carti reiki

Calea evoluţiei spirituale – o analiză a sistemelor Reiki non-tradiţionale, de Vlad T. Popescu

Ne dorim sănătate, dar şi să evoluăm spiritual. Cum putem pune în practică aceste dorinţe fundamentale? Care sunt căile pe care putem merge şi de ce am alege Reiki?

Începem prin a ne dori sănătatea corpului fizic, apoi aflăm că trebuie tratat şi corpul energetic-informaţional, ale cărui boli şi defecte, mai devreme sau mai târziu, ajung să se manifeste în fizic mai mult decât ne-am dori. În plus, pe măsură ce evoluăm, aflăm că trebuie să trecem peste câteva praguri dificile, legate de sex, de bani, de iubire, de gândire, ca şi de limitata relaţie cu Divinitatea. Că trebuie să ne împăcăm cu noi şi cu ceilalţi.

Cartea este foarte folositoare persoanelor care au deja cunoștințe despre sistemele «ezoterice» și care nu știu cum ar putea folosi în propria evoluție spirituală elemente din ceea ce au acumulat de-a lungul timpului.

Meditații, mudre și mantre. Tehnici de respirat. Caiet de seminar, de Vlad T. Popescu

De fapt, ce ne ţine pe loc?

  1. Programele şi formele gând care sunt legate de corpurile noastre, şi nu numai de cel mental, şi care ne stânjenesc în a vedea corect, în a alege corect, în a acţiona cu intenţia corectă. Programe şi forme gând induse de alţii sau de noi înşine.
  2. Entităţile care roiesc în jurul nostru sau chiar prin corpurile noastre, atrase de pulsiunile noastre negative şi care stimulează exacerbarea acestora pentru a se hrăni cu energiile astfel generate.
  3. Blocajele energetice produse în urma unor acţiuni greşite sau a programelor, a formelor gând şi a entităţilor, care deformează metabolismul nostru pe toate corpurile şi ne îndepărtează de o stare armonioasă, capabilă să perceapă întregul.
  4. Deformarea, necunoaşterea, dezenergizarea, ignorarea sufletului nostru ca motor, scânteie divină capabilă să ne ofere direcţia şi sensul evoluţiei noastre.
  5. Teama de noi înşine, teama de Sinele Superior, neîndemânarea în a ne reîntregi cu acesta pentru a înţelege cine suntem şi de ce suntem ceea ce suntem.
  6. Refuzul de a învăţa lecţiile pentru care ne aflăm acum şi aici sau, altfel spus, nerezolvarea lecţiilor karmice.

Mi-a plăcut că această carte nu are legătură neapărat cu un sistem de evoluție spirituală, ci sunt prezentate efectiv (așa cum spune clar titlul) meditații (metode de reflecție și reflectare, care duc la o stare de concentrare mentală sau spirituală cu scopul obținerii, după atingerea unor nivele succesive, eliberării spirituale), mudre (poziţii ale mâinilor bine studiate şi cu efect confirmat în terapiile alternative), mantre (formule sacre cu valoare magică și educativă în unele practici și religii orientale – yoga, budism, hinduism, tantrism) și tehnici de respirat (exercițiile de respirație reprezintă una dintre cele mai eficiente strategii de eliberare a stresului, efectul lor fiind acela de a transmite creierului că este momentul să se relaxeze; toate reacțiile organismului la stres și anxietate, precum creșterea frecvenței cardiace, hiperventilația sau presiunea arterială ridicată pot fi ținute sub control prin tehnici de respirație specifice). Chiar dacă nu crezi în Reiki, Karuna Ki sau metode alternative de terapie, cu siguranță aceste lecții îți pot fi folositoare în momente de răscruce.

Cea de-a două tură de cărți «șoc» pentru mine au fost cele ce țin de libertatea de exprimare și libertatea alegerilor. Unele lucruri e bine să le vezi scrise ca să îți intre bine în cap, deși le știi și crezi că le aplici. Într-o lume în continuă mișcare, a lucrurilor ce se întâmplă cu viteze amețitoare, «cheia fericirii este inteligența de a doza corect felul în care îți folosești intelectul, inima și instinctul», iar «în lipsa unui standard intern bine definit (valori cunoscute și criterii ne-negociabile clare) te poate face vulnerabil la manipulare. Dacă nu ai planul tău, se va găsi mereu cineva care să te includă în planul său ca pe o rotiță la mecanismul pe care în construiește pentru folos propriu.»

Andy Szekely, carti de dezvoltare personala

Decizii radicale pentru oameni deștepți, de Andy Szekely

Cartea deciziilor este un instrument de lucru cu convingerile personale. Unele dintre convingerile noastre ne determină succesul, altele, eşecul. De aceea, lucrul cu convingerile este diferenţiatorul suprem între mediocritate şi performanţă.

Oamenii care vor să trăiască după valori înalte, cum ar fi contribuția și valoarea, au nevoie să știe care sunt aceste decizii și mai ales cum să le aplice cu înțelepciune, adică cum să-și dozeze corect acțiunile pentru a obține performanță și o viață mai ușoara. Cea mai importantă decizie este dezvoltarea personală, care, în viziunea autorului, înseamnă asumarea sută la sută a responsabilității pentru întreaga viață. De aici, decurg toate celelalte decizii care au impact asupra modului în care oamenii care doresc să aiba succes se raporteaza la acțiunile lor, la obiectivele pe care le au și la relațiile pe care vor să le construiască.

Uneori, deși știm cine suntem și ce vrem, e nevoie să vedem scris negru pe alb lucrurile pentru a ni le asuma. În cartea de față, totul este spus atât de direct și concis încât nu ai cum să te faci că nu ai înțeles mesajul. La final, autorul propune un prgram de 30 de zile pentru punerea în practică a celor (re)învățate din carte.

Manifestul Educaţiei, de Andy Szekely

Cartea transmite 3 idei foarte simple și concrete:
1. Sistemul educațional este anchilozat și asta are un efect negativ major asupra copiilor. Nu este vina dascălilor, dar asta nu face efectele mai puțin nocive.
2. Nu schimbi un sistem de asemenea dimensiuni din interior pentru că e prea dificil. Ce poți să faci este să acționezi în interior, dar mai ales în exterior, construind soluții alternative.
3. Pârghia cea mai importantă pentru schimbare sunt părinții, nu profesorii sau politicienii. Acționând ca mentor pentru copii, fiecare părinte poate face modificări subtile, dar cumulative, astfel încât la nivel de masă educația copiilor să fie una care promovează genialitatea din fiecare copil.

Această carte în realitate este un set de soluții pentru creșterea unei generații de lideri, oferă răspunsuri la întrebări precum «Cum putem deveni adevărați mentori pentru copiii noștri?», «Care sunt principalele abilități pe care școala ar trebui să le încurajeze la copii?», «Cum poate fi schimbat sistemul educațional din afara lui?», «Ce greșeli fac copiii când învață și cum li se dublează frustrarea și li se reduce timpul de joacă (și cum să îndreptăm asta)?» sau «Cum poate un părinte să îl ajute pe copil să învețe cum să învețe?»

Cartea m-a prins, deoarece lucrez cu copiii și nu pot să nu observ ce idei nocive promovează sistemul educațional și acum îmi e mult mai clar ce idei ar trebui de fapt să promoveze în lumea modernă. Copiii nu trebuie învățați să tocească, ci să învețe cum să învețe, cum să își dezvolte cele 4 inteligențe, iar noi suntem al trilea vârf în triunghiul echilateral copil – dascăl – părinte.

Cea de-a cincea carte a fost însă cea care m-a trezit de-a binelea. Am înțeles o dată pentru totdeauna că gândurile sunt cauza primară a tuturor lucrurilor, și că gândurile și sentimentele creează viața: sentimentul este cel care dă vitalitate gândului, sentimentelul este dorință și dorința este iubire; gândul impregnat cu iubire devine invincibil.

The Secret

Secretul, de Rhonda Byrne

Marele Secret a fost transmis de-a lungul epocilor, a fost mult râvnit, ascuns, pierdut, furat și adus cu mari sume de bani. Acest Secret vechi de secole a fost înțeles de câțiva dintre cei mai importanți oameni din istorie: Platon, Galileo Galilei, Beethoven, Edison, Carnegie, Einstein – alături de alți inventatori, teologi, oameni de știință și mari gânditori. Prin această carte, Secretul a fost dezvăluit lumii. Pe măsură ce aflați „Secretul“, veți ajunge să știți cum să aveți, să fiți ori să faceți tot ceea ce doriți. Veți ajunge să știți cine sunteți cu adevărat. Veți ajunge să cunoașteți adevărata măreție care vă așteaptă în viață.

„Secretul“ cuprinde înțelepciune de la învățători din vremea noastră – bărbăți și femei care au folosit-o pentru a dobândi sănătate, bunăstare și fericire. Aplicând cunoașterea „Secretului“, ei aduc la lumină întâmplări captivante de vindecare a unor boli, de redobândire a sănătății, de depășire a unor obstacole și de obținere a ceea ce mulți oameni ar considera imposibil.

Ce mi-a plăcut foarte mult la această carte e că te lasă cu un optimism debordant în suflet, îți atingă străfundurile conștientului și te convinge interior că și tu poți. Cartea este realizată pe baza filmului cu același nume, documentar produs de compania Prime Time Productions, care este dezvoltat în jurul conceptului Legii Atracției și a 3 direcții: sănătatea, bogăția și, cel mai important, fericirea.

BONUS: cartea a cărei traducere în limba română o aștept cu sufletul la gură și care mi-a schimbat concepțiile despre bani și prosperitate: Money: A Love Story, de Kate Northrup. Am citit cartea online, cumpărată de pe Amazon, însă am decis că e un «must have» în biblioteca mea, alături de cărțile menționate mai sus, așa că am comandat-o de pe Books Express.

Cartea vorbește despre relația noastră personală cu banii. Am citit multe cărți despre libertatea financiară. Ce mi-a plăcut cel mai mult însă la această carte este că te duce într-un loc al adevărului interior și al alegerilor conștiente fără a te face să te simți rușinat de deciziile luate în trecut. Exercițiile sunt distractive și într-adevăr ajută la reliefarea sinelui autentic. Categoric un vehicul pentru transformarea interioară! Tocmai de aceea a devenit cartea mea de căpătâi.

Click pe titluri, mai sus, pentru a comanda cărțile.

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Sursă foto: Arhiva personală + Money: A Love story + Header

# # # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare