3 cărți pentru copii de la Editura Litera de explorat în această toamnă

3 cărți pentru copii de la Editura Litera de explorat în această toamnă

de / September 5th, 2018 / 560 vizualizari

Am descoperit cu multă bucurie că editura Litera și-a diversificat paleta de cărți pentru copii și aduce publicului mic cititor tot mai multe titluri interesante și adaptate vârstei lor, cu morala aferentă necesară perioadei prin care trec copiii. Dintre acestea, vreau să vi le prezint pe cele trei citite în ultima lună. Părerile sunt subiective, e clar, vă rog să apreciați totuși sinceritatea!

3 cărți pentru copii de la Editura Litera de explorat în această toamnă

La aceste cărți mi-a plăcut de asemenea și faptul că vin însoțite de fișe de lectură ușor de completat, accesibile copiilor, dar perfecte sintetizării și sedimentării celor citite, jurnale de lectură personalizate pentru fiecare carte în parte, atât în ce privește conținutul, cât și nivelul de înțelegere și de cunoștințe a copiilor.

Dani, o fetiță fericită

Autor: Rose Lagercrantz, Eva Eriksson
Format: 130 x 200
Nr. pagini: 128
Vârsta: 6 – 8 ani

3 cărți pentru copii de la Editura Litera de explorat în această toamnă

Dani are o mulțime de motive să fie fericită. E fericită că a învățat să înoate. E fericită în casa ei galbenă, unde locuiește cu tata și cu Pisica. E fericită că va merge la școală, în clasa întâi. Când o cunoaște pe Ella la leagăne, Dani e foarte fericită și, curând, cele două fetițe devin de nedespărțit. Până într-o zi, când lucrurile se schimbă și Ella se mută în alt oraș.

Mi-a plăcut foarte mult cartea. Scrisă din perspectiva lui Dani, o fetiță ce tocmai începe grădinița, povestea urmărește suișurile și coborâșurile vieții de copil, cu bucuriile și tristețile specifice vârstei: crearea de prietenii / pierderea prietenilor, dorința de a avea un hamster / neprimirea hamsterului, nerăbdarea de a începe grădinița / emoțiile începerii grădiniței etc. Iar ilustrațiile sunt absolut adorabile, transmit minunat emoția protagonistei.

Dincolo de povestea drăgălașă, cartea are și un puternic accent inspirațional și motivațional pentru copii. Ori de cîte ori e tristă, Dani numără momentele fericite din viața ei și asta o înveselește. Povestea are un final pozitiv și îi învață pe copii (și ne reamintește nouă, adulților) că, deși lucrurile nu merg mereu conform planului și se întâmplă și lucruri rele, și zilele trec și anotimpurile se schimbă, dacă stăm bine să ne gândim întotdeauna există ceva care să ne bucure sufletul și trebuie mereu să menținem o perspectivă pozitivă asupra vieții și să ne bucurăm de ceea ce avem.

Supernormal

Autor: Greg James, Chris Smith
Format: 137 x 200
Nr. pagini: 392
Vârsta: 8 – 10 ani

3 cărți pentru copii de la Editura Litera de explorat în această toamnă

Viața lui Murph Cooper se schimbă complet în momentul în care se mută într-un oraș nou și, printr-o neînțelegere, este înscris la o școală ultrasecretă și… superciudată: colegii lui pot zbura, pot controla norii de furtună, pot face să apară din senin căluți… Murph însă nu are nici o capacitate extraordinară. Dar doar pentru că nu are superputeri, nu înseamnă că nu poate salva situația – iar Murph își dă seama rapid de asta când un răufăcător, jumătate de om și jumătate de viespe, are mintea plină de planurile malefice. E momentul ca SUPERNORMALUL să devină supererou!

Cartea, extrem de amuzantă și antrenantă, pare a fi o versiune umoristică a celebrei serii X-Man. Deși nu este cea mai originală poveste (copilul/tânărul netalentat/împiedicat care trebuie să se adapteze unei vieți noi, atât în școală, cât și în societate), este însă o carte plină de haz, presărată cu ironie și sarcasm fin, care urmărește un protagonist ce îți rămâne la inimă și în gând! Mai ales că, dacă se renunță la elementul de superputere, Supernormal este povestea clasică și adevărată a unui tânăr singuratic, care se simte pierdut și deziluzionat, dar care își clădește niște prietenii solide, chiar dacă neobișnuite, alături de care reușește să depășească toate dificultățile și să iasă în evidență pozitiv, integrându-se astfel în comunitate.

Deși puțin ciudată, cartea este uimitoare și cu lecții frumoase pentru copii, inspirațională chiar. Personajele nu sunt multe, și deși are un număr mai mare de pagini, ceea ce ar putea descuraja copiii, se citește ușor, textul fiind fragmentat de ilustrații, schițe, extrem de haioase. Aparent, cartea ar trebui citită cu voce tare, pentru reverberațiile sunetelor și a jocurilor de cuvinte, eu am citit-o în minte. Cu excepția cântecului. Am încercat să cânt cântecul.

Prințesă sub acoperire

Autor: Connie Glynn
Format: 140 x 200
Nr. pagini: 400
0Vârsta: 10 – 12 ani

3 cărți pentru copii de la Editura Litera de explorat în această toamnă

Îndrăgostită de basme, Lottie Pumpkin, o fată orfană dintr-un orășel de provincie, și-a dorit dintotdeauna să fie o prințesă bună și curajoasă, asemenea eroinelor din poveștile ei preferate. În capătul celălalt al Europei, Ellie Wolf, prințesa rebelă a Maradovei, își împarte timpul între plictiseala vieții de la palat și escapadele sub acoperire în lumea adolescenților obișnuiți. Atunci când destinul le aduce în aceeași cameră la Rosewood Hall, una dintre cele mai prestigioase școli din Anglia, avantajele unui schimb de roluri par aproape de la sine înțelese. Dar, pentru prințese, lumea este un loc plin de primejdii, iar la adăpostul zidurilor seculare ale școlii cineva le pândește fiecare pas…

O poveste fermecătoare despre prietenie, devotament și curajul de a fi tu însuți într-o lume în care prințesele nu sunt ce par a fi, iar magia basmului se regăsește acolo unde te aștepți mai puțin. Deși clișeică, cartea este exact ce au nevoie copiii care iubesc lumea magică Disney. Pentru mine, adult deja cu coate uzate prin lumea basmelor și a poveștilor cu prinți și prințese, a fost o carte decentă, nu pot să spun că o ador sau o urăsc, sunt undeva la mijloc. O recomand copiilor, clar, mai ales celor în jur de 10 – 12 ani, deoarece vocea autorială și firul narativ includ foarte multe elemente YA, dar pentru cei mai măricei poate fi plictisitoare – descrieri excesive, deși nu spun foarte multe despre obiecte și locuri, fire narative lăsate în aer, personaje care fac acțiuni fără finalitate.

Voi ce ați citit de la Editura Litera și nu trebuie ratat de copii? Cum apreciați existența jurnalelor de lectură?

Comandă cărțile pe situl editurii Litera, aici,
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cenușa Angelei cover

Recomandări

Povestea unei copilării irlandeze

de / September 28th, 2020

Copilăria lui Frank McCourt, povestită în romanul autobiografic “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză“, reprezintă o carte remarcabilă, diferită din toate punctele de vedere de celelalte cărți citite anul acesta și de majoritatea pe care le-am citit. Bănuiesc că efectul pozitiv...

Citeste mai mult