Unde sunt? > Acasa > Autori > David Lodge

Biografie David Lodge


David Lodge Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: David Lodge
Data nasterii: 28 ianuarie 1935
Locul nasterii: Londra
Biografie: David Lodge este un reputat romancier si teoretician, critic literar, dramaturg si scenarist si se numara printre clasicii in viata ai literaturii britanice.

Mama sa, Rosalie Murphy Lodge, catolica ferventa, a decis ca educatia lui David sa fie catolica. La inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial famila Lodge paraseste Londra, fiind evacuata in Cornwall. Dupa terminarea razboiului, Lodge a urmat liceul catolic St. Joseph's Academy din Londra, apoi timp de 3 ani (1952-1955) University College din Londra. Dupa absolvirea colegiului si-a intrerupt studiile pentru a-si satisface stadiul militar obligatoriu. Dupa satisfacerea acestuia s-a intors la universitate si a absolvit cursurile post-universitare, incununate cu un Masters in Arts in fictiune catolica. In acelasi an s-a casatorit cu Mary Frances Jacob. Intre anii 1960 si 1987 preda literatura engleza la Scoala de Engleza a Universitatii din Birmingham, localitate unde s-a si stabilit. La retragerea sa din viata universitara a fost numit profesor onorific de literatura engleza moderna. Lodge a renuntat la cariera universitara pentru a se dedica in totalitate scrisului. Astazi traieste in Birgmingham impreuna cu sotia si cei trei copii.

Prima opera a lui Lodge a fost publicata in anul 1958 si intitulata About catholic Authors (Despre autori catolici) o opera critica. Primul roman, publicat in anul 1960, intitulat Picturegoers vorbeste despre experientele legate de copilaria autorului, personajele centrale fiind membrii unei familii catolice din Londra. Cel de-al doilea roman, Ginger, you're Barmy, publicat in anul 1962, se ocupa de traumele suferite de un tanar londonez sensibil ce isi satisface stagiul militar in Catterick, intocmai precum o facuse si Lodge. Referintele autobiografice sunt evidente. In anul 1963 colaboreaza cu Malcolm Bradbury si James Duckett la o recenzie intitulata Between these Four Walls (Intre acesti patru pereti). Asa cum singur declara ulterior, aceasta lucrare, precum si intalnirea cu Bradbury, i-au influentat decizia de a scrie comedii. In anul universitar 1964-1965 primeste o bursa Harkness Commonwealth in Statele Unite ale Americii. In 1965 publica o alta recenzie, Slap in the Middle (O palma pe mijloc) precum si primul roman comic, Muzeul Britanic s-a daramat! (in original The British Museum Has Fallen Down). Acest roman a deschis drumul mai multor romane de succes legate de viata din campusurile universitare. Renumite in acest sens sunt romanele Schimb de dame (in original Changing Places), Ce mica-i lumea! (in original Small World: An academic Romance) si Meserie! (in original Nice Work).

Carti publicate de David Lodge

Crudul adevar Crudul adevar

Rating:

Afara din adapost Afara din adapost

Rating:

Ganduri ascunse Ganduri ascunse

Rating:

Vesti din paradis Vesti din paradis

Rating:

Meserie! Meserie!

Rating:

Terapia Terapia

Rating:

Schimb de dame Schimb de dame

Rating:

Ce mica-i lumea! Ce mica-i lumea!

Rating:

Mort de surd Mort de surd

Rating:Poll

Votati cartea lunii!