Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri

scrisa de A. E. Baconsky

Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri de A. E. Baconsky Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri 9.73 lei *
Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri 13.9 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): A. E. Baconsky
Numar de pagini: 288 pagini
ISBN: 978-606-588-110-5
Anul aparitiei: 2011
Descriere: Farmecul si singularitatea povestirilor raman intacte la schimbarea perspectivei de lectura de dupa 1989, dar la prima publicare in Romania, in 1990, a Bisericii negre, aceasta carte-mit, cu puternicul ei mesaj subversiv, e recuperata ca document al unei realitati presupus defuncte, ca reper absolute in istoria unui gen literar la noi – utopia neagra – si abia apoi ii sunt evaluate implinirile sau ratarile estetice. Cu o „melancolie exasperata“ ori doar cu rece inteligenta detectivistica, cititorul postdecembrist poate stabili analogiile: puzderia dulapurilor rosii face trimitere la culoarea partidului unic, limbajul cersetorilor e facut din stereotipiile imbracate in haina pretiozitatii, care au asfixiat relatiile umane cateva decenii, cartea mica de buzunar pe care oamenii sunt fortati sa o accepte nu prea ascunde carnetul de partid, mizeria vestimentara si alimentele pe care groparii le aduc de-acasa, „felii mari de mamaliga rece cu marmelada de dovleac“, vorbesc despre o lume careia i-a fost furata demnitatea, „bustul unui batran cu mustati enorme“, adulat in cele mai desantate forme, n-are cum sa nu aminteasca de cultul lui Stalin, finalul, ce pare al unui Caragiale tragic - modificare fara sa se schimbe nimic -, nu poate sa nu evoce schimbul generatiilor comuniste Dej-Ceausescu.


Carti similare cu Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri

Secta egoistilor

Secta egoistilor

de Eric-Emmanuel Schmitt

mai mult
Minciuni pe canapea

Minciuni pe canapea

de Irvin D. Yalom

mai multRecenzii

crissis95 crissis95 pe 2017-05-03 20:03:07 Rating:

Cartea a fost publicata abea in anul 1990 in tara noastra, fiind respinsa de cenzura in perioada comunista. Avem parte de un limbaj poetic imbinat armonios cu proza, cu toate ca este o lectura putin grea din punctual meu de vedere – datorita cenzurii careia a fost supuse, rezultatul fiind indicia pe care cititorul trebuie sa le descifreze.
Personajele nu au un nume, fiind mai mult...

Citeste mai mult

andreeatoma andreeatoma pe 2011-11-01 10:22:29 Rating:

In primul rand, trebuie sa mentionez faptul ca aceasta carte, scrisa in timpul comunismului, a fost respinsa de cenzura acelor vremuri, dat fiind mesajul pe care il transmite si paralela pe care autorul o face in aceasta plasmuire alegorica a unei lumi grotesti, insa relativ usor reconoscibile. Da, intreaga carte reprezinta o parabola, o alegorie a societatii totalitare, in care...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

crissis95
Recenzii: 59
Carti citite: 63

andreeatoma
Recenzii: 56
Carti citite: 140