Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri

scrisa de A. E. Baconsky

Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri de A. E. Baconsky Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri 9.73 lei *
Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri 13.9 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): A. E. Baconsky
Numar de pagini: 288 pagini
ISBN: 978-606-588-110-5
Anul aparitiei: 2011
Descriere: Farmecul si singularitatea povestirilor raman intacte la schimbarea perspectivei de lectura de dupa 1989, dar la prima publicare in Romania, in 1990, a Bisericii negre, aceasta carte-mit, cu puternicul ei mesaj subversiv, e recuperata ca document al unei realitati presupus defuncte, ca reper absolute in istoria unui gen literar la noi – utopia neagra – si abia apoi ii sunt evaluate implinirile sau ratarile estetice. Cu o „melancolie exasperata“ ori doar cu rece inteligenta detectivistica, cititorul postdecembrist poate stabili analogiile: puzderia dulapurilor rosii face trimitere la culoarea partidului unic, limbajul cersetorilor e facut din stereotipiile imbracate in haina pretiozitatii, care au asfixiat relatiile umane cateva decenii, cartea mica de buzunar pe care oamenii sunt fortati sa o accepte nu prea ascunde carnetul de partid, mizeria vestimentara si alimentele pe care groparii le aduc de-acasa, „felii mari de mamaliga rece cu marmelada de dovleac“, vorbesc despre o lume careia i-a fost furata demnitatea, „bustul unui batran cu mustati enorme“, adulat in cele mai desantate forme, n-are cum sa nu aminteasca de cultul lui Stalin, finalul, ce pare al unui Caragiale tragic - modificare fara sa se schimbe nimic -, nu poate sa nu evoce schimbul generatiilor comuniste Dej-Ceausescu.


Carti similare cu Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri

Transatlantic

Transatlantic

de Colum McCann

mai mult
Factorul groazei

Factorul groazei

de Robert Harris

mai mult
Problema lui jane

Problema lui jane

de Catherine Cusset

mai multRecenzii

crissis95 crissis95 pe 2017-05-03 20:03:07 Rating:

Cartea a fost publicata abea in anul 1990 in tara noastra, fiind respinsa de cenzura in perioada comunista. Avem parte de un limbaj poetic imbinat armonios cu proza, cu toate ca este o lectura putin grea din punctual meu de vedere – datorita cenzurii careia a fost supuse, rezultatul fiind indicia pe care cititorul trebuie sa le descifreze.
Personajele nu au un nume, fiind mai mult...

Citeste mai mult

andreeatoma andreeatoma pe 2011-11-01 10:22:29 Rating:

In primul rand, trebuie sa mentionez faptul ca aceasta carte, scrisa in timpul comunismului, a fost respinsa de cenzura acelor vremuri, dat fiind mesajul pe care il transmite si paralela pe care autorul o face in aceasta plasmuire alegorica a unei lumi grotesti, insa relativ usor reconoscibile. Da, intreaga carte reprezinta o parabola, o alegorie a societatii totalitare, in care...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

andreeatoma
Recenzii: 56
Carti citite: 140

crissis95
Recenzii: 59
Carti citite: 63