Vorbeste, memorie

scrisa de Vladimir Nabokov

Vorbeste, memorie de Vladimir Nabokov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Polirom
Autor (i): Vladimir Nabokov
Traducator (i): Sanda Aronescu
Numar de pagini: 320 pagini
ISBN: 978-973-46-0616-0
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Volumul autobiografic Vorbeste, memorie, aparut in 1967, se concentreaza cu precadere asupra locurilor si oamenilor care au marcat copilaria si tineretea scriitorului. Dincolo de nostalgia fireasca in orice rememorare a trecutului, in textul lui Nabokov se simte, de asemenea, fiorul tragic dat de constiinta faptului ca Rusia pe care o parasise in imprejurari dramatice este pentru totdeauna pierduta – nu doar in adancurile propriei memorii, ci si in convulsiile istoriei.

„De-a lungul anilor, unii cititori s-au plans ca in aceste pagini Nabokov apare ca fiind rasfatat, arogant si egoist; toate acestea sunt adevarate, dar nu conteaza catusi de putin. Prin insasi natura ei, autobiografia e, inevitabil, un act lipsit de modestie, orice ar spune cei care o practica. Adevaratul ei subiect este – sau ar trebui sa fie – dezvoltarea interioara si exterioara, care nu poate fi descrisa altfel decat prin cufundarea in adancul propriului sine. Memorialistul autentic este acela care, explorandu-si propria identitate, lasa sa se intrevada franturi din ceea ce ne este comun tuturor, pastrandu-si totodata calitatea izbavitoare a autoironiei.” (The Washington Post)

„Cand scrie despre persoane sau lucruri iubite, Nabokov este irezistibil; cand descrie pe cineva sau ceva ce detesta, ii face pe cititori sa simta, fie si temporar, aceeasi repulsie fata de obiectul dispretului sau.” (The New York Review of Books)

„Cartile lui Vladimir Nabokov ocupa pe rafturile bibliotecii mele cam un metru si jumatate din spatiu, singurul care il intrece fiind Shakespeare… Pentru mine, Nabokov este cel mai important romancier al secolului XX.” (Martin Amis)

„Asist cu placere la suprema performanta a memoriei, maiestria cu care foloseste niste armonii naturale atunci cand aduna in lacasul ei tonalitatile suspendate si hoinare ale trecutului.” (Vladimir Nabokov)


Carti similare cu Vorbeste, memorie

Femei celebre pe divan

Femei celebre pe divan

de Catherine Siguret

mai mult
Juniper

Juniper

de Kelley Benham French, Thomas French

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!