Originalul Laurei

scrisa de Vladimir Nabokov

Originalul Laurei de Vladimir Nabokov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Originalul Laurei 27.7 lei *
Originalul Laurei 34.37 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Vladimir Nabokov
Traducator (i): Veronica D. Niculescu
Numar de pagini: 272 pagini
ISBN: 978-973-46-1719-7
Anul aparitiei: 2010
Descriere: „Originalul Laurei – evenimentul literar al anului 2009.” (BBC)
„Este un Nabokov de colectie.” (Zoran Kuzmanovici, expert in literatura lui Nabokov, citat de salon.com)

Ultimul roman – inedit – al lui Vladimir Nabokov, a carui publicare, amanata mai mult de douazeci de ani, a starnit controverse aprinse pe scena literara internationala.

• Manuscrisul ar fi trebuit distrus de catre sotia scriitorului, Vera, potrivit ultimei dorinte a lui Nabokov, care a murit in 1977.
• In 1991, Dmitri Nabokov, fiul scriitorului, preia prin testament de la mama sa imputernicirea de a distruge manuscrisul Originalul Laurei.
• Opt ani mai tarziu, Dmitri Nabokov face prima declaratie publica referitoare la manuscris, prin care lasa sa se inteleaga ca este dispus sa-l doneze unei universitati.
• In 2005, Dmitri declara ca este pregatit sa arda manuscrisul; articolele publicate de Ron Rosenbaum in acelasi an in New York Observer si reactiile cititorilor il conving sa renunte, temporar, la decizia de a distruge manuscrisul.
• In 2008, intr-o discutie telefonica si un schimb de e-mailuri de la inceputul lunii ianuarie, Dmitri Nabokov ii da de inteles criticului Ron Rosenbaum ca este gata sa distruga manuscrisul si sa respecte astfel dorinta tatalui sau.
• Dupa doar patru luni, Dmitri a stupefiat si bucurat, in acelasi timp, lumea literara declarand pentru Der Spiegel ca a luat decizia de a nu arde manuscrisul, ci de a-l publica.

Schita a unui roman despre „murit” si autoanihilare, cartea consta de fapt intr-o colectie alcatuita din 138 de fise de lucru scrise de mana si dispuse pe cate o pagina separata, impreuna cu traducerea in limba romana, reproducand in acest fel manuscrisul original al lui Nabokov. Tema aparte a acestui „roman in fragmente”, scris in ultimele luni de viata pe patul de spital din Lausanne, o constituie asa-numitele exercitii de murit, de autoextinctie treptata prin care cinicul si obezul doctor Philip Wild isi vindeca disperarea unei iubiri esuate. Cartea este insotita de o prefata semnata de Dmitri Nabokov, in care acesta justifica decizia controversata de a face public ultimul manuscris al tatalui sau, impotriva instructiunilor ferme ale acestuia de a arde textul in cazul in care nu va trai suficient pentru a-l duce la bun sfarsit.

„Prada delirului, citeam cu voce tare fragmente din roman unui public oniric adunat intr-o gradina inconjurata de ziduri. Publicul acesta era alcatuit din pauni, porumbei, parintii mei de multa vreme raposati, doi chiparosi, cateva asistente medicale tinerele si un medic atat de batran, incat era aproape invizibil. Poate din cauza poticnelilor si acceselor mele de tuse, povestea bietei Laura s-a bucurat de mai putin succes in randul ascultatorilor decat nadajduiesc sa aiba pe langa recenzentii inzestrati cu inteligenta atunci cand va fi publicata asa cum se cuvine.” (Vladimir Nabokov)

„Lucra la un roman pe care il incepuse in 1975 – acelasi an crucial: o capodopera embrionara, ale carei nuclee de geniu incepeau sa se transforme in pupe ici si colo, pe omniprezentele sale fise. Dadea foarte rar detalii despre ceea ce scria, insa, probabil fiindca simtea ca prilejurile de a le dezvalui erau numarate, a inceput sa ne povesteasca anumite amanunte mamei mele si mie. Suetele noastre de dupa cina au devenit tot mai scurte si mai sporadice, iar el se retragea indata in camera lui, ca si cand s-ar fi grabit sa-si termine opera.“ (Dmitri Nabokov)


Carti similare cu Originalul Laurei

Starsit de capitol (vol 1) - in asteptare

Starsit de capitol...

de John Galsworthy

mai mult
Omul suspendat

Omul suspendat

de Saul Bellow

mai mult
Gradina raiului

Gradina raiului

de Ernest Hemingway

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!