Lucruri transparente

scrisa de Vladimir Nabokov

Lucruri transparente de Vladimir Nabokov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Lucruri transparente 19.6 lei *
Lucruri transparente 24.32 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Vladimir Nabokov
Traducator (i): Anca-Gabriela Sarbu
Numar de pagini: 176 pagini
ISBN: 978-973-46-1459-2
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Penultimul roman (1972) al lui Nabokov este dedicat, o data in plus, puterii evocatoare a memoriei. „Lucrurile transparente” la care se refera titlul sunt, de fapt, oglinzi ale trecutului, mai mult decat ferestre spre acesta, caci ceea ce cauta eroul romanului, „Hugh , un tip nu prea rafinat din punct de vedere sentimental si nici un Personaj foarte bun”, este doar o iluzorie epifanie. Centrata in jurul a patru calatorii, toate avand efecte dramatice, ale protagonistului din America sa natala in Elvetia, actiunea romanului, cu amestecul de intriga politista si un aparent interes pentru senzational cunoscute din alte carti ale lui Nabokov, este doar un pretext pentru o tesatura densa de aluzii literare si culturale, polemici deghizate si acrobatii lingvistice.

„Lucruri transparente este poate cea mai buna carte din cate s-au scris pana acum despre facerea si desfacerea fictiunii... Iar Nabokov este intr-adevar un connaisseur, un student insatiabil al gustului pe care il au si al felului in care ajung sa fie resimtite micile evenimente mentale, cineva care poate sa vorbeasca cu tact si autoritate unice despre deliciile ametitoare si jalnicele umilinte pe care le presupune munca de a fi autor.” (Times Literary Supplement)

„Dupa ce si-a petrecut mare parte din viata construind Taj Mahalul, Nabokov a decis, la varsta de saptezeci si trei de ani – pentru propriul lui amuzament si, intamplator, spre incantarea noastra – sa construiasca si o replica caricaturala a marelui monument. Miniatura nu are nici o fisura, dar cele mai splendide trasaturi ale magnificului model au fost usor parodiate. Vedeti, parca ar vrea sa ne spuna, ca trecutul nu-i decat o joaca.” (The New York Times)

„Cu cat mai important devine un subiect, cu atat anceteaza sa ma intereseze. Unele dintre cele mai rodnice preocupari ale mele sunt peticele microscopice de culoare.” (Vladimir Nabokov)

„Vladimir Nabokov scrie proza in singurul fel in care ar trebui scrisa – in extaz!” (John Updike)

„Prefer sa accept un singur fel de putere: puterea artei asupra gunoaielor, triumful magiei asupra brutei.” (Vladimir Nabokov)


Carti similare cu Lucruri transparente

Viata e in alta parte

Viata e in alta parte

de Milan Kundera

mai mult
Crinul din vale

Crinul din vale

de Honore de Balzac

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!