Twilight – ultimul act

de / November 17th, 2012 / 315 vizualizari

Breaking Dawn 2Lot of red eyes around here… (Jacob)

Dupa cinci ani, Amurgul s-a transformat in bezna. De acum inainte, luna noiembrie nu ne va mai prilejui intalniri cu vampiri si varcolaci. Cel putin, nu cu ACESTI vampiri si varcolaci. Este oficial: era Twilight a luat sfarsit. Baieti, puteti sa rasuflati usurati!

Deja e redundant sa spun ca saga Twilight a dat nastere unui fenomen. Fane asa isterice si predispuse spre lesin nu am mai vazut de la concertele lui Michael Jackson incoace. Ziua mult temuta de ele (dar mult asteptata de o parte a populatiei – preponderent masculina, e drept) a sosit. De acum inainte, iubirea dintre vampirul Edward si adolescenta Bella isi va trai eternitatea departe de marile ecrane.

Ca o consolare, macar s-a terminat frumos. Mult mai frumos decat ma asteptam, mai ales dupa dezamagirea care a fost pentru mine prima parte din Zori de zi. Poate de vina a fost si nostalgia, cert este ca am privit filmul cu un ochi mai putin critic, incercand sa ma bucur, in schimb, de poveste. Am realizat cat de mult m-am schimbat in acesti cinci ani: daca la primul film imi doream cu ardoare ca Edward si Bella sa se sarute, acum scenele dintre ei mi s-au parut mult prea dulci pentru a fi digerate. Bine, asta probabil si pentru ca, intre timp, am descoperit ca fac parte mai degraba din echipa Jacob. Din fericire, Jacob scapa in sfarsit de obsesia pentru Bella si o gaseste pe cea care i-a fost predestinata. Daca nu stiti cine este, nu are rost sa va stric eu surpriza.

Si apropo de Bella: aceasta este mai frumoasa si mai expresiva ca niciodata. Trebuia sa fii fost transformata in vampir mai devreme, ca vad ca ii prieste nemurirea. Fata care se impiedica de propria-i umbra, a ajuns acum sa il rapuna pe Emmet (zis si vampirul-dulap). Edward zambeste cat nu a zambit in toate celelalte patru filme la un loc iar Jacob, bonus, renunta si la pantaloni, nu doar la tricou (nu va bucurati prea tare, este vorba despre o singura scena).

Dupa genericul bine realizat, in tuse de rosu si alb, povestea continua din exact acelasi loc in care s-a oprit anul trecut. Descoperim astfel ca ochii rosii ai Bellei vin la pachet cu o acuitate vizuala de exceptie, dar si cu o forta si viteza incredibile. Renesmee, o Bella in miniatura, este adorabila, mai putin in varianta bebelus, mult prea evident generata pe calculator. Dar, cu toata gingasia ei, se pare ca un razboi intre clanurile de vampirii este inevitabil. Avem de-o parte familia Cullen, sprijinita de vampiri din toate partile lumii (inclusiv de Stefan si Vladimir, din Rrrromania – nu puteau avea un accent mai strrrident nici daca erau belorrrusi) si de haita, in continua crestere, de varcolaci, iar de cealalta parte – avem clanul Volturi. Acum, sincera sa fiu, daca ne referim strict la vampirisme, mie acestia din urma imi plac infinit mai mult. Au o aura de mister, cu capele lor negre, iar rosul din priviri pare, in cazul lor, firesc. Daca Michael Sheen (Aro) este exagerat, pe alocuri, Dakota (Jane) si Jamie Campbell (Caius) sunt.. de acolo.

Batalia din final, probabil motivul pentru care pelicula a fost interzisa sub 15 ani, reuseste sa te tina prins de scaun, chiar daca efectele speciale nu sunt dintre cele mai reusite. Nu de multe ori m-am trezit surprinsa, intrebandu-ma: “s-a intamplat asta in carte?”. Raspunsul este: nu! Producatorii, mana in mana cu autoarea seriei, Stephenie Meyer, au decis sa confere o nota mai dramatica filmului si sa il faca mai atragator si pentru ratacitii din sala de cinema care nu gasesc nicio alinare in pectoralii lui Jacob sau in paloarea (parca mai putin evidenta de data asta) a lui Edward. O bila alba pentru scena finala, care ne aminteste ca toata nebunia a inceput de fapt, de la o carte. Si inca o bila alba, mare-mare, pentru prezentarea tuturor actorilor care au aparut de-a lungul timpului in toate cele cinci filme a unei serii care, ne place sau nu, va ramane in istorie.

Acest material a fost scris vineri, 17 noiembrie, 2012 d.t. (dupa Twilight).

P.S.: Si de aceasta data, coloana sonora salveaza filmul. De ascultat!

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent

6 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare