Topul celor mai furate carti din librariile romanesti

de / June 3rd, 2010 / 604 vizualizari

Sub tricoul larg, intre piele si betelia pantalonului, Mihaela Radulescu si Gheorghe Mencinicopschi, Dan Puric si Umberto Eco isi disputa un loc mai bun. Autorii sunt printre cei mai cititi din Romania si, totodata, cei mai furati din librarii.

Unii dintre romanii iubitori de lectura isi doresc asa de mult o carte incat, cateodata, se intampla sa plece cu ea acasa, fara s-o plateasca. Dau vina pe bani, daca sunt tineri, sau pe uitare, daca sunt pensionari. De cele mai multe ori insa scapa c-o mustrare, spun librarii, dar se intampla, “in functie de caz”, sa se ajunga si la politie.

Fanii s-au zbatut sa fure “Niste raspunsuri” de la Mihaela Radulescu

Atat de mult pret pun unii pe sfaturile in materie de nutritie ale lui Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, incat sunt in stare sa le ia gratis, cu vanzatoarea infuriata pe urmele lor. La numaratoarea furturilor din reteaua magazinelor Diverta, “Si noi ce mai mancam?”, a lui Mencinicopschi, e sus pe podium, in pozitia de lider, cu 104 exemplare furate in perioada septembrie 2009 – aprilie 2010. Pe urmele ei, “Luna Noua”, al doilea roman din Saga Amurg, al lui Stephenie Meyer, care are reputatia ca i-a facut pe adolescenti sa nu mai aiba ochi doar pentru laptop si i-a convertit la lectura. Si se pare ca si la furt, pentru ca 102 de exemplare au disparut de la Diverta in amintita perioada. La distanta de vreo doua carti, se afla “Manualul de stil” al Danei Budeanu, semn ca, nici pe timp de criza, cochetaria n-a murit in Romania. Din “Intrebari si teste pentru obtinerea permisului” s-au volatilizat din magazine 82 de bucati, din “Medicamente explicate pentru pacient si familie”, 73, iar din “Engleza fara profesor”, 70. Nici DEX-ul n-a scapat nefurat, hotii avand ac de copertile lui cat e el de mare: 65 de exemplare lipsesc in mod misterios. Topul 10 al cartilor furate din Diverta e completat de “Cine suntem?”, a lui Dan Puric, 65 de volume disparute, de “Fetele bune ajung in Rai, fetele rele unde vor”, a lui Ute Ehrhardt, si incheiat cu gratie de diva Mihaela Radulescu, de la care fanii s-au zbatut sa fure “Niste raspunsuri”. Vreo 53.

Panoul cu recidivisti

Unii dintre hotii de carti au palmares, obtinut cu indrazneala si sarguinta. “In multe magazine avem si pozele lor, asa ca ori de cate ori apare ceva suspect suntem extrem de atenti”, spune pentru Gandul Andreea Munteanu, manager regional la Diverta. Sistemele antifurt si cele de securitate au redus din furturi, mai spune Munteanu, precizand ca multi dintre cei care se aprovizioneaza gratuit din librarii sunt in general elevi. Dar exista si exceptii, precum un pensionar, obisnuit al zonei de lectura, surprins la iesire cu cartea in servieta. “Intr-o zi a plecat cu o carte in servieta si s-a scuzat, dand vina pe efectele varstei. Cred ca o fac pentru a avea o carte acasa, si nu pentru a obtine un profit din ea”, da vina pe patima cititului Andreea Munteanu. Unele dintre ele sunt insa predestinate sa sfarseasca pe piata neagra: DEX-ul, de pilda, care se vinde cu viteza fulgerului, la fel ca si jocurile pentru calculator si DVD-urile.

Hoti pasionati de arta la Humanitas

La fel cum si-a creat, in timp, o anumita clientela, fiecare librarie are tipul ei de hoti. Daca te uiti la cartile cu care pleaca acasa, vezi ca altfel arata ei la libraria Humanitas Kretzulescu. Mai rafinati, mai indragostiti de arta, cel putin asa ii infatiseaza lista cu furturi: “Istoria uratului” si “Istoria Frumusetii”, ale lui Umberto Eco, sunt pe primele doua locuri, urmate de “Istoria Artei”, de E.H. Gombrich. Pe locul patru vine un bestseller, “Simbolul Pierdut”, al lui Dan Brown, dar seria e refacuta cu “Regulile Artei”, de Pierre Bourdieu, si “Conceptele si istoriile lor”, de Reinhart Koselleck. Nu lipsesc din topul 10 al cartilor furate “Jurnalul” Oanei Pellea, “Scrisorile catre fiul meu”, de Gabriel Liiceanu, sau “Confesiunile unui cafegiu”, scrise de Gheorghe Florescu. Si, fireste, regele vanzarilor, Paulo Coelho, cu “Invingatorul este intotdeauna singur”. Andreea Maria Nuta, directoarea librariei Kretzulescu, nu crede ca hotii sunt morti dupa literatura sau arta. Le vand mai departe pe piata neagra, dar exista si exceptii. “Am avut odata un hot foarte scortos si foarte sobru, care fura DVD-urile cu opera pentru colectia personala. Nu l-am mai primit in librarie. Scopul nostru e sa ne recuperam cartile, daca s-a furat ceva si nu l-ai prins la timp e bun furat, chiar daca chemi politia, nu prea facem asta”, spune Andreea Maria Nuta. Modul de operare e simplu: hotii dezlipesc etichetele care ar putea piui la iesirea din magazine si ascund volumele sub haine largi sau pardesie. Victime sigure sunt cartile scumpe, cu coperte cartonate si poze frumoase. “Istoriile” lui Eco sunt atat de vanate de furi incat cei de la Humanitas au ajuns sa le tina sub stricta supraveghere langa casa. Cand ii prind cu cartea sub tricou, explicatiile sunt standard: aveau de gand sa le plateasca sau n-au stiut ca trebuie platite.

La libraria Papirus, cele mai vanate sunt hartile, in special harta Bucurestiului. Urmeaza “Simbolul Pierdut”, “Si noi ce mai mancam?”, si “Maestrul si Margareta”, a lui Mikhail Bulgakov. “Cred ca cei mai multi fura la comanda, l-am prins pe unul, in timp ce fura volumul II din “Doua secole impreuna”, a lui Alexandr Soljenitin, pentru ca volumul I il avea deja in servieta. Arata a om foarte simplu, pana sa vina politia a fugit”, povesteste Marina Munteanu, directoarea librariei, care spune ca greu de prins sunt studentii care fura carti din bibliografie. Intra cate cinci in magazine si nu poti sa te uiti dupa toti.

Nicolae Manolescu i-a instigat, fara voie, pe elevi la furt

Criticul literar Nicolae Manolescu a tinut, la inaugurarea unei librarii Humanitas din Ramnicu Valcea, un discurs cu efect neasteptat. “Acum cinci ani, Gabriel Liiceanu m-a chemat sa vorbesc la deschiderea librariei. Era 15 septembrie, erau acolo foarte multi copii si nu stiu ce mi-a venit, dar le-am spus ca singurul furt care mi se pare acceptabil este furtul de carti. La final, libraria s-a golit de copii, dar nu mai era nimic nici pe rafturi. Liiceanu mi-a spus ca ar trebui sa-mi trimita factura”, zambeste criticul. A avut si el momente cand a fost tentat sa plece acasa cu un volum fara sa-l plateasca. “Niciodata n-am suferit mai rau in viata mea, nici in perioadele de saracie, ca atunci cand n-am avut bani sa-mi cumpar carti. Sufeream cumplit, ma gandeam ca asta e meseria mea, sa citesc carti. Daca nu puteam sa le cumpar, eu la ce mai eram bun? Am fost tentat, dar n-am facut-o, mi-a fost rusine”.

Sursa: Gandul.info.

# # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare