Sunt personajul principal din fiecare carte pe care o citesc

de / February 3rd, 2017 / 1,112 vizualizari

Foarte rar mi se întâmplă să nu rezonez cu un personaj sau altul din cărțile care îmi plac. Sunt personaje pe care le îndrăgesc de la primele pagini, dar și personaje cu care mă obișnuiesc mai greu. Uneori mă atașez de personajele principale, alteori, culmea, cele negative mă fascinează. Cărțile îmi permit să experimentez, să privesc lumea din diverse unghiuri, să fac alegeri pe care în viața reală nu aș îndrăzni nici măcar să le trec pe lista de opțiuni. Mi se întâmplă să descopăr câte o carte pe are o trăiesc pagină cu pagină. Mă afund în lumea desenată de autor și sunt eu personajul principal.

De aici și ideea articolului. Vă voi spune cinci povești scurte de tot (câte un paragraf) – reinterpretări personale – din care ați putea să vă dați seama despre ce carte este vorba. Voi lăsa la finalul fiecărei povești și titlul cărții iar voi să îmi spuneți (în zona de comentarii) dacă ați recunoscut personajele care “vorbesc” – asta dacă ați citit cărțile, desigur!

Mirosul pielii ei combinat cu cel de caise proaspete mi-a anulat orice gând. Nu mai știam cine sunt, ce caut acolo, în piață, cine mă trimisese – dacă mă trimisese cineva. Era ea cu pielea ei frumoasă și acel parfum care îmi făcea inima să bată repede. Nu știam că acela avea fie momentul zero, cel al renașterii mele. A trebuit să o întâlnesc pe fata cu pielea sidefie pentru a porni în călătoria care-mi fusese scrisă încă de la naștere. Aveam să descopăr măreția, calea către inimile celor din jur, aveam să descopăr esența iubirii.
(Parfumul, Patrick Suskind)

Mă amuză copila asta. E puternică și pare că știe ce vrea de la viață. Mi-a atras atenția din clipa în care a pus mâna pe cărțulia aia. Habar nu are despre ce e vorba, dar a luat-o și a ascuns-o în haină. Va avea o viață bună… pe alocuri. Voi fi alături de ea, dar o voi lăsa în pace, îi voi oferi timp. Sunt curioasă ce drum va alege, unde o vor duce cărțile acelea pe care le iubește atât de mult, pentru care e în stare să sară și în foc. Da, voi fi alături de ea până la capăt.
(Hoțul de cărți, Markus Zusak)

Mi-au rămas doar cărțile. Viața mea s-a transformat în nisip și mi s-a scurs printre degete. Tata m-a părăsit în cel mai stupid mod cu putință, mama se stinge cu fiecare zi care trece și nimic din ce spun sau fac nu pare să o repună pe picioare. Unde eram ieri și unde sunt azi? Ce am făcut să merit asta? Și cine sunt oamenii ăștia care par a ne dori binele, dar care sunt, cum să spun, cuplul Izbăvirii? Aș vrea să știu ce va fi mâine, aș vrea să aflu cum se vor rezolva toate asta… dacă se vor rezolva. Poate că voi găsi răspuns în biblioteca aceea ambulantă. Poate.
(Cartea viitorului, Cecelia Ahern)

Ce a fost mai greu a trecut. Îl voi readuce la viață și asta e tot ce contează. Îi voi putea spune încă o dată cât de mult îl iubesc, îi voi cere iertare pentru că nu am fost în stare să am grijă de el, îl voi îmbrățișa, chiar dacă pentru ultima oară. Trupul acesta micuț se va întoarce la mine în noaptea asta. Este timp. Sunt pregătit. Poate că, până la urmă, vom putea fi iar o familie fericită. Iar dacă va fi pentru scurt timp, voi pleca cu gândul că am încercat.
(Cimitirul animalelor, Stephen King)

Ieșiți, ieșiți de oriunde v-ați ascunde. Vă ascundeți degeaba. Sunteți niște lași! Muzica mea vă va trezi dacă dormiți, vă va scoate din găurile în care v-ați pitit. Nu am vrut nemurirea, nu am cerut-o nicio clipă. Dar am primit-o și acum vreau răspunsuri. Treziți-vă, nemuritori de pretutindeni, treziți-vă sau veți arde precum șobolanii. Cine sunt eu? Asta vreți să știți? Veți afla. Muzica mea vă va face să tremurați. Cei vii mă vor adora, voi vă veți teme. Treziți-vă! Ieșiți! Nu vă mai ascundeți! 
(Vampirul Lestat, Anne Rice)

Ați citit cărțile? Ce părere aveți, am reușit să surprind vocile personajelor? Dacă nu le-ați citit, v-am stârnit curiozitatea asupra lor?

Dacă vă surâde ideea, alegeți un personaj cu care ați rezonat (din orice carte doriți) și spuneți și voi povestea. Fiți voi personajele principale din cărțile citite!

*Am ales cărțile la întâmplare, aruncând un ochi peste lecturile salvate în lista mea de pe site, aici: serialreaders.com

 

Foto cover, Foto articol

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

14 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare