typewriter

Și scrisul se învață

de / July 26th, 2016 / 350 vizualizari

Scrieți ce vă place, apoi insuflați textul cu viață, și faceți-l unic punându-vă în el propriile cunoștințe despre viață, prietenie, relații, sex și muncă. Mai ales muncă. Oamenilor le place la nebunie să citească despre muncă”, spune Stephen King undeva în paginile scurtei sale cărți (Misterul regelui. Despre scris) dedicată celor care vor să scrie.

typewriter

Așa că după citirea acestei reeditări de la editura Nemira (pe care o așteptam demult, ca să fiu sinceră) parcă am ace în degete și tastatura nu se mai oprește din păcănit. Îmi vine să scriu, să împărtășesc idei, să povestesc despre cărți, să fac dezvăluiri pe blog, să acopăr tot spectrul de lucruri pe care le am de făcut pe computer și care implică un dram de imaginație și un strop de compunere (scriere). Mi-am dat seama că în ultima perioadă doar am acumulat și nu am împărtășit.

Mi-am dat seamă că, să scriu este un lucru care mă entuziasmează (cred că a pronunța cuvântul fericit/ă ar fi fost prea mult și neadevărat). Deși nu mă apropii cu lejeritate de pagină și nu știu mereu ce vreau să scriu. Ideile îmi vin în timp ce le aștern, dar clickul pentru a scrie – respectiv ideea – au copt ceva timp în mintea mea. Urăsc să rețin timpul cuiva cu inutilități sau, și mai rău, să scriu ceva lung care să plictisească (așa cum se întâmplă în cazul cărților care nu-mi plac și pe care sunt furioasă că-mi răpesc timpul).

Sfaturile lui King au fost cum nu se poate mai binevenite și perfect adevărate. Nu m-am așternut până acum la scris în formularea unui roman – am scris doar scurte texte pentru diverse platforme – dar disciplina și inspirația vin cam în același mod și pentru un articol/text la care muncești. Deși scriu de peste 20 de ani (nu voi considera anii copilăriei și adolescenței ca experiență așa cum mai fac unii) nici acum nu scriu deseori dintr-o suflare. Sub presiune, sub deadline reacționez întotdeauna așa cum trebuie: îmi fac treaba și-mi vin și ideile pe care le pritocesc înainte dar de care nu sunt mulțumită. Deadline-urile mai au și dezavantaje: nu-ți permit scris și rescris de prea multe ori. Așa cum ar fi nevoie ca o scriere, un text să ajungă la ”tipar” (sau în varianta online, live). Oricum, King are mereu dreptate: ”Dacă scrii (sau pictezi, sau dansezi, sau sculptezi, sau cânți, presupun), cineva va încerca să te facă să te simți jalnic din cauza asta, atâta tot”. Asta ar trebui să mă consoleze deși sunt convinsă că a scrie sau nu pe placul cuiva este un act pur subiectiv. Ține de bagajul cultural, de interesele, de experiența fiecăruia să apreciem sau nu o scriere. Nu degeaba fiecăruia dintre noi ne plac alte genuri literare. Dar am reținut de la King că e bine să citești orice, cât mai mult și că, de cele mai multe ori, ai de învățat din cărțile proaste mai mult decât din cele bune. ”Fiecare carte pe care o deschideți are propria lecție sau lecții de oferit, iar destul de des din cărțile proaste ai mai multe de învățat decât din cele bune. Trebuie să citești tot felul de cărți, în același timp rafinându-ți mereu opera”.

despre scrisAșa cum King a ezitat dacă să scrie sau nu această carte, așa aștern eu acum cu grijă cuvintele pentru că îmi vine mereu în minte sfatul său: ”Omite cuvintele inutile”.

Cel mai bine învățați citind și scriind mult, iar cele mai valoroase lecții dintre toate sunt cele pe care vi le predați singuri, mai spune autorul.

Dacă nu faceți parte din categoria celor interesați de scris (deși ca să fiu sinceră să știi să scrii coerent ai nevoie fie că pui un post pe Facebook, fie că scrii un tweet, fie că pui un text pe blog) cartea Misterul Regelui. Despre scris, apărută la editura Nemira vă este de un real folos. Dacă ați parcurs acest text până aici mă gândesc că vă sunt încă utile unele sfaturi/exemple din cuprinsul acestei cărți. Timpul petrecut la televizor poate întârzia vorbirea copiilor dar poate acapara și ora de citit a adulților, transformându-i, după mine, în impotenți intelectuali. ”Aparțin unui grup destul de restrâns de privilegiați: ultima generație de romancieri americani care au învățat să citească și să scrie, înainte să învețe să-și mănânce porția zilnică de prostii televizate”, zice King. Și mai adugă câteva pagini mai încolo că ”Lectura cere timp, iar ”ugerul de sticlă” răpește prea mult din el.  Odată debarasați de efemera nevoie de televizor, majoritatea oamenilor descoperă bucuria de a citi. Aș vrea să adaug că stingerea acelei cutii de palavre nesfârșite vă va îmbunătăți foarte probabil nu doar calitatea scriiturii, ci și calitatea vieții”.

Pe parcursul cărții, Stephen King face adeseori referire la citit, la o lectură cât mai variată. ”Lectura constantă vă va atrage într-un loc (o dispoziție mentală) în care puteți scrie cu înflăcărare și fără rușine. Vă mai oferă și o cunoaștere tot mai largă a ceea ce s-a făcut deja și a ceea ce încă nu s-a făcut, a ceea ce e vechi și a ceea ce e proaspăt, a ceea ce trăiește în pagină și a ceea ce moare (sau a murit deja). Cu cât citiți mai mult, cu atât veți risca mai puțin să deveniți ridicoli cu stiloul sau cu procesorul de text”.

Să nu credeți că scrisul a omorât pe cineva sau l-a făcut fericit într-u totul. Este până la urmă un proces de creație și este simțit de fiecare diferit. Pentru King, în unele zile, scrisul e o încercare anevoioasă care nu-i aduce multe satisfacții. În altele – simte acel zvâcnet de fericire, senzația aceea că a găsit cuvintele potrivite și că le-a împletit cum trebuie.Scrisul nu mi-a salvat viața – dar a continuat să facă ceea ce-a făcut dintotdeauna: îmi face viața un loc mai luminos și mai plăcut. A scrie înseamnă să te ridici, să capeți puteri și să mergi mai departe”.

O să închei parafrazându-l, evident, tot pe King: Cu cât e cartea (aș spune scrierea) mai scurtă, cu atât mai puține porcării încap în ea.

(sursa foto: pixabay.com)

# # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare