Scriitoarea Virginie Despentes, distinsa cu premiul Renaudot pe anul 2010

de / November 8th, 2010 / 343 vizualizari

Scriitoarea si regizoarea franceza Virginie Despentes a fost recompensata, luni, cu premiul literar Renaudot pe anul 2010, pentru volumul “Apocalypse bébé”, informeaza lepoint.fr.

Volumul “Apocalypse bébé”, aparut la editura Grasset, este “un foc de artificii ironic, situat intre satira sociala, romanul politist contemporan si tema dragostei gay”.

“Apocalypse bébé” a primit anterior premiul Trop Virilo pe 2010. Romanul este un “road-book” intre Paris si Barcelona, in care naratoarea este una din cele mai dragi “perdante” ale autoarei. De patru ani, Lucie este angajata unei agentii de detectivi particulari. Intr-o zi, o adolescenta pe care o urmarea, dispare. Pentru a o gasi pe tanara Valentine, Lucie cere ajutorul “Hienei”, o lesbiana diabolica.

Virginie Despentes, in varsta de 41 de ani, provine din asa-numita cultura populara, incepand sa scrie romane dupa ce a practicat diverse meserii, mai mult sau mai putin conventionale: menajera la Longwy, maseuza intr-un salon din Lyon, vanzatoare intr-un magazin de muzica si carte din Paris, colaboratoare la o revista pornografica.

Printre volumele publicate se numara “Les chiennes savantes” (1996), “Mordre au travers” (1999), “Les Jolies choses” (care a obtinut Prix de Flore in 1998 si Prix Saint-Valentin in 1999),”Teen spirit” (2002), “Bye-bye Blondie” (2004) si “King Kong théorie: King Kong Theory” (2006).

Romanul sau de debut, “Baise-moi”, aparut in 1993, a fost catalogat drept “fantezie punk”. In centrul romanului se afla doua tinere care pornesc intr-o aventura a sexului si violentei. Unii critici au explicat succesul sau prin faptul ca Despentes reinterpreteaza parodic conventiile genului noir thriller si motivul femeii fatale. Romanul a aparut in limba româna in 2006, la Editura Trei, fiind intitulat “Trage-mi-o!”.

Premiul Renaudot pe 2009 a fost atribuit scriitorului francez Frédéric Beigbeder, pentru volumul “Un roman français”, aparut la prestigioasa editura Grasset.

In 2010, sezonul distinctiilor literare din Franta a inceput cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat, pe 29 octombrie, scriitorului francez Eric Faye, pentru romanul “Nagasaki”, si a continuat, pe 2 noiembrie, cu premiul Fémina pentru roman strain, atribuit scriitoarei finlandeze Sofi Oksanen, pentru “Purge”, in timp ce premiul Fémina pe 2010 pentru roman francez i-a revenit scriitorului Patrick Lapeyre, pentru volumul “La vie est brève et le désir sans fin”. Totodata, premiul Médicis pentru roman strain pe 2010 a fost atribuit scriitorului american David Vann, pentru “Sukkwan Island”, in timp ce premiul Médicis pentru roman francez a fost acordat scriitoarei Maylis de Kerangal, pentru volumul “Naissance d’un pont”.

Premiul Renaudot (numit si “Théophraste Renaudot”) este o distinctie literara creata in 1926 de zece critici de arta care asteptau deliberarile juriului premiului Goncourt. Premiul Renaudot, desi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este un fel de completare a acestuia, laureatii fiind anuntati in aceeasi zi si in acelasi loc: in prima zi de luni din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris.

Sursa

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare