Prima statuie din Marea Britanie a lui Charles Dickens naste controverse

de / August 23rd, 2011 / 177 vizualizari

Charles Dickens este un nume important al literaturii universale, asa ca merita nu una, ci nenumarate statui. Asadar, unde este controversa? Se pare ca ultima dorinta a scriitorului a fost ca niciun monument sa nu se ridice in cinstea lui, dupa moarte.

Statuia din bronz, care il reprezinta pe Dickens stand intr-un scaun si citind, urmeaza sa fie dezvelita anul viitor, in august, in Portsmouth, locul de nastere al autorului. In 2012 va fi celebrat bicentenarul nasterii sale, asa ca acesta este doar unul dintre evenimentele care vor avea loc cu aceasta ocazie.

Costurile pentru statuie si amplasarea ei in Guildhall Square se ridica la 100.000 de lire.

Macheta castigatoare ii apartine lui Martin Jennings, cel care mai are la activ si statuile din bronz ale poetilor John Batjeman si Philip Larkin. La baza ei a stat o fotografie cu Dickens citindu-le nepoatelor sale – Mary si Catherine – in casa lui din Gad’s Hill, Kent. O statuie care il infatiseaza pe scriitor asezat pe scaun pare mult mai “prietenoasa”: copii vor putea sa se catere pe genunchii autorului sau pe teancul de carti. Stra-stranepotul sau, Ian Dickens, crede ca aceasta statuie ar fi fost pe placul lui Charles Dickens, care era o persoana sociabila, si ca acesta nu ar fi vrut sa i se ridice o statuie impozanta, in picioare, intr-o pozitie sobra.

Problema este insa ca Dickens nu si-a dorit niciun fel de statuie: “I conjure to my friends on no account to make me the subject of any monument, memorial or testimonial whatsoever.” Pana in acest moment, dorinta i-a fost respectata, cel putin in Marea Britanie. Acum, vorbele sale sunt interpretate de multi, inclusiv de descendentii sai, in contextul epocii. Ceea ce nu dorea marele scriitor, de fapt, era un mausoleu impozant, asa cum se obisnuia in perioada Victoriana. Deci cei care se agata de ultima dorinta a autorului ca argument impotriva statuii pot rasufla usurati: acesta nu a spus nimic despre o statuie uriasa din bronz. Nu?

Sursa

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare