Agatha Christie – autoare de literatura hipnotica

de / August 23rd, 2011 / 574 vizualizari

Cum aceasta luna este dedicata romanelor politiste, intrigante si misterioase, iata si o informatie pe masura: marea scriitoare de romane de acest gen, Agatha Christie, si-a hipnotizat ani la rand cititorii… prin intermediul romanelor sale.

In Guinness Book of World Records, Agatha Christie apare ca cel mai bine vandut autor de fictiune din lume, cu peste doua miliarde de volume vandute in limba engleza. Oare cum a reusit aceasta performanta? “Pentru ca a fost o scriitoare desavarsita”, veti spune probabil. Ei bine, nu sunteti departe de adevar. Insa ce anume din tehnica sa scriitoriceasca a facut ca romanele sale sa devina atat de captivante?

Potrivit unui documentar britanic difuzat în decembrie 2005, un grup de neuro-lingvisti de la trei universitati de prestigiu  (din Londra, Birmingham si Warwick) au studiat 80 de lucrari ale autoarei si au descoperit ca aceasta a folosit cuvinte si fraze ce declanseaza cresteri ale nivelului de serotonina si endorfina – neurotransmitatori sau mediatori chimici din creier care induc placere si satisfactie.

Studiul, numit “Proiectul Agatha Christie”, a presupus analiza cuvintelor, propozitiilor si frazelor din romanele studiate cu ajutorul unui program informatic. Concluzia la care s-a ajuns? Cuvinte si expresii comune precum: “fascinant”, “ea”, “da”, “bland”, “zambea”, “dintr-o data”, “mai mult sau mai putin”, “o zi sau doua”, “puteti fi atent la…” si “ceva de genul asta”, folosite in mod repetat, produc placere cititorului si il determina sa ii caute cartile odata si inca odata, aproape ca o dependenta.

In cartile sale, Christie nu da prea multe detalii, prezinta faptele intr-un mod alert si foloseste un vocabular foarte limitat – astfel, cititorului nu este ii este distrasa atentia si se poate concentra mai bine pe indicii si comploturi. Studiul mai subliniaza ca autoarea a folosit tehnici literare asemenatoare celor folosite de psihologi si hipnoterapeuti, care au un efect hipnotic asupra cititorilor. “Tiparul folosit de Agatha Christie in formularea frazelor sale stimuleaza mai mult decat in mod normal activitatea creierului”, a tinut sa precizeze dr. Roland Kapferer, coordonatorul cercetarii. “Folosirea acestor narcotice neurologice a facut ca scrierile lui Christie sa devina, literalmente, ‘imposibil-de-pus-jos’”.

Cine este un fan al marelui detectiv Hercule Poirot, nu trebuie sa-si puna la incercare “micile celule cenusii” pentru a intelege cum functioneaza aceasta tehnica folosita de Agatha Christie. Cu siguranta i-a experimentat efectul pe propria piele. Mie asa mi s-a intamplat! :).

# # # # #

Emma

Postul precedent

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Celebrități

Cărți iubite de celebrități

de / July 28th, 2016

Nu e nimic surprinzător în faptul că anumite mesaje din cărți ajung la sufletul celor care sunt urcați pe piedestaluri. Cei care fie au cucerit ecranele prin carismă sau prin talent actoricesc, fie au pornit afaceri mici cu rezultate spectaculoase,...

Citeste mai mult