Povești colorate din Țara Curcubeilor – o carte educativă despre prietenie și bunătate

de / May 6th, 2016 / 541 vizualizari

Povești colorate din Țara Curcubeilor este o colecție de 7 povești scurte, avându-i protagoniști pe curcubei. Da, ați citit bine: curcubei, nu curcubeie. Curcubeii sunt eroi ai unei lumi fantastice (din toate punctele de vedere), omuleți cât degetul arătător de înalți, născuți în imaginația Amedeiei Neamțu și întrupați în poveștile spuse seara la culcare fiicelor ei.

Povesti din Tara Curcubeilor

În Satul Curcubeilor trăiesc 21 de omuleți drăgălași, plini de viață. Dintre aceștia, în povești se remarcă 7 (Rocco, Tim, Tina, Ben, Mina, Mia și Ben), care trec împreună prin aventuri care le pun la încercare bunătatea, simțul răspunderii și perspicacitatea.

Prima poveste ne relatează încercarea lui Rocco de a ajuta un fluturaş rănit să poată zbura din nou. Cu ajutorul magic al Bunicii Bufniță, acesta demonstrează că “dragostea te face să zbori”. Cea de-a doua istorioară are loc în cea mai importantă zi din an pentru curcubei, Marele Turnir, ziua în care poți să îți transformi în realitate cele mai năzdrăvane idei de jocuri, zi în care toți au înțeles că “magia care îi putea face să zboare, să iubească, să spere, să creeze era acolo, închisă în inimile lor”. Următoarea poveste se axează pe ideea tristeții care “îți dă târcoale uneori cu motiv, alte ori, doar așa” și care poate fi ușor îndepartată, deoarece “bucuria e întotdeauna în inima ta. Poți alege să o lași acolo, ascunsă și sufocată de alte sentimente, sau o poți îngriji în fiecare zi”. În povestea cu numărul patru Mina își dă seama că “în orice problemă care se ivește există și o rezolvare.  Ba chiar și un motiv!” Povestea următoare este foarte importantă, spune autoarea, deoarece “este despre veselie și cât e ea de grozavă, dar și cât de mult rău poate face dacă, în loc să râdem cu prietenii noștri, noi râdem de ei”… Penultima povestire are ca subiect “neprețuita comoară pe care fiecare din voi o poartă în suflet”: bunătatea, dărnicia, curajul, respectul și mila. Cea din urmă poveste vorbește despre timiditate și înlăturarea ei în relațiile cu cei din jur, pentru a lega prietenii trainice și de lungă durată.

Personajele sunt foarte realist construite, astfel că le este foarte ușor copiilor să se identifice cu acestea și să ia morala poveștilor ca învățătură proprie, fapte pe care să le pună în practică în viața de zi cu zi.

Curcubeii sunt atât de simpatici, drăgălași și prietenoși încât tocmai au devenit recomandarea mea nr. 1 pentru cadou-carte! iar morala fiecărei povestiri mi-a mers direct la suflet. E una din acele cărți în care mă regăsesc total, ca metodă de educație pentru copii, ca stil de scriere, ca dragoste pentru cei mici. O carte pe care o voi dărui cu drag și din inimă tuturor celor care vor binevoi să îi citească!

Aș recomanda-o copiilor de 4+ ani, fără limită superioară, copiilor mici citită de părinți sau copiilor din clasele primare, ca să o citească singuri, pe îndelete.

Cartea este disponibilă pe Libris.ro aici sau pe situl www.povesticolorate.ro.

Foto: arhiva personală

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare