O carte despre drumul de la victima la lider de succes: Puterea

de / December 21st, 2011 / 134 vizualizari

Managerilor cunoscuti le place sa scrie carti. Exista tomuri intregi despre succesul obtinut din nimic, despre reusita prin fortele proprii, exclusiv pe baza meritelor personale. Despre aceste carti, Jeffrey Pfeffer, unul dintre cei mai importanti specialisti ai lumii in cultura organizationala, scrie in Puterea. De ce unii reusesc sa o obtina, iar altii nu ca sunt adesea rodul unei proiectii ideale a propriului succes. “Manevrele” mai putin ortodoxe prin care managerii au ajuns sa detina puterea si, cel mai important, sa o pastreze sunt trecute sub tacere.

Jeffrey Pfeffer este inclus in lista primilor 50 de ganditori din lume in domeniul afacerilor de catre compania de consultanta Accenture, alaturi de Alvin Toffler, Bill Gates sau Philip Kotler. El identifica in cartea sa, tradusa de curand in colectia “Economie si societate” a Editurii Polirom, un dusman redutabil in calea succesului multor confrati: credinta lor in lumea justa.

Din volum reiese ca exista doua modele de succes: cel al indivizilor care au aplicat politica pasilor marunti si au ajuns la putere pierzand destul de mult timp, si cel al indivizilor care au speculat orice conjuctura favorabila si si-au creat prin propriile relatii cadrul ideal pentru a se propulsa.

Autorul considera ca, in ciuda conjuncturilor sociale diverse, a discriminarii etc., cel mai mare dusman al celui care isi doreste puterea, dar nu reuseste sa o obtina, este propria persoana. Mai departe, autorul pune sub semnul intrebarii credinta in faptul ca performanta la locul de munca este sinonima cu succesul la locul de munca.

Oricit de paradoxal ar parea, Pfeffer crede ca relatiile excelente cu superiorii ar putea cantari mai mult decat munca in sine. Ca orice produs, munca trebuie vanduta, nu doar dusa la perfectiune. O perfectiune care, oricum, ar putea sa nu existe. Un singur exemplu: un manager va aprecia mai mult un angajat pe care l-a incadrat el insusi decat unul mostenit de la managementul anterior. Primul are, prin urmare, si cele mai mari sanse de a fi promovat, in detrimentul celuilalt.

Pfeffer identifica sapte calitati personale importante care consolideaza puterea: ambitia, energia, concentrarea, cunoasterea de sine, increderea, empatia, capacitatea de a tolera conflictul si inteligenta. Motivul pentru care inteligenta se afla pe ultimul loc, precum si o descriere relevanta a calitatilor enumerate, pot fi descoperite in aceasta carte absolut neobisnuita despre cultura si comportamentul organizational.

Jeffrey Pfeffer a sustinut cursuri la Harvard Business School, London Business School, iar acum este profesor la Graduate School of Business, Stanford University. Pfeffer militeaza pentru un tip de manager care sparge tiparele, care se bazeaza pe lipsa de conventionalism in gandire si cultura performantei.

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul precedent
Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare