Numarul cartilor publicate in Romania, in crestere

de / August 21st, 2013 / 131 vizualizari

printCartile tiparite inca sunt la putere! In 2012, productia de titluri publicate de editurile romanesti a crescut semnificativ fata de anii anteriori, in medie fiind editate 91.86 de titluri, dupa cum reiese din studiul efectuat prin programul PROEDIT, in beneficiul Uniunii Editorilor din Romania (UER).

Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat intre 1 si 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar, pe locul trei, 16% dintre editurile chestionate declara ca au publicat intre 31 si 60 de titluri. Procentul editurilor a caror cifra de afaceri a fost intre un milion de lei si 15 milioane este de 16%, iar cea cuprinsa intre 15 milioane de lei si 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferenta anului 2012 depaseste 30 de milioane de lei.

Cele mai mari probleme cu care se confrunta productia editoriala din Romania sunt lipsa fondurilor, costurile ridicate de productie si scaderea continua a consumului de carte. Printre principalele probleme legate de difuzare sunt costurile ridicate, consumul redus de carte, lipsa retelelor de difuzare, respectiv numarul redus de librarii.

Scaderea cu 50% a pietei acrtilor, a dus la scaderea tirajelor si la cresterea si diversificarea numarului de titluri. “Cultura (in sensul extins al cuvantului, implicand si educatia) ar trebui sa fie o prioritate mai mare, pentru ca un popor este peste cinci ani ceea ce citeste acum. La noi, in ultimii cinci ani consumul de carte a scazut drastic si scaderea este continua, ceea ce ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea”, a declarat presedintele UER, Mario Demezzo.

Programul PROEDIT este cel mai complex si mai important proiect al UER, sustinut cu fonduri europene si care implica, printre altele, organizarea a peste 30 de activitati de perfectionare profesionala cu 1000 participanti, editarea a sase manuale si patru ghiduri, realizarea a trei studii privind adaptabilitatea pietei muncii din industria editoriala, infiintarea si dotarea unui Centru national de formare in cultura scrisa.

Rezultatele Studiului privind adaptabilitatea angajatilor din domeniul editorial la tendintele europene (2008 – 2011) vor fi utilizate in cursuri, conferinte, ateliere si schimburi de experienta. Totodata, ele vor fi folosite in actiunile derulate in viitorul Centru national de formare in cultura scrisa.

Sursa foto

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare