NU ucideti mesagerul!

de / October 26th, 2014 / 477 vizualizari

kill the messenger

Can you keep a national secret?

Subiectul luptei omului de rand contra statului abuziv continua sa reprezinte un topic de actualitate, iar productiile cinematografice preiau uneori cu succes povestile marcate de vieti distruse sau, in cazuri fericite, de victorii ale cetateanului.

Kill the Messenger, in regia lui Michael Cuesta, este genul de film care te poarta ca cinefil prin stari dintre cele mai diverse. Faptul ca acesta are la baza cartea semnata de Gary Webb nu face decat sa te cufunde si mai mult intr-o stare relativ ciudata de empatie cu personajul principal. Ar trebui sa fac precizarea ca productia in sine este una excelenta, doar ca povestea starneste mari semne de intrebare in ceea ce priveste statutul cetateanului de rand in relatiile cu autoritatile statului. La nivel conceptual, statul urmareste bunastarea propriilor cetateni, iar reprezentantii alesi de catre acestia indeplinesc mandatul poporului. Sau nu e chiar astfel?

Actiunea il urmareste pe Gary Webb (Jeremy Renner), un jurnalist profesionist care lucra la un ziar local fara mare renume. Axat mai mult pe cazurile in care erau implicati traficantii de droguri, Gary duce o existenta profesionala marcata de diverse intamplari, unele chiar periculoase. Insa, odata terminat programul de lucru, acesta se intoarce in sanul familiei, alaturi de sotie si copiii sai. Lucrurile se schimba radical cand jurnalistul primeste intamplator un pont cu implicatii dintre cele mai ridicate. Un traficant de droguri mai putin cunoscut opiniei publice pare a fi intr-o relatie stransa cu autoritatile statului. Interesul lui Gary pentru acest caz se transforma treptat intr-o veritabila obsesie in momentul in care, in urma unor calatorii in interes de serviciu, afla o serie de informatii care aveau sa schimbe perceptia publica asupra uneia dintre cele mai importante agentii de spionaj din Statele Unite. Respectivul traficant de droguri nu numai ca primise acceptul statului de a introduce in tara cantitati imense de droguri, dar se pare ca profitul obtinut din vanzare fusese redirectionat de autoritati catre finantarea diverselor grupari radicale din tari instabile politice. Gary Webb va ajunge sa publice un articol care ii va aduce recunoastere nationala, insa intrebarea care se naste acum este daca jurnalistul va reusi sa treaca peste ofensiva agentiilor statului in combaterea informatiilor publicate?

kill-the-messenger

Kill the Messenger incepe impecabil, cu imaginea unui jurnalist mai mult decat fericit cu viata sa actuala, cu o cariera de succes care se indrepta cu usurinta spre acel moment atat de visat in bransa: publicarea articolului care avea sa schimbe mentalitati. Am apreciat curajul lui Gary atunci cand a decis sa afle adevarul in cazul care ii fusese adus in atentie, insa mentionand din nou starile prin care acesta trece si, inevitabil, si spectatorii trec, poate ca pentru acesta lupta in care a intrat ii depasea capacitatile. Practic, Gary intra in conflict cu structurile specializate ale statului, cu o armata de oameni care intr-un final vor avea menirea de a-i distruge credibilitatea publica, de a-i influenta viata de familie si chiar se ajunge ca propriul sau ziar sa il indeparteze de propriul caz. Pana la un moment dat, acesta este un veritabil erou national pentru oamenii care nu credeau in buna-credinta a autoritatilor statului. Doar ca la un moment dat ofensiva celor din urma se dovedeste a fi mai eficienta decat intreaga munca a jurnalistului. Nu numai ca acesta pierde orice legatura cu lumea inconjuratoare, dar este discreditat cu orice ocazie, iar viata personala are de suferit. De aici pana la decadere nu mai este decat un pas.

Va recomand sa vizionati productia lui Michael Cuesta. Desi finalul nu este cel asteptat de catre cinefilii obisnuiti cu partile pozitive ale povestilor, destinul lui Gary Webb este mai mult decat inspirational.

# # # # # #

Stefan

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare