Moata, Creata si Grasu' la bal, de Sidonia Dragusanu

Moața, Creața și Grasu’ la bal – o călătorie în lumea magică a poveștilor

de / March 14th, 2018 / 315 vizualizari

Moața, Creața și Grasu’ la bal e o carte minunată pentru copii scrisă de Sidonia Drăgușanu în urmă cu mai mult de jumătate de secol, dar extrem de actuală și apreciată atât de copii, cât și de părinți și cadre didactice. Scrise în 1945, poveștile le oferă copiilor o lume magică, plină de personaje colorate și jucăușe, care îi fascinează și intrigă deopotrivă pe cei mici prin prisma aventurilor și pățaniilor pline de povețe. Limbajul, sensibil și îngrijit, transpune cititorii și ascultătorii într-o lume mai simplă, neavând nimic agresiv în exprimare și imaginație.

Daniela Simionese, profesor învățământ primar Liceul Teoretic “David Voniga” Giroc:

Astăzi, copiii, ca și adultii, au în media reală oferte de informare, de evadare din cotidian, modele. Trendurile cuprind întreaga paletă, inclusiv cea culturală. Ca un mimetism, și lumea fanteziei copilăriei e asaltată de tehnologie și ficțiune, poate prea axată pe competivitate. De aceea, recuperarea unor scrieri adresate vârstei crude, când povestea captivează și crează mugurii viitoarei atitudini pozitive, e un demers de apreciat. Limbajul autoarei e atât de savuros, trece cu atâta meșteșug și farmec de la lumea lucrurilor aievea la fantezii înduioșătoare. Frumoasa limbă română descrețește frunțile adulților, cititori de povești pentru copiii lor și deschide porți nebănuite pentru prichindeii însetați și de aventură, dar și de înțelegerea lumii. Nu mai puțin de apreciat este și maniera în care ordinea morală, tâlcul, finalitatea sunt vizate de fiecare povestioară. O întreprindere salutară și demnă de apreciat este această reeditare a creației pentru copii a unei scriitoare cu condei românesc fermecat.

Moata, Creata si Grasu la bal de Sidonia Dragusanu

Foto: clasa a II-a D, Școala Gimnazială nr. 25 Timișoara, la ora de lectură cu subsemnata

Pe măsură ce vor citi cele 17 povestiri pe care Sidonia Drăgușanu le-a croit cu multă dragoste și gingășie, copiii se vor împrieteni cu multe și felurite personaje, pe care le vor îndrăgi din prima clipă și care au pentru ei cele mai înțelepte pilde și cele mai frumoase aventuri. Căci, nu-i așa, ce e aia o poveste pentru copii fără o morală bine definită și ușor de reținut? Ei vor trăi alături de piticul Michy peripețiile în lumea oamenilor mari, vor întâlni copilul care nu știa că există o secundă anume în fiecare zi în care orice gând ai avea, ți se îndeplinește, vor face cunoștință cu prințesa urâtă care devine tot mai frumoasă pe măsură ce face tot mai multe fapte bune, vor sta la pândă noaptea, când păpușile prind glas și viață pentru că nu le vede nimeni, apoi vor poposi chiar și în țara în care părinții se duc la școală, iar copiii stau acasă, ca în cele din urmă să urce în trenul de noapte cu sărmanul Niculiță care vindea brânzoaice și pe care-l paște o întâmplare care-i va schimba viața. Din toate aceste povești copiii învață lecții de viață importante și ajung să înțeleagă și să privescă altfel lumea înconjurătoare: haina nu îl face pe om, nu te încrede în tot ce ți se spune, faptele bune sunt cele care îl fac pe om cu adevărat frumos, empatia și înțelegerea reciprocă sunt cheia succesului, judecata dreaptă trebuie să fie și înțeleaptă sau că nu trebuie renunțat la luptă nici în cele mai negre condiții.

Ina Bulzan, storyteller, Timișoara:

Moața, Creața și Grasu´ la bal ar fi ocupat un loc special în biblioteca copilăriei mele. Imediat ce am luat cartea la răsfoit m-am trezit copilul care abia aștepta o nouă poveste, o nouă aventură pe tărâmul imaginației (că asta faci atunci când dai glas lucrurilor ori când pășești în regate și împărății fantastice). Cartea e un fel de pod peste timp. Povești simple, curgătoare, cu personaje dragi (mie, copilului de demult), cu mesaj clar și de suflet, dar cu exprimare ușor necunoscută copilului de azi. Cuvinte ca sluțenie, ba chiar și doică au dat de furcă celor mici. Obișnuiți cu un ritm alert (nebunesc l-aș numi eu) de desfășurare a evenimentelor, cu multă violență, cu personaje nemaipomenit de sofisticate, cei mici au îndrăgit surprinzător de rapid personajele cărții, au fost captivați de lumea poveștilor și au rezonat imediat cu mesajele acestora.

Cea mai frumoasă fată din lume a creat un val de indignare în micile inimi față de răutatea stăpânului, dar și o mare bucurie odată cu rezoluția poveștii, cu trasnformarea fetei prin bunătatea ei. Am adâncit (sper eu în direcția bună) mesajul poveștii prin desenarea în oglindă a portretului fetei urâtă fiind și mai apoi înfrumusețată de bunătatea ei. Am rugat copiii să repovestească doamnei ceea ce tocmai lecturasem. Imediat mi-a fost clar că povestea e ușor de reținut, șirul evenimentelor clar, detaliile sunt memorabile, iar mesajul a ajuns acolo unde trebuia.

Un pas înapoi spre lumea poveștilor, așa cum sunau ele în copilăria mea mi-a prins și mie bine, dar a încântat și copiii de azi. Poveștile sunt eterne, iar cartea scriitoarei Sidonia Drăgușanu e o dovadă clară.

Cea mai frumoasă fată din lume, din cartea Moața, Creața și Grasu´ la bal (Editura Hyperliteratura)

Mai multe pozele cu desenele copiilor din clasa a III-a de la Școala Gimnazială nr. 25 Timișoara care s-au bucurat de lectura acestei povești puteți vedea aici.

Cartea este disponibilă la Cărturești, aici, și pe situl editurii Hyperliterartura, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul precedent

3 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare